Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΤΥΠΙΚΟ Αου ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΜΑΘΗΤΗΣ)

 





Ε.·. Δ.·. Τ.·. Μ.·. Α.·. Τ.·. Σ.·.

ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ

 

 


 

 

ΤΥΠΙΚΟΝ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ

Μ Α Θ Η Τ Η Σ




 

 


 

Μ Α Θ Η Τ Η Σ

 

1ος Β Α Θ Μ Ο Σ

ΤΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΓΜΕΝΟΥ ΣΚΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

 

 

 

 


 

 


 

 


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΤ.·.

 



  

Σ: Έδρα Σεβασμίου

Γ: Έδρα Γραμματέως

Ρ: Έδρα Ρήτορας

Ε: Έδρα Ελεονόμου

Θ: Έδρα Θυσαυροφύλακος

Δ  : Θέσης Α’ Δοκιμαστού

Τ: Θέσης Τελετάρχου

ΑΕ: Έδρα Α’ Επόπτου

ΒΕ: Έδρα Β’ Επόπτου

ΣΗ: Θέσης Σημαιοφόρου

ΣΤ: Θέσης Στεγαστού

ΒΔ: Θέσης Β’ Δοκιμαστού

ΣΒ: Στήλη του Βορρά

ΣΜ: Στήλη ης Μεσημβρίας

Ν: Τρία Συμβολικά Φώτα

Π: Τάπης

Κ: Δώδεκα Στήλες

 


ΤΥΠΙΚΟΝ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ

Μ Α Θ Η Τ Η Σ

 

ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΓΜΕΝΟΥ ΣΚΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΕΣΣΑΣ

  

ΜΑΘΗΤΗΣ

1ος ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΓΜΕΝΟΥ ΣΚΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ

Σχήμα. Η αίθουσα στην οποία συνεδριάζει η Στοά, ονομάζεται Ναός, Εργαστήριο, ή Στοά. Έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με μήκος διπλάσιο από το πλάτος, εκτεινόμενη από την Ανατολή προς τη Δύση.

 

Οροφή ή Θόλος του Ναού. Παριστάνει τον Ουράνιο Θόλο και επάνω της εικονίζονται οι αστερισμοί: προς το μέσο α) του Ωρίωνα β) των Πλειάδων γ) των Υάδων δ) του Λαμπαδία (Aldebaran)  ε) του Βασιλίσκου (Regoulous) στ) της Μεγάλης Άρκτου ζ) του Αρκτούρου η) του Στάχυ θ) του Αντάρη και ι) του Φαμαλάουτ. Ανατολικά ο Πλανήτης του Διός και Δυτικά οι Πλανήτες α) της Αφροδίτης β) του Άρη και γ) του Κρόνου.

 

Οι Δώδεκα Κίονες. Το Θόλο του Ναού υποβαστάζουν δώδεκα Κίονες επάνω στα κιονόκρανα των οποίων παριστάνονται, με συγκεκριμένη σειρά, τα Ζώδια του Κύκλου, αρχόμενοι από τον Κριό και δεξιόστροφα καταλήγοντας στον Ιχθύ.

 

Το Δάπεδο της Στοάς. Αυτό αποτελείται από λευκά και μαύρα τετράγωνα τοποθετημένα εναλλάξ, ονομάζεται δε Μωσαϊκό Δάπεδο.

Εάν, για τον οποιονδήποτε λόγο, αυτό είναι κατασκευασμένο διαφορετικά, τότε τοποθετείται μεταξύ των σκαλοπατιών της Ανατολής και των Δύο Στηλών, σε κάποια απόσταση από αυτές, κομμάτι δαπέδου, με λευκά και μαύρα τετράγωνα τοποθετημένα επίσης εναλλάξ, περιβάλλεται δε από Οδοντωτό Κόρυμβο που καταλήγει σε Θυσάνους στις τέσσερις γωνίες του. Το τμήμα αυτό πρέπει να παραμένει πάντοτε ελεύθερο από καθίσματα.

 

Οι Θύρες του Ναού. Είναι τρεις και βρίσκονται, ανά μία στον Ανατολικό, Μεσημβρινό και Δυτικό τοίχο του Ναού. Η τελευταία, η οποία είναι και η Θύρα Εισόδου, βρίσκεται στη μέση του Δυτικού τοίχου και ακριβώς απέναντι από την Ανατολή, ενώ οι άλλες δύο, εάν δεν είναι δυνατή η κατασκευή τους, πρέπει να αναπαριστώνται.

 

 Θυσανωτός Κόρυμβος. Κατά μήκος των τοίχων του Ναού και αμέσως κάτω από την οροφή του, τοποθετείται σκοινί κυανόλευκο, που σχηματίζει δώδεκα συμβολικούς κόμπους, που ανταποκρίνονται, ανά ένας, στα δώδεκα Ζώδια του Ζωδιακού Κύκλου.

Ο  θυσανωτός Κόρυμβος, καταλήγει σε δύο Θυσάνους που πέφτουν ο καθένας επάνω σε κάθε μία από τις Στήλες της Εισόδου (Β και J ) του Ναού.

 

Η Ανατολή. Βρίσκεται στο Ανατολικό τμήμα του Ναού, επάνω σε δάπεδο υπερυψωμένο κατά τέσσερα σκαλοπάτια από το δάπεδο του Ναού, έχει σχήμα ημικυκλικό και χωρίζεται με κιγκλίδωμα που βρίσκεται και από τις δύο πλευρές των σκαλοπατιών. Έχει δε επιφάνεια που συνήθως καλύπτει το ένα τέταρτο της συνολικής επιφανείας του Ναού.

Οι τοίχοι του τμήματος της Ανατολής έχουν χρώμα ερυθρό, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του Ναού έχει χρώμα κυανό.

Στην Ανατολή και κατά μήκος του επιμήκη άξονα του Ναού, τοποθετείται η Έδρα του Σεβασμίου Διδασκάλου, την οποία επιστεγάζει Ουρανός, ερυθρού χρώματος με χρυσές παρυφές και έχει σχήμα ορθογώνιο. Μπροστά της ακριβώς τοποθετείται ο Βωμός των Όρκων, ο οποίος καλύπτεται από κυανό ύφασμα με ερυθρές παρυφές.

Η Έδρα και ο Βωμός των Όρκων είναι υπερυψωμένα κατά τρεις βαθμίδες, από το δάπεδο της Ανατολής.

Η Έδρα και ο Βωμός των Όρκων είναι κλειστά στη μπροστινή και στις πλάγιες πλευρές τους και τοποθετούνται σε αυτές ο Γνώμονας και το Ιδρυτικό Δίπλωμα της Στοάς, που έχει εκδοθεί από τη Μεγ.·. Στ.·..

Επάνω στην Έδρα τοποθετούνται ένα τρικέρι, μια Σφύρα και ένα ξίφος, επάνω δε στο Βωμό των Όρκων τοποθετείται η Βίβλος του Νόμου και πάνω της σύμπλεγμα από Γνώμονα και Διαβήτη, ανάλογα με το Βαθμό στον οποίο συνεδριάζει το Εργαστήριο.

Κάτω από τον Ουρανό, που καλύπτει την Έδρα του Σεβ.·. Διδ.·., τοποθετείται, επάνω ακριβώς από αυτήν και φωτίζεται εσωτερικά, το Ιερό Δέλτα, στο μέσο του οποίου χαράσσεται, με εβραϊκούς χαρακτήρες, το Ιερό Τετραγράμματο, που είναι το ανέκφραστο Όνομα του Μεγάλου Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος (Μ .·. Α.·. Τ.·. Σ.·.) ή ο Παντεπόπτης Οφθαλμός.

Δεξιά και αριστερά του Ιερού Δέλτα, τοποθετούνται αντίστοιχα, ο Ήλιος και η Σελήνη, φωτιζόμενα επίσης.

Στις δύο πλευρές της Έδρας βρίσκονται τιμητικά καθίσματα για αυτούς που δικαιούνται και προβλέπεται να τοποθετούνται στην Ανατολή.

Στη δεξιά πλευρά της Έδρας, τοποθετείται το Λάβαρο της Στοάς.

Οι Δύο Στήλες. Στο Δυτικό τμήμα του Ναού, στα δεξιά και αριστερά της Θύρας της Εισόδου και σε μικρή από αυτήν απόσταση, συμμετρικά προς τον επιμήκη άξονα του Ναού, τοποθετούνται δύο Στήλες, που φέρουν στα κιονόκρανα τους ανά τρεις καρπούς ροδιών, σπασμένους και μισανοιγμένους. Στη βάση της δεξιάς, όπως εισερχόμαστε στον Ναό, Στήλης αναγράφεται το γράμμα J.·., ενώ στη βάση της άλλης το γράμμα Β.·..

 

Ο Τάπητας. Επάνω στο Δάπεδο της Στοάς και κατά μήκος του επιμήκη άξονα της, προς την πλευρά της Ανατολής, τοποθετείται κατά το Άνοιγμα των Ιερών Εργασιών, ο Ιερός Τάπητας, επάνω στον οποίον παριστάνονται τα κύρια Σύμβολα του Βαθμού.

Σύμφωνα με την παράδοση, εάν δεν υπάρχει Ναός, οι Εργασίες μπορούν να ανοίξουν σε οποιονδήποτε χώρο, αρκεί να υπάρχει ο Ιερός Τάπητας.

Αυτός είναι διαφορετικός, για τους τρεις Συμβολικούς Βαθμούς.

 

Τα τρία Μεγάλα Φώτα. Η Βίβλος του Νόμου, ο Διαβήτης και ο Γνώμονας.

Η ύπαρξη τους στη Στοά είναι απαραίτητη, για να μπορούν να διεξαχθούν κανονικά οι Εργασίες της.

 

Τα τρία Μικρά Φώτα. Στις τρεις γωνίες του Τάπητα, τοποθετούνται τρία Συμβολικά Φώτα, που στερεώνονται επάνω σε τρεις Στήλες α) Ιωνικού ρυθμού στη Νοτιοανατολική γωνία, β) Δωρικού ρυθμού στην Βορειοδυτική γωνία και γ) Κορινθιακού ρυθμού στη Νοτιοδυτική γωνία.

Τα Φώτα αυτά αντιστοιχούν στους τρεις πρώτους Αξξ.·. και συμβολίζουν τις τρεις Αρετές που στηρίζουν το Ναό.

Η Ιωνική Στήλη αντιστοιχεί στο Σεβ.·. Διδ.·.     (Σοφία).

Η Δωρική Στήλη αντιστοιχεί στον Α' Επ.·.        (Ισχύς).

Η Κορινθιακή Στήλη αντιστοιχεί στον Β' Επ.·. (Κάλλος).

 

Ο Φωτοβόλος (Ακτινοβόλος) Αστέρας. Αυτός είναι ένας Πεντάκτινος Αστέρας, που βρίσκεται μέσα σε τριγωνικό πλαίσιο, και φέρει στο κέντρο του το γράμμα «Γ», τοποθετείται δε στο Δυτικό τοίχο του Ναού, σε αντιστοιχία με την Στήλη J.·..

Λίθοι. Κοντά στις βάσεις των Στηλών Β.·. και J.·. τοποθετούνται, αντίστοιχα, ο Ακατέργαστος και ο Λαξευμένος (κατεργασμένος) Λίθος.

Ο δεύτερος αποκαλείται και Κυβικός και καταλήγει σε τετράεδρη πυραμίδα.

 

 

Έδρες και θέσεις των Αξξ.·..

Στην Ανατολή και δεξιά όπως ανεβαίνουμε, βρίσκεται η Έδρα του Ρήτ.·., αριστερά δε η

 

Έδρα του Γραμ.·.. Επάνω σε κάθε μία από αυτές, βρίσκεται ένα μονόκηρο κηροπήγιο.

 

Η Έδρα του Α' Επ.·. τοποθετείται δυτικά, κοντά στην είσοδο του Ναού και δίπλα στη Στήλη Β. Είναι υπερυψωμένη από το δάπεδο του Ναού, κατά δύο σκαλοπάτια.

 

Η Έδρα του Β' Επ.·. τοποθετείται στο μέσο του Μεσημβρινού τοίχου, με μέτωπο προς τη Στήλη του Βορρά. Είναι υπερυψωμένη από το δάπεδο της Στοάς, κατά ένα σκαλοπάτι.

Επάνω στις Έδρες και των δύο Εππ.·. τοποθετούνται Σφύρες και ένα δίκηρο και ένα μονόκηρο κηροπήγιο, για τους Α' και Β' Εππ.·., αντίστοιχα.


Η Έδρα του Θησ.·. (Ταμία) τοποθετείται στο επίπεδο του δαπέδου της Στοάς, δίπλα και χαμηλότερα από την Έδρα του Ρήτ .·..


Η Έδρα του Ελεον.·.. Τοποθετείται απέναντι από αυτή του Θησαυροφύλακα, δίπλα και χαμηλότερα από την Έδρα του Γραμ.·..

Οι Έδρες των Αξξ.·. είναι τριγωνικές, με τις μπροστινές τους πλευρές κλειστές και καλυμμένες με τα Εμβλήματα των αντιστοίχων αξιωμάτων.


Θέσεις των άλλων Αξξ.·..

Ο Α' ΔΟΚ .·. , λαμβάνει θέση δίπλα στον Ελεον.·..

Ο Τελ.·.. λαμβάνει θέση δίπλα στον Θησαυροφύλακα.·..

Ο Στεγ.·., λαμβάνει θέση κοντά στη θύρα του Ναού.


Οι υπόλοιποι Αδδ.·. Λαμβάνουν θέσεις στη Στήλη της Μεσημβρίας.

Θέσεις των Αδδ.·. Σε καθίσματα που τοποθετούνται κατά μήκος του Ναού, λαμβάνουν θέση οι Αδδ.·. που απαρτίζουν τις συμβολικά αποκαλούμενες Στήλες, όπως παρακάτω: οι Μαθ.·. και οι Εταιρ.·. στη Στήλη του Βορρά, οι Διδ.·. στη Στήλη της Μεσημβρίας.

Πρόναος. Πριν το Ναό πρέπει να υπάρχει θάλαμος, ο οποίος ονομάζεται Πρόναος και στον οποίο τοποθετείται ένα τραπέζι με το Βιβλίο παρουσιών, λίγα καθίσματα και ερμάρια για τη φύλαξη των Περιζωμάτων των Αδδ.·. και των Διασήμων των Αξιωματικών, καθώς και χώρος για τα Αρχεία, τα υλικά και τα σκεύη της Στοάς.

ΟΙ ΑΞΞ.·. ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΣΗΜΑ ΤΟΥΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΔΙΑΣΗΜΑ

σεβασμιοσ

γνωμονας

επιτιμοσ  σεβασμιοσ

γνωμονας με το πυθαγορειο θεωρημα

πρωτοσ εποπτησ

σταθμη

δευτεροσ εποπτησ

νημα τησ σταθμησ

ρητορας

βιβλιο ανοικτο

γραμματεασ

δυο γραφιδεσ χιαστι

σφραπδοφυλακασ

σφραγιδα

ταμιασ

δυο κλειδεσ χιαστι

α'-β' δοκιμαστησ

κανονασ με 24 υποδιαιρεσεισ

ελεονομοσ

κερασ αμαλθειασ

τελεταρχης

διαβητησ με ανοιγμα τοξου 90°

 ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ - αρχιτρικλινοσ

δυο ραβδοι χιαστι

αρχειοφυλακασ

μια γραφιδα

ξιφοφοροσ - σημαιοφοροσ

σημαια

στεγαστησ

ξιφοσ

 

Τα παραπάνω Διάσημα των Αξξ.·. είναι επάργυρα και κρέμονται από το άκρο κυανού περιλαίμιου, με ερυθρές παρυφές και πλάτος 10 - 11 εκατοστά.

Φέρονται στο στήθος των Αδδ.·. Αξξ.·.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ

 Ο Τελετ.·., πριν από την είσοδο των Αδδ.·. στο Ναό, μεριμνά για τη διευθέτηση όλου του απαραιτήτου και προβλεπομένου από το Τυπικό τελετουργικού υλικού, στις προκαθορισμένες θέσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται από τα Άρθρα του Γενικού Κανονισμού και για το οποίο υλικό, είναι απόλυτα υπεύθυνος.

Οι Μαθ.·., οι Εταίρ.·. και οι Διδδ.·. βρίσκονται σε σιγή στον Πρόναο, όπου περιβάλλονται με τα Περιζώματα τους, οι Διδδ.·. με τις ταινίες τους, οι δε Αξξ.·. με τις ταινίες τους και τα αντίστοιχα Διάσημα.

Πριν από το Άνοιγμα των Εργασιών, ο Τελετ.·. ετοιμάζει το Ναό, τον οποίο αφήνει στο ημίφως, αφήνοντας αναμμένο μόνο τον Αστέρα (μεσαίο κερί) του Τρικήρου του Σεβ.·. Διδ.·..

Την προκαθορισμένη ώρα, φέροντας τη Ράβδο του, προσκαλεί τους Αδδ.·. να εισέλθουν ιεραρχικά κατά τάξη στο Ναό. Κάθε τάξη Αδδ.·., οδηγούμενη από τον Τελετ.·., καταλαμβάνει τις προβλεπόμενες θέσεις και αναμένει όρθια την αναγγελία και την είσοδο της επομένης τάξεως.

Στη συνέχεια ο Τελετ.·., πάντοτε φέροντας τη Ράβδο του, καλεί και αναγγέλλει τους Αξξ.·., τους οποίους και οδηγεί αντίστροφα ιεραρχικά, για να καταλάβουν τις προβλεπόμενες θέσεις.

Τελευταίοι, και μετά από αναγγελία του Τελετ.·., εισέρχονται, με ιεραρχικά αντίστροφη σειρά, οι πρώην Σεββ.·. Διδδ.·., οι Επίτιμοι Σεββ.·. και τέλος οι Εππ.·. και ο Σεβ.·., των Αδελφών πάντοτε όρθιων και όχι σε Τάξη. Την πομπή των Σεββ.·. και Ανωτέρων Αξξ.·., οδηγεί ο Τελετ.·..

Οι Εππ.·. σταματούν στα σκαλοπάτια της Ανατολής και περιμένουν το Σεβ.·. Διδ.·. να καταλάβει τη θέση του. Κατόπιν καταλαμβάνουν τις θέσεις τους, οδηγούμενοι από τον Τελετ.·..

Ο Δοκ.·., εκτός των άλλων προβλεπομένων καθηκόντων του, επαγρυπνεί και για την αρμόζουσα περιβολή των Αδδ.·. και την κανονικότητα των Εργασιών.

ΚΕΡΑΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ

ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Από τη Μεσημβρία έως το Μεσονύκτιο.

ΠΕΡΙΒΟΛΗ : Περίζωμα από λευκό δέρμα, του οποίου το τριγωνικό επικάλυμμα, διατηρείται ανεστραμμένο προς τα επάνω, τελετουργικός χιτώνας μαύρου χρώματος και λευκά γάντια.

ΤΑΞΗ: Φέρουμε τη δεξιά παλάμη ανοικτή σε σχήμα Γνώμονα στο επάνω μέρος του λαιμού και προτείνουμε το δεξιό βραχίονα προς τα έξω. Το αριστερό χέρι, είτε φέρει ξίφος είτε όχι, τοποθετείται κατά μήκος του σώματος. Το ξίφος είναι πάντοτε στραμμένο προς τα κάτω. Τοποθετούμε τα πόδια μας ενωμένα στις φτέρνες σε σχήμα Γνώμονα, με το αριστερό μπροστά από το δεξί και παραμένουμε ακίνητοι.

ΣΗΜΕΙΟ: Ενώ βρισκόμαστε σε Τάξη, σύρουμε τη δεξιά παλάμη προς το δεξιό ώμο, χαμηλώνοντας ταυτόχρονα το δεξιό βραχίονα. Κατόπιν αφήνουμε το δεξί μας χέρι να πέσει κατά μήκος του σώματος προς το δεξιό ισχίο, έτσι ώστε να σχηματιστεί στο επάνω μέρος του σώματος ένας Γνώμονας.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ενώ βρισκόμαστε σε Τάξη, κάνουμε τρία μικρά ορθογώνια βήματα προς τα εμπρός, ξεκινώντας με το αριστερό πόδι και ακολουθώντας, σε κάθε βήμα, με το δεξί.

Αυτοί που εισέρχονται στο Ναό, κατά τη διάρκεια των Ιερών Εργασιών, στέκονται όρθιοι και στην Τάξη του Βαθμού, μεταξύ των Δύο Στηλών της Εισόδου, κάνουν το βηματισμό, χαιρετούν το Σεβ.·. και τους Εππ.·., ιεραρχικά, με το Σημείο του Βαθμοί και κατόπιν καταλαμβάνουν τη θέση τους, μετά από σχετική εντολή του Σεβ.·. Διδ.·., οδηγούμενοι από τον Τελετ.·..

Οι Αδδ.·. που καλύπτουν το Ναό, κατά τη διάρκεια των Ιερών Εργασιών, στέκονται όρθιοι και στην Τάξη του Βαθμού, μεταξύ των δύο Στηλών της εισόδου, χαιρετούν με το Σημείο το Σεβ.·. Διδ.·. και ιεραρχικά τους Εππ.·. και εξέρχονται, αφού καταθέσουν τον οβολό τους υπέρ του Κορμού της Αγαθοεργίας, ο οποίος θα βρίσκεται γι' αυτόν το σκοπό, στην Έδρα του Α' Επ.·..

ΧΕΙΡΑΨΙΑ: Τρεις μικροί, ισόχρονοι, διακεκριμένοι κτύποι με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού στη φάλαγγα του αντίχειρα του δεξιού χεριού του άλλου. Η κάλυψη της

Χειραψίας, με το αριστερό χέρι, είναι υποχρεωτική, όταν αυτή δίνεται εκτός Ναού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ:

Αδ.·.   μου είσαι Μαθ.·.    ;

Οι Αδελφοί μου με αναγνωρίζουν ως Τέκτονα.

ΙΕΡΗ ΛΕΞΗ:  Ζ. Α. Ο. Β. , που προφέρεται γράμμα-γράμμα, συλλαβή-συλλαβή και τέλος ολόκληρη.

Αδ.·. μου, είσαι Μαθ.·.;

Δεν γνωρίζω ανάγνωση και γραφή.

Δώστε μου το πρώτο γράμμα, να σας πω το δεύτερο.

Η χειραψία και η Ιερή Λέξη διαφέρουν στους Αγγλικούς και Γαλλικούς Τύπους.

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: Είναι η λέξη αναγνωρίσεως, των εν ενεργεία Μελών, που μεταδίδεται κατά τη διάρκεια των Εργασιών της Στοάς, μία φορά το χρόνο (στην αρχή κάθε τεκτονικής περιόδου) και κατά τη διάρκεια της Τεκτονικής Αλύσου, η οποία για το σκοπό αυτό περιλαμβάνει μόνο τους Αδδ.·. του Εργαστηρίου. Αυτή αποτελείται πάντοτε από δύο φράσεις, που υποχρεωτικά αρχίζουν από το ίδιο γράμμα και απαγορεύεται η αναγραφή και η σημείωση τους. Απαγορεύεται, επίσης, η μετάδοση της σε όσους απουσίαζαν ή την λησμόνησαν. Μόνον ο Σεβ.·. Διδ.·. μπορεί να την μεταδώσει, στη Στοά κατά τη διάρκεια της Τεκτονικής Αλύσου.

ΗΛΙΚΙΑ: Τριών (3) Ετών

ΚΡΟΥΣΗ: _ * ** _ (Τρεις ισόχρονοι Κτύποι)

ΧΕΙΡΟΚΡΟΥΣΙΑ: Τρεις Κτύποι που δίνονται με τη δεξιά παλάμη, πάνω στην αριστερή.

Η Τριπλή επανάληψη της, αρχίζοντας εναλλάξ με κάθε παλάμη, κάθε φορά, αποτελεί την ΤΡΙΠΛΗ ΧΑΡΜΟΣΥΝΗ ΧΕΙΡΟΚΡΟΥΣΙΑ.

Τη Χειροκρουσία, ακολουθεί πάντοτε η επιφώνηση.

ΕΠΙΦΩΝΗΣΗ: ΕΖΥΟ - ΕΖΥΟ - ΕΖΥΟ.

ΤΑΞΗ ΠΕΝΘΟΥΣ: Τοποθετούνται τα χέρια χιαστί πάνω στο στήθος, με το δεξί, πάνω από το αριστερό.

ΧΕΙΡΟΚΡΟΥΣΙΑ ΠΕΝΘΟΥΣ: Τρεις Κτύποι επάνω στους βραχίονες των χεριών, ενώ βρισκόμαστε σε τάξη πένθους.

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΛΥΣΟΣ: Αυτή σχηματίζεται με δύο τρόπους:

1.Βραχεία  Άλυσος. Διασταυρώνουμε τους βραχίονες, με τον δεξιό επάνω από τον αριστερό.  Χρησιμοποιείται, κάθε φορά που πρόκειται να διαφυλαχθεί ένα μυστικό (Κλείσιμο των Εργασιών, μετάδοση λέξεων κλπ).

2.Μακρά, Άλυσος. Με ανοικτούς τους βραχίονες. Αυτή σχηματίζεται σε κάθε άλλη περίπτωση (υποδοχή νεοφύτου κλπ).

ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΤΟΑ: Αυτή γίνεται πάντοτε, έχοντας τον Τάπητα στα δεξιά μας, εκτός των περιπτώσεων που προβλέπεται διαφορετικά και αφορά περιοδείες ή κινήσεις Αξξ.·..

Κινήσεις Αδελφών στη Στοά, γίνονται κατόπιν αδείας των Αρμοδίων Αξξ.·. και του Σεβ.·. Διδ.·., προηγουμένου πάντοτε του Τελετ.·., εκτός εάν από τα Τυπικά, για την εκτέλεση των τελετουργιών, προβλέπεται διαφορετικά.

ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ Αδδ.·. ΔΟΚ.·.ΚΑΙ ΤΕΛΕΤ.·.

 Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ο Δοκ.·. και ο Τελ.·. εκτελούν τα παρακάτω:

Ο ΔΟΚ.·.: Κρατά από τη λαβή το ξίφος του όρθιο και στραμμένο προς τα επάνω, με το δεξί χέρι, στο ύψος του σαγονιού. Αυτή η στάση, αποτελεί την Τάξη αυτού του Αξ.·.

Το Σημείο εκτελείται, τείνοντας το βραχίονα που κρατά το ξίφος (δεξί) προς τα εμπρός και στα επάνω.

Ο ΤΕΛΕΤ.·.: Κρατά με το δεξί χέρι, τη Ράβδο λίγο πιο κάτω από το σφαίρωμα της κορυφής και εκτείνει το βραχίονα εμπρός και ευθεία.

Αυτή η θέση αποτελεί την Τάξη αυτού του Αξ.·..

Το Σημείο εκτελείται, υψώνοντας το βραχίονα προς τα άνω και τείνοντας τη Ράβδο προς την προέκταση του βραχίονα, ευθεία και εμπρός.

 ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 Μετά την κανονική είσοδο των Αδδ.·., των Αξξ.·. και του Σεβ.·. Διδ.·. και αφού όλοι έχουν καταλάβει τις Θέσεις τους και έχουν καθίσει:

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. _*_ (κρούση)

Α' ΕΠ.·.        _*_ (κρούση)

Β' ΕΠ.·.        _*_ (κρούση)

ΣΕΒ:. ΔΙΔ:.   Αδδ:. μου, πρόκειται να ανοίξουμε τις Εργασίες της Στοάς.

Τη στιγμή αυτή, φωτίζεται το Ιερό Δέλτα.

Ο Τελετ.·., προσέρχεται στην Ανατολή, εμψυχώνει τους δύο σβηστούς Αστέρες του τρικήρου του Σεβ.·. Διδ.·., λαμβάνοντας Φως από τον Κεντρικό Αστέρα. Στη συνέχεια κατέρχεται, παίρνοντας μαζί του Φως και δια της Μεσημβρίας, κατευθύνεται στις Έδρες πρώτα του Α' Επ.·. και έπειτα του Β' Επ.·. και εμψυχώνει τους αντιστοίχους Αστέρες των κηροπηγίων τους. Κατόπιν, σβήνει το φως του και κάθεται στη Θέση του. Ο Γραμ .·. και ο Ρήτ.·. εγείρονται και εμψυχώνουν τους Αστέρες τους από τον κεντρικό Αστέρα του τρικήρου του Σεβ.·. Διδ.·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ:.  Αδ.·. Α' Επ.·.,είστε Τέκτων;

Α' ΕΠ.·.  Οι Αδδ:. μου με αναγνωρίζουν ως Τέκτονα, Σεβ.·. Διδ.·.

ΣΕΒ:.ΔΙΔ.·.  Αδ.·. Β'Επ.·. τι ηλικία έχετε;

Β'ΕΠ.·. Τριών Ετών, Σεβ.·. Διδ.·.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.             _*_ (κρούση)

Αδ.·. Α' Επ.·., ποιό είναι το πρώτο καθήκον του Επ.·. στη Στοά;

Α' ΕΠ .·. Να βεβαιωθεί ότι ο Ναός είναι στεγασμένος, εσωτερικά και εξωτερικά.

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Βεβαιωθείτε, Αδ.·. Α' Επ.·. δια του Αδ.·. Στεγ.·.

Α' ΕΠ.·.Αδ.·. Στεγ.·., βεβαιωθείτε εάν ο Ναός είναι στεγασμένος και εξωτερικά.

Ο Στεγαστής ανοίγει τη Θύρα της Εισόδου και ελέγχει τον εξωτερικό χώρο. Αμέσως μετά, επιστρέφει και αναφέρει χαμηλόφωνα στον Α' Επ.·.

ΣΤΕΓ .·.  Αδ .·. Α' Επ.·., ο Ναός είναι στεγασμένος και εξωτερικά.

Α' ΕΠ .·.: Σεβ .·. Διδ:., ο Ναός είναι στεγασμένος, εσωτερικά και εξωτερικά.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.   _*_ (κρούση) Αδ.·. Β' Επ.·., ποιό είναι το δεύτερο καθήκον του Επ.·. στη Στοά Μαθθ.·.;

Β' ΕΠ.·.:  Να βεβαιωθεί εάν όλοι οι παρευρισκόμενοι στη Συνεδρία είναι Τέκτονες κανονικοί, Σεβ.·. Διδ.·.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Βεβαιωθείτε, Αδδ.·. Α' και Β' Εππ.·., και ενημερώστε με. — * —(κρούση)

Αδδ.·. αμφοτέρων των Στηλών, όρθιοι στραμμένοι προς την Ανατολή. Θα τεθείτε σε Τάξη Μαθ.·., κατά τη διέλευση των Αδδ.·. Εππ.·.

Οι Αδδ.·. των Στηλών σηκώνονται και στρέφονται προς την Ανατολή.

Οι Εππ.·. εγκαταλείπουν τις Θέσεις τους, φέροντας τις Σφύρες τους στο δεξί χέρι και ακουμπισμένες στον αριστερό ώμο.

Κινούνται ευθύγραμμα προς την Ανατολή όπου και διασταυρώνονται, ελέγχοντας μετά από αυτό, ο καθένας τους Αδελφούς της Στήλης του, οι οποίοι τίθενται σε Τάξη κατά τη διέλευση του Επ.·. τους από μπροστά τους. Στο τέλος του ελέγχου, οι Εππ.·. διασταυρώνονται ξανά στη Δύση και επιστρέφουν, ευθύγραμμα, στη θέση τους όπου παραμένουν όρθιοι και σε Τάξη.

Β' ΕΠ.·.    _*_ (κρούση) Αδ.·. Α' Επ.·., οι Αδδ.·. που κοσμούν τη Στήλη μου, είναι Τέκτονες κανονικοί

Α' ΕΠ.·.    _*_ (κρούση) Σεβ.·. Διδ.·., οι Αδδ.·. που κοσμούν και τις δύο Στήλες, είναι Τέκτονες κανονικοί.

Αυτή τη στιγμή σηκώνονται, ο Σεβ.·. και οι Αδδ.·. της Ανατολής και τίθενται σε Τάξη.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.   _*_ (κρούση) Επίσης και οι Αδδ.·. που λαμπρύνουν την Ανατολή. Αναλάβετε τις θέσεις σας, Αδδ.·. μου.

(Όλοι κάθονται).

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.   Αδ.·. Α' Επ.·., σε ποιον τόπο βρισκόμαστε;

Α' ΕΠ.·.  Αναγνωρίζω το Ναό της Σ.·. Στ.·. ………., με αριθμ. ….. που βρίσκεται στην Ανατολή Έδεσσας.

ΣΕΒ. ΔΙΔ.·.   Τι αντιπροσωπεύει αυτός ο Ιερός Χώρος και για ποιον λόγο προσερχόμαστε σε αυτόν, Αδ.·. μου;

Α' ΕΠ.·. Βρισκόμαστε στο Ιερό της Σκέψεως και ερχόμαστε εδώ για να αναζητήσουμε το Φως.

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·.  Ποιο είναι το Φως για το οποίο μιλήσατε, Αδ.·. μου;

Α' ΕΠ.·.  Σεβ.·. Διδ.·., είναι το Αιώνιο Φως, αυτό που περιέχει τα πάντα και προς το οποίο τα πάντα τείνουν. Το Φως που αφυπνίζει τις ανθρώπινες διάνοιες, το Φως της Αγάπης, το οποίο ενώνει και συντονίζει όλη την Πλάση.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδ.·. Β' Επ.·., πώς μπορούμε να βρούμε αυτό το Φως, περί του οποίου μίλησε ο Αδ.'. Α' Επ.·., και ποια είναι η ωφέλεια του;

Β' ΕΠ.·. Σεβ.·. Διδ.·., δεν βρίσκουμε ποτέ αυτό το Φως πλήρως, γιατί τα ανθρώπινα μάτια μας δεν θα μπορούσαν να αντέξουν στη λάμψη του. Μπορούμε όμως, να δούμε τις ακτίνες του, μελετώντας τη Φύση, παρατηρώντας τα φαινόμενα, κατερχόμενοι στο βάθος της συνειδήσεως μας και ιδίως εναρμονίζοντας τον εαυτό μας, προς τον παγκόσμιο ρυθμό.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδ.·. Α' Επ.·., πού είναι η θέση του Σεβ.·. Διδ.·. ;

Α' ΕΠ.·. Στην Ανατολή, Σεβ.·. Διδ.·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Γιατί, Αδ.·. Α' Επ.·. ;

Α' ΕΠ.·.  Καθώς ο Ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή, για να αρχίσει την τροχιά της ημέρας, έτσι και ο Σεβ.·. Διδ.·. εδρεύει στην Ανατολή, για να ανοίξει τη Στοά και να οδηγήσει τους Αδδ.·., στις οδούς του Σεπτού μας Εργαστηρίου.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.   Αδ.·. Α' Επ.·., ποια ώρα οι Τέκτονες αρχίζουν τις Εργασίες τους;

Α' ΕΠ.·.        Τη Μεσημβρία, Σεβ.·. Διδ.·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Τι ώρα είναι, Αδ.·. Β' Επ.·.;

Β' ΕΠ.·.        Μεσημβρία, Σεβ.·. Διδ.·.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Επειδή η ώρα της Εργασίας σήμανε, είναι πλέον καιρός να φωτίσουμε τη Στοά. Αδδ.·. Α' και Β' Εππ.·., προσκαλέστε τους Αδδ.·. των Στηλών σας, όπως και εγώ προσκαλώ τους Αδδ.·. της Ανατολής, να ενωθούν μαζί σας και μαζί μου, για να ανοίξουμε τις Εργασίες της Σ.·. Στ.·. ………………. με αριθμ. ….., στην Ανατολή ΕΔΕΣΣΑΣ,  με τους συνηθισμένους Τύπους.

Α' ΕΠ.·.  Αδδ.·. της Στήλης της Μεσημβρίας, ο Σεβ.·. Διδ.·. ,μας προσκαλεί να ενωθούμε μαζί του, για να ανοίξουμε τις Εργασίες της Σ .·. Στ.·. …… με αριθμ. ….., στην Ανατολή ΕΔΕΣΣΑΣ,  με τους συνηθισμένους Τύπους.

Β' ΕΠ.·. Αδδ.·. της Στήλης του Βορρά, ο Σεβ.·. Διδ.·. , μας προσκαλεί να ενωθούμε μαζί του, για να ανοίξουμε τις Εργασίες της Σ.·. Στ.·. ….. με αριθμ. …, στην Ανατολή ΕΔΕΣΣΑΣ, κοιλάδας ΠΕΛΛΑΣ, με τους συνηθισμένους Τύπους.

Α' ΕΠ.·.Η αναγγελία έγινε, Σεβ.·. Διδ.·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  _*_(κρούση) Αδδ.·. μου, όρθιοι και σε Τάξη. 

Αδ.·. Τελετ.·., εκτελέστε τα καθήκοντα σας.

Ο Τελετ.·. ανεβαίνει στην Ανατολή, παίρνει Φως από τον μεσαίο Αστέρα του τρικήρου του Σεβ.·. και κατόπιν τον συνοδεύει, για να κατεβούν από την Ανατολή και να κατευθυνθούν προς τις Τρεις Στήλες. Εκεί τοποθετούνται μπροστά από τη Στήλη της Σοφίας και ο Τελετ.·. παραμένει στα αριστερά του Σεβ.·..

Ταυτόχρονα, οι Εππ.·., κατέρχονται από τις Έδρες τους και κατευθύνονται απευθείας, στη Στήλη της Ισχύος ο Α ' Επ.·. και στη Στήλη του Κάλλους ο Β' Επ.·..

Μόλις γίνει αυτό, ο Σεβ.·. Διδ.·. παίρνει Φως από τον Τελετ.·. και ανάβει τον Αστέρα της Στήλες της Σοφίας λέγοντας:

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Η Σοφία, ας μας καθοδηγεί κατά την ανοικοδόμηση του Ναού της Αρετής.

Τη στιγμή αυτή, φωτίζεται η Ανατολή. Ο Τελετ.·. ξαναπαίρνει το Φως από το Σεβ.·. Διδ.·. και κατευθύνεται προς τον Α ' Επ.·. , όπου τοποθετείται στα αριστερά του και του προσφέρει το Φως. Ο Α' Επ.·. παίρνει το Φως του Τελετ.·. και ανάβει τον Αστέρα της Στήλης της Ισχύος, λέγοντας:

Α' ΕΠ.·. Δια της Ισχύος, ας ανοικοδομηθεί ούτος.

Τη στιγμή αυτή, φωτίζεται η Δύση, το Σύμβολο του Ηλίου στην Ανατολή και ο Πεντάκτινος Αστέρας της Δύσης.

Ο Τελετ.·., ξαναπαίρνει το Φως από τον Α' Επ.·. και κατευθύνεται προς τον Β' Επ.·., κάνοντας το γύρο της Στ.·. τοποθετείται στα αριστερά του και του προσφέρει το Φως ο Β' Επ.·. παίρνει το φως και ανάβει τον Αστέρα της Στήλης του Κάλλους, λέγοντας:

Β' ΕΠ.·.: Και δια του Κάλλους, ας διακοσμηθεί ούτος.

Τη στιγμή αυτή, ολοκληρώνεται ο Φωτισμός της Στοάς και φωτίζεται το Σύμβολο της Σελήνης. Ο Σεβ.·. Διδ.·. και οι Εππ.·., καθοδηγούμενοι από τον Τελετ.·., ο οποίος έχει σβήσει το φως του, οδηγούνται με σειρά Β' Επ.·. - Α 'Επ.·. - Σεβ.·. Διδ.·., για να επιστρέψουν στις θέσεις Τους. Οι Εππ.·. περιμένουν στα σκαλοπάτια της Ανατολής την άνοδο του Σεβ.·. Διδ.·. , πριν επιστρέψουν στις Θέσεις τους.

Όλοι παραμένουν όρθιοι και σε Τάξη. Ο Τελ.·. παραμένει κοντά στα σκαλοπάτια της Ανατολής στη διάθεση του Σεβ.·. Διδ.·., προς τη μεσημβρινή πλευρά.

Ο Δοκ.·., αποκαλύπτει τον Τάπητα του Βαθμού επάνω από το Μωσαϊκό Δάπεδο. Κατόπιν, πλησιάζει το Βωμό των Όρκων και ανοίγει τη Βίβλο στο Β' Κεφάλαιο του Α' Βιβλίου των Βασιλειών και τοποθετεί επάνω σ' αυτή το Γνώμονα συμπλεκόμενο με το Διαβήτη, όπως αρμόζει για τον Βαθμό του Μαθ.·.. (Ο Γνώμονας καλύπτει Και τα δύο σκέλη του Διαβήτη). Τοποθετείται, αμέσως μετά, στα σκαλοπάτια της Ανατολής προς την βορινή πλευρά.

Ο Τελετ.·. υψώνει τη Ράβδο του και ο Δοκ.·. το Ξίφος του, έτσι ώστε να ακουμπήσουν η μία το άλλο, σε σχήμα Γνώμονα. Μόλις γίνει αυτό.

 ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.    _* * *_ (κρούση του Βαθμού)

Α' ΕΠ.·.            _* * *_ (κρούση του Βαθμού)

Β' ΕΠ.·.           _* * *_  (κρούση του Βαθμού) 

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.: Σε Δόξα του Μ.·. Α.·. Τ.·. Σ.·., στο όνομα του Τάγματος των Ελευθέρων Τεκτόνων, υπό την αιγίδα του Υπάτου Συμβουλίου της, δυνάμει των εξουσιών με τις οποίες περιβάλλομαι, ανοίγω τις Εργασίες της Σ.·. Στ.·. ………, με αριθμ. . στην Ανατολή ΕΔΕΣΣΑΣ  κοιλάδας ΠΕΛΛΑΣ.

Μαζί μου, Αδδ.·. μου, με το Σημείο, τη Χειροκρουσία και την Επιφώνηση.

Εκτελούνται οι εντολές του Σεβ.·. Διδ.·. από όλους τους Αδδ.·.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.:  Αδδ.·. μου. Δεν βρισκόμαστε πια στον αμύητο Κόσμο. Αφήσαμε τα μέταλλα προ της θύρας του Ναού. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας με Αδελφότητα και τα βλέμματα μας, ας στραφούν προς το Φως.

_ * _ (κρούση)

Αναλάβετε τις θέσεις σας, Αδδ.·. μου.

ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αδ.·. Γραμ.·., αναγνώσετε μας τον χαραχθέντα Πίνακα των τελευταίων μας Εργασιών.

Ο Γραμ.·., όρθιος και σε Τάξη, διαβάζει τα Πρακτικά της τελευταίας Συνεδριάσεως στο Βαθμό. Μόλις τελειώσει η ανάγνωση του Πίνακα.

ΓΡΑΜ.·.  Είπον, Σεβ.·. Διδ.·..

(Δίνει το Σημείο Τάξεως και κάθεται).

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Ευχαριστώ, Αδ.·. μου.

_ * _ (κρούση)

Αδ.·. Α' Επ.·., ρωτήστε τους Αδδ.·. και των δύο Στηλών, όπως και εγώ κάνω για τους Αδδ.·. της Ανατολής, εάν έχουν να κάνουν παρατηρήσεις, επάνω στον Πίνακα των Πρακτικών των τελευταίων μας Εργασιών.

Α' ΕΠ.·. Αδ.·. Β' Επ.·., Αδδ.·. των Στηλών του Βορρά και της Μεσημβρίας, ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά, εάν έχετε να κάνετε παρατηρήσεις, επάνω στον Πίνακα των Πρακτικών των τελευταίων μας Εργασιών.

Εάν κάποιος Αδελφός έχει να παρατηρήσει κάτι, εκτείνει το δεξί του χέρι προς τον Επ.·. της Στήλης τον και περιμένει να τον δοθεί ο λόγος.

Ο Επ.·. από τον οποίο ζητήθηκε ο λόγος, ΚΡΟΥΕΙ ΤΗ ΣΦΥΡΑ ΤΟΥ και ανακοινώνει στον Σεβ.·. Διδ.·.,πως ο Αδ.·. ή οι Αδδ.·. τάδε, ζητούν το λόγο. Ο Σεβ.·. Διδ.·. δίνει το λόγο στον Αδ.·. ή τους Αδδ.·. που το ζητούν, με σειρά αντίστροφη προς την ιεραρχική τάξη και την αρχαιότητα των Αδδ.·..

Ο Αδ.·. στον οποίο δίδεται ο λόγος, εγείρεται, τίθεται σε Τάξη και απευθύνεται αποκλειστικά στο Σεβ.·. Αιδ.·. και γενικά στους Αδδ.·., δια του Σεβ.·. Διδ.·.. ποτέ δε προσωπικά σε κάποιον Αδ.·., και μπορεί να μιλήσει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το περιεχόμενο και τον τρόπο σύνταξης του Πίνακα και όχι για την ουσία των αναφερομένων θεμάτων, τηρώντας πάντοτε τους κανόνες της Αδ.·. και ευγενικής εκφράσεως και συμπεριφοράς.

Αυτή είναι και η διαδικασία με την οποία ζητείται ο λόγος, κάθε φορά που κηρύσσεται ελεύθερος, για οποιαδήποτε αιτία.

Αφού γίνουν οι παρατηρήσεις ή εάν δεν υπάρχουν. Οι Αδδ.·. Αξξ.·. ζητούν το λόγο από τον Α ' Επ.·., όπου κι αν κάθονται και μιλούν με σειρά αντίστροφη ιεραρχικά.

 Οι Εππ.·. λαμβάνουν το λόγο μετά τη σιγή των στηλών τους.

Β' ΕΠ.·.  _ * _ (κρούση) Αδ.·. Α' Επ.·., η στήλη του Βορρά σιγεί  ή (ζητώ το λόγο).

Α' ΕΠ.·. _ * _ (κρούση) Σιγή επικρατεί, Σεβ.·. Διδ.·., και στις δύο Στήλες ( ο Αδ.·. Β' Επ.·. και εγώ ζητάμε το λόγο).

Με τη σιγή των Στηλών, ο λόγος χορηγείται στους Εππ.·. και μετά στην Ανατολή.

Οι Αδδ.·. της Ανατολής, ζητούν το λόγο απευθείας από το Σεβ.·. Διδ.·., με τον ίδιο τρόπο.

Μόλις τελειώσουν και οι παρατηρήσεις της Ανατολής ή εάν δεν υπάρχουν.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδ.·. Ρήτ.·., καταθέστε μας τα συμπεράσματα σας.

Ο Ρήτ.·. σηκώνεται και υψώνοντας το δεξί του χέρι, συμπεραίνει υπέρ ή κατά της επικυρώσεως των πρακτικών. Εάν έχουν γίνει παρατηρήσεις για προσθήκες και διορθώσεις, και έχουν γίνει αποδεκτές, θα συμπεράνει υπέρ της επικυρώσεως, με τις διορθώσεις και τις παρατηρήσεις που έγιναν.

ΡΗΤ.·. Συμπεραίνω υπέρ (ή κατά) της επικυρώσεως των Πρακτικών, ως έχουν (ή με τις διορθώσεις και παρατηρήσεις που έγιναν, επί του) κειμένου).

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Τα συμπεράσματα του Αδ.·. Ρήτ.·., τίθενται σε ψηφοφορία.

Οι αποδεχόμενοι τα συμπεράσματα αυτά, να το δείξουν Τεκτονικά.

Η συναίνεση, στα συμπεράσματα αυτά, δίνεται εκτείνοντας το δεξί χέρι εμπρός.

 Τα συμπεράσματα επικυρώνονται με την πλειοψηφία των παρόντων Αδδ .·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. _ * _ (κρούση)

Ο Πίνακας των Πρακτικών επικυρώνεται ως έχει με τις παρατηρήσεις………..).

Ο Τελετ.·. ανεβαίνει στην Ανατολή, χωρίς το Βηματισμό και παίρνει από το Γραμ.·. το Βιβλίο Πρακτικών, αφού το έχει υπογράψει, το παρουσιάζει στο Ρήτ.·., ο οποίος το υπογράφει και στη συνέχεια στον Σεβ.·. Διδ.·., ο οποίος το υπογράφει επίσης.

Το παραδίδει στον Γραμ.·. και επιστρέφει στη Θέση του.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ 

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αδ.·. Τελετ.·., μεταβείτε  στον Πρόναο και πληροφορήστε μας, εάν υπάρχουν Επισκέπτες.

Ο Τελετ.·., αφού χαιρετίσει κανονικά, ανάμεσα στις δύο Στήλες, εξέρχεται στον Πρόναο και επιστρέφει λίγο αργότερα, πάλι μεταξύ των Στηλών, για να ανακοινώσει στον Σεβ.·. Διδ.·. σχετικά εάν υπάρχουν Επισκέπτες, ο Σεβ.·. Διδ.·. λέγει:

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Αδ.·. Δοκιμ.·., μεταβείτε προς τους Αδδ.·. Επισκ.·. και αφού βεβαιωθείτε για την ιδιότητα και το Βαθμό τους, κεραμώστε τους, μάθετε τους Τεκτονικούς τους Τίτλους και επιστρέψτε κοντά μας για να μας ενημερώσετε.

Ο Δοκ.·. εξέρχεται κανονικά χαιρετώντας.

Επιστρέφει, τοποθετείται μεταξύ των Στηλών της Εισόδου και αναφέρει τα στοιχεία των Επισκεπτών, (Τεκτονική Δύναμη. Στοά, Βαθμούς. Αξιώματα κ.α.) Μετά την αναφορά του, επιστρέφει στη Θέση του.

ΣΕΒ.·.ΔΙΑ.·. Αδδ.·. Τελετ.·. και Δοκ.·. μεταβείτε προς τους Αδδ.·. Επισκ.·. και οδηγήστε τους, με τις συνηθισμένες τιμές, στις προβλεπόμενες θέσεις.

Οι Τελετ.·. και Δοκ.·. χαιρετούν και εξέρχονται προς τους Επισκέπτες.

Μόλις όλα είναι έτοιμα, ο Τελετ.·., χτυπά τη Θύρα του Ναού με την κρούση του Βαθμού.

ΤΕΛΕΤ.·.     _  *** _ (κρούση του Βαθμού)

Ο Στεγ.·., μισανοίγει τη Θύρα, όσο χρειάζεται για να ακουστεί η αναγγελία του Τελετ.·..

ΤΕΛΕΤ.·. Ζητώ την είσοδο στο Ναό, Αδδ.·. της Σ.·. Στ.·. _____ με αριθμ. ________,της Ανατολής  _____, της Δικαιοδοσίας.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Να εισαχθούν στο Ναό.

Ο Στεγ.·.. ανοίγει τη Θύρα.

Οι Επισκέπτες, οδηγούμενοι από τον Τελετ.·., σχηματίζουν πομπή και εισέρχονται στο Ναό, τίθενται σε Τάξη και παραμένουν μεταξύ των Στηλών της Εισόδου. Την πομπή κλείνει ο Δοκ.·.. Εκεί, χαιρετούν το Σεβ.·. Διδ.·. και τους Εππ.·..

Ο Σεβ.·. Διδ.·., μπορεί να τους απευθύνει τις παρακάτω ερωτήσεις, στις οποίες απαντά ο επικεφαλές των Επισκεπτών Αδδ.·..

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·.   Από πού έρχεσθε;

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: Από τη Στοά του Αγίου Ιωάννη.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Τι φέρνετε;

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: Χαρά, Υγεία, Ευδαιμονία προς όλους τους Αδδ.·. και Ευπείθεια προς το Σεβ.·. Διδ.·..

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Για ποιο σκοπό έρχεσθε εδώ;

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: Για να κατανικήσω τα πάθη μου, για να καθυποτάξω τα ελαττώματα μου και να προοδεύσω στην Ελευθέρα Τεκτονική.

Ο Σεβ.·. Διδ.·., στο σημείο αυτό, μπορεί να απευθύνει λίγα λόγια καλωσορίσματος στους Επισκέπτες, εάν το κρίνει σκόπιμο, και να δώσει στη συνέχεια εντολή στον Τελετ.·., να οδηγήσει τους Επισκέπτες στις προβλεπόμενες γι' αυτούς θέσεις. Με το τέλος της τοποθετήσεως, όλοι επιστρέφουν στις θέσεις τους. Εάν πρόκειται για Επισκέπτη τέως ή εν ενεργεία Σεβ.·. Διδ.·., Μέλος της Με"γ.·. Στ.·. ή Αξιωματούχο του Τάγματος ή Αξιωματούχο φίλης Τεκτονικής Δυνάμεως, τότε ο Σεβ.·. Διδ.·. δίνει εντολή να εξέλθουν οι προβλεπόμενοι Αδδ.·. φέροντας Αστέρες, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από την ειδική παράγραφο για την είσοδο στη Στ.·.. Κατά την είσοδο του Διακεκριμένου Επισκέπτη καλεί τους Αδδ.·., όρθιους και σε Τάξη, και μαζί με τους Εππ.·., κρούουν τις Σφύρες τους με τη χαρμόσυνη κρούση (τρεις επί τρεις) μέχρι την άνοδο του Επισκέπτη στην Ανατολή. Εκεί, ο Σεβ.·. του δίνει τον Αδελφικό ασπασμό και τον καλεί να καθίσει. Εάν πρόκειται για Αντιπροσωπεία Στ.·. ή φίλης Τεκτονικής Δυνάμεως, οι προβλεπόμενες τιμές αποδίδονται στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, ο οποίος καλείται να λαμπρύνει την Ανατολή μόνο εάν είναι τέως ή εν ενεργεία Σεβ.·. Διδ.·. ή εν ενεργεία μέλος της Μεγ.·. Στ.·. ή τον Υπάτου Συμβουλίου της φίλης Δυνάμεως.

Οι Προβλεπόμενοι Αστέρες για την απόδοση τιμών είναι οι εξής "

Εννέα Αστέρες, για τον Κραταιότατο, Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη του Τάγματος.

Επτά Αστέρες, για τους Μεγάλους Επιθεωρητές του Τάγματος, για τους επικεφαλείς

Επισκέπτες. Προέδρους Υπάτων Συμβουλίων φιλικών Τεκτονικών Δυνάμεων.

Πέντε Αστέρες, για το Μεγ.·. Διδ.·. της Μεγ.·. Στ.·. του Τάγματος, τους Μεγ.·. Διδ.·. των Μεγ.·. Στ.·. άλλων Τεκτονικών Δυνάμεων, τα Μέλη των Υπάτων Συμβουλίων, τους Προέδρους των Ανωτέρων Εργαστηρίων, για τους Προέδρους και τα Μέλη των Κολεγίων και Σχηματισμών του Τάγματος και των άλλων Τεκτονικών Δυνάμεων.

Τρεις Αστέρες, για τους Σεβ.·. Διδδ.·. του Τάγματος και των άλλων Τεκτονικών Δυνάμεων, και για τον Επιθεωρητή της Στοάς.

Ειδικά, για τον Κραταιότ.·. Ύπ.·. Μεγ.·. Ταξ του Τάγματος, επιφυλάσσεται η τιμή της Χαλύβδινης Αψίδας, που σ χηματίζεται από Αδδ.·. τον Εργαστηρίου, αμέσως μετά τις δύο Στήλες της Εισόδου και από τα διασταυρούμενα ξίφη τους.

Όταν η είσοδος ολοκληρωθεί, ο Σεβ.·. Διδ.·. καλεί όλους τους Αδελφούς να καθίσουν.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ 

Συνήθως, ο Σεβ .·. Διδ .·., διαβάζει όλη την αλληλογραφία, ξεκινώντας από τις δικαιολογήσεις απόντων Μελών και συνεχίζοντας με την κανονική αλληλογραφία Εργαστηρίων. Κατά την ανάγνωση αυτών οι Αδδ:. κάθονται.

Εάν υπάρχει αλληλογραφία με το Ύπατο Συμβούλιο του Τάγματος αυτή παραδίδεται στο Ρήτ.·. Και οι Αδδ.·. καλούνται όρθιοι και σε Τάξη.

Σεβ.·. Διδ.·.  Αδ.·. Ρήτ.·. Αναγνώστε μας τις Εγκυκλίους του Υπάτου Συμβ.·. Του Τάγματος.

Αδδ.·. μου όρθιοι και σε Τάξη.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των Εγκυκλίων

Σεβ.·. Διδ.·.  Αδδ.·. μου, αναλάβατε τις θέσεις σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Με την εξάντληση της Ημερησίας Διατάξεως, ο Σεβ.·. Διδ.·. λέγει:

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδδ.·. μου, η Ημερήσια Διάταξη εξαντλήθηκε.

_ * _ (κρούση)

Αδδ.·. Α' και Β' Εππ.·., ρωτήστε τους Αδδ.·. που κοσμούν τις Στήλες σας, όπως και εγώ κάνω για τους Αδδ.·. που λαμπρύνουν την Ανατολή, εάν έχουν να προτείνουν κάτι υπέρ του Τάγματος γενικά ή της Σεπτής Στοάς μας ιδιαίτερα.

Α' ΕΠ.·. Αδδ.·. της Στήλης της Μεσημβρίας, ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά εάν έχετε να προτείνετε κάτι, για την ευημερία του Τάγματος γενικά ή της Σεπτής Στοάς μας ιδιαίτερα.

Β' ΕΠ.·. Αδδ.·. της Στήλης του Βορρά, ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά εάν έχετε να προτείνετε κάτι, για την ευημερία του Τάγματος γενικά ή της Σεπτής Στοάς μας ιδιαίτερα.

Α' ΕΠ.·. Η αναγγελία έγινε Σεβ.·. Διδ.·.

Το λόγο ζητούν κανονικά, οι Αδδ.·. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

 Όταν όλα τελειώσουν ή εάν δεν ζητήσει κανείς το λόγο.

Β' ΕΠ.·. _ * _ (κρούση)

Αδ.·. Α'Επ.·., η στήλη του Βορρά σιγεί.

Α' ΕΠ.·. _ * _ (κρούση)

Σιγή επικρατεί και στις δύο Στήλες, Σεβ.·. Διδ.·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Ο λόγος στην Ανατολή.

Όταν όλα τελειώσουν και στην Ανατολή.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  _ *_  (κρούση)

Ας περιαχθεί ο Σάκος των Προτάσεων και ο Κορμός της Αγαθοεργίας. Αδδ.·. Τελετ.·. και Ελεον.·., εκτελέστε το καθήκον σας.

Οι Τελετ.·. και Ελεον.·., κατευθύνονται προς τις Στήλες της Εισόδου φέροντας τους αντίστοιχους Σάκους.

Από εκεί, με το βηματισμό, ανεβαίνουν στην Ανατολή, του Τελετ.·. πάντοτε προηγουμένου, και παρουσιάζουν τους Σάκους στο Σεβ.·. Αιδ.·. και στους Αδδ.·. της Ανατολής Στη συνέχεια στους Α' και Β' Εππ.·. και στους Αδελφούς των Στηλών της Μεσημβρίας και του Βορρά, προσέχοντας την τήρηση του κανόνα κινήσεως.

 Η επίσκεψη των Σάκων είναι υποχρεωτική για όλους.

Κατά την περιφορά των Σάκων, υποβάλλονται οι δικαιολογήσεις των απόντων Αδδ.·., που υποχρεωτικά συνοδεύονται και από επίσκεψη στον Κορμό της Αγαθοεργίας.

Ο Σάκος των προτάσεων μπορεί να είναι χρώματος κυανού, ενώ ο Κορμός της Αγαθοεργίας, ερυθρός

Μετά από αυτά, κατευθύνονται και τοποθετούνται μεταξύ των Στηλών της Εισόδου.

Β' ΕΠ.·.     _ * _ (κρούση)

Αδ.·. Α' Επ.·., ο Σάκος των Προτάσεων και ο Κορμός της Αγαθοεργίας βρίσκονται μεταξύ των Στηλών.

Α' ΕΠ.·.     _* _ (κρούση)

Σεβ.·. Διδ.·., ο Σάκος των Προτάσεων και ο Κορμός της Αγαθοεργίας, περιμένουν τις εντολές σας.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Ζητά κανείς από εσάς, Αδδ.·. μου, το Σάκο των Προτάσεων ή τον Κορμό της Αγαθοεργίας;

Α' ΕΠ.·. Ζητά κανείς από εσάς, Αδδ.·. μου, το Σάκο των Προτάσεων ή τον Κορμό της Αγαθοεργίας;

Β' ΕΠ.·. Ζητά κανείς από εσάς, Αδδ.·. μου, το Σάκο των Προτάσεων ή τον Κορμό της Αγαθοεργίας;

Α' ΕΠ.·.  Η αναγγελία έγινε Σεβ.·. Διδ.·.

Εφ' όσον κανείς δεν ζητήσει τους Σάκους.

Β' ΕΠ.·. Αδ.·. Α' Επ.·. , η Στήλη του Βορρά σιγεί.

Α' ΕΠ.·. Σιγή επικρατεί, Σεβ.·. Διδ.·., και στις δύο Στήλες.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Ας προσαχθούν στην Ανατολή.

Οι Τελετ.·. και Ελεον.·., με το βηματισμό, ανεβαίνουν στην Ανατολή και παραδίδουν το Σάκο των Προτάσεων στο Σεβ.·., ενώ τον Κορμό της Αγαθοεργίας στο Ρήτ.·.. Μετά την καταμέτρηση και τη βεβαίωση του περιεχομένου των Σάκων, αναφέρονται στα Πρακτικά της ημέρας τα έγγραφα και το προϊόν των Σάκων. Το περιεχόμενο του Σάκου των Προτάσεων παραμένει στην κατοχή του Σεβ.·. Διδ.·., το δε προϊόν του Κορμού της Αγαθοεργίας, παραδίδεται στον Ελεον.·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  _ * _ (κρούση)

Ο Σάκος των Προτάσεων επέστρεψε κενός (ή περιείχε τα τάδε __________ έγγραφα), (τα οποία και ανακοινώνει), ενώ το προϊόν του Κορμού της Αγαθοεργίας θα σας γνωστοποιηθεί δια των Πρακτικών.

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Εάν ο Σάκος των Προτάσεων έφερε στην Ανατολή Αιτήσεις Εισδοχής , ο Σεβ.·. Διδ.·. αφού ελέγξει την κανονικότητά τους και βεβαιωθεί για την πιστή τήρηση των προβλεπομένων στο Γενικό Κανονισμό, ανακοινώνει στη Στοά την κατάθεση της Αιτήσεως και γνωστοποιεί το ονοματεπώνυμο, την ηλικία το επάγγελμα και διαβάζει το βιογραφικό σημείωμα και τις απαντήσεις στα ερωτήματα της Αιτήσεως, του Υποψηφίου. Ανακοινώνει δε την έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας, από την αμέσως επομένη Συνεδρίαση.  Καμία ψηφοφορία δεν προκαλείται σ' αυτή τη φάση της διαδικασίας.

Η Αίτηση Εισδοχής θεωρείται κατ' αρχάς αποδεκτή από τη Στοά.

Εάν ο Σάκος των Προτάσεων έφερε στην Ανατολή Εκθέσεις Διδδ:., αυτές κατά την κρίση του Σεβ.·. Διδ.·. ή διαβάζονται αμέσως, χωρίς να ανακοινωθούν τα ονόματα των Συντακτών ή τίθενται υπό τη Σφύρα του και διαβάζονται, υποχρεωτικά, στην αμέσως επόμενη Συνεδρία του Εργαστηρίου σε Βαθμό Μαθ.·. όπου και προκαλείται η πρώτη ψηφοφορία, στην οποία συμμετέχουν μόνο οι Διδδ.·. και ακολουθεί τους τύπους και κανόνες που προβλέπονται από το Γενικό Κανονισμό του Τάγματος.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδδ.·. Α' και Β' Εππ.·., ρωτήστε τους Αδδ.·. των Στηλών σας, όπως και εγώ κάνω για τους Αδδ.·. της Ανατολής, εάν έχουν αντιρρήσεις για τη συνέχιση της προβλεπομένης διαδικασίας, που αφορά την Αίτηση Εισδοχής του κυρίου/ας ____________ ή άλλες παρατηρήσεις επί της Αιτήσεως.

Α' ΕΠ.·. Αδδ.·. της Στήλης της Μεσημβρίας,  ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά εάν έχετε αντιρρήσεις για τη συνέχιση της προβλεπομένης διαδικασίας, που αφορά την Αίτηση Εισδοχής του κυρίου/ας ____________      ή έχετε άλλες παρατηρήσεις επί της Αιτήσεως.

Β' ΕΠ.·. Αδδ.·. της Στήλης του Βορρά, ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά εάν έχετε αντιρρήσεις για τη συνέχιση της προβλεπομένης διαδικασίας, που αφορά την Αίτηση Εισδοχής του κυρίου/ας _________ ή έχετε άλλες παρατηρήσεις επί της Αιτήσεως.

Α' ΕΠ.·. Η αναγγελία έγινε, Σεβ.·. Διδ.·.

Οι τυχόν αντιρρήσεις προβάλλονται και ακούγονται πρώτα από τη Στήλη τον Βορρά και κατόπιν από τη Στήλη της Μεσημβρίας. Αν και οι Μαθθ.·. και οι Εττ.·. δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους και να μεταφέρουν πληροφορίες, που πιθανόν να αποδειχθούν χρήσιμες για τη Στοά και τους Αδδ.·..

Οι παρατηρήσεις τους θα λαμβάνονται υπ' όψη από τους Διδδ.·.. που έχουν και το δικαίωμα της ψήφου

Όλες οι παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις, από όπου κι αν προέρχονται, οφείλουν να γίνονται με τη μεγαλύτερη προσοχή και ευγένεια, με μόνο κριτήριο το συμφέρον και την ομοιογένεια της Στ.·., αλλά και το καλά του υποψηφίου και ας πραγματικές του διαθέσεις. Εμπαθείς τοποθετήσεις και υποκειμενικές αστήρικτες απόψεις και κρίσεις δεν αρμόζουν στο χώρο και αποκλείονται αυστηρά. Όταν τελειώσουν οι παρατηρήσεις ή εάν δεν υπήρξαν.

Β' ΕΠ.·. _ * _ (κρούση) Αδ.·. Α' Επ.·., η Στήλη του Βορρά σιγεί.

Α' ΕΠ.·. _ * _ (κρούση)Σιγή επικρατεί, Σεβ.·. Διδ.·., και στις δύο Στήλες.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Ο λόγος στην Ανατολή.

Μόλις τελειώσουν και οι παρεμβάσεις της Ανατολής ή εάν δεν υπήρξαν.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αδ.·. Ρήτ.·., σας καλώ να μας δώσετε τα συμπεράσματα σας, για τη συνέχιση της διαδικασίας Εισδοχής που αφορά τον κύριο/α _____.

ΡΗΤ.·. (Όρθιος και τείνοντας το δεξί χέρι)

Σεβ.·. Διδ.·., συμπεραίνω υπέρ της συνεχίσεως (ή της προσωρινής ή της οριστικής διακοπής) της διαδικασίας Εισδοχής του κυρίου/ας __________________.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Τα συμπεράσματα του Αδ.·. Ρήτ.·. τίθενται σε ψηφοφορία.

Αυτοί που συμφωνούν, να το δείξουν Τεκτονικά.

Οι Διδδ.·. του Εργαστηρίου ψηφίζουν, τείνοντας το δεξί τους χέρι ή αρνούνται την ψήφο τους, παραμένοντας στη θέση τους ακίνητοι. Εφ' όσον όλα είναι σύμφωνα, με τα προβλεπόμενα:

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.           _ * _ (κρούση)

Συνεχίζεται (ή διακόπτεται προσωρινά ή διακόπτεται οριστικά) η διαδικασία Εισδοχής, που αφορά την Αίτηση του κυρίου ________ και περνάμε στην ακρόαση υπό τον κεφαλόδεσμο, η οποία ορίζεται για τη Συνεδρία της ________ Χ.·. Κ.·. σε Βαθμό Μαθ.·..

        Οι Προτείνοντες να ανακοινώσουν διακριτικά την απόφαση της Στοάς, στον ενδιαφερόμενο.

Στη Συνεδρίαση, κατά την οποία έχει οριστεί η ακρόαση υπό τον κεφαλόδεσμο και μετά το πέρας της διαδικασίας, επαναλαμβάνεται η παραπάνω διαδικασία, που, όμως. αυτή τη φορά αφορά την οριστική αποδοχή ή απόρριψη της Αιτήσεως Εισδοχής.

Μετά το πέρας της τελικής διαδικασίας ο Σεβ.·. Διδ.·. ορίζει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, την ημερομηνία της τελέσεως της Τελετουργίας Εισδοχής.


ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδ.·. Α' Επ.·., οι Εργάτες είναι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι;

Α' ΕΠ.·. Μάλιστα, Σεβ.·. Διδ.·..

Ο Σεβ.·. Διδ.·., σηκώνεται και τοποθετείται μπροστά στην Έδρα του. Όλοι οι Αδδ.·. σηκώνονται και τίθενται σε Τάξη.

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·.  Αδδ.·. μου, ήδη δεν μας μένει τίποτε άλλο, παρά μόνο, ακολουθώντας την αρχαία Παράδοση, να κλείσουμε τα Μυστικά μας σε τόπο ασφαλή και ιερό

(λέγοντας τα τελευταία λόγια τοποθετεί το δεξί του χέρι στην καρδιά και όλοι τον μιμούνται)

και να ενωθούμε Αδελφικά. Ας σχηματίσουμε την ενωτική Αδ.·.  Άλυσο.

Σχηματίζεται η μικρή Άλυσος, στην οποία συμμετέχουν και οι Επισκέπτες, εκτός εάν πρόκειται να μεταδοθούν λέξεις αναγνωρίσεως. Στην περίπτωση αυτή, μεταδίδονται οι λέξεις και μετά ο Σεβ.·. Διδ.·. καλεί τους Επισκέπτες να ενωθούν με τους Αδδ.·. του Εργαστηρίου. Η Άλυσος πρέπει να περιβάλλει το Μωσαϊκό Δάπεδο και τον Τάπητα της Στοάς. Όλοι τηρούν σιγή και βρίσκονται σε περισυλλογή.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδδ.·. μου, πάνω από τις  φροντίδες της υλικής ζωής, υπάρχει για τους Τέκτονες το ευρύ πεδίο του στοχασμού και της δράσης.

Πριν χωριστούμε, ας υψωθούμε όλοι μαζί προς τα Ιδεώδη μας. Αυτά ας εμπνέουν τη διαγωγή μας μεταξύ του αμύητου κόσμου, ας καθοδηγούν τη ζωή μας, ας είναι το Φως, το οποίο θα κατευθύνει την πορεία μας στη Ζωή. 

Αδδ.·. μου, με το τριπλό παράγγελμα ας εγκαταλείψουμε την Άλυσο κι ας επιστρέψουμε στις θέσεις μας.

Όλοι εκτελούν το παράγγελμα, θραύουν την Άλυσο και επιστρέφουν στις θέσεις τους.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αδ.·. Β' Επ.·., ποια ώρα οι Μαθητές Τέκτονες συνηθίζουν να κλείνουν τις Εργασίες τους;

Β' ΕΠ.·. Το Μεσονύκτιο, Σεβ.·. Διδ.·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Τι ώρα είναι, Αδ.·. Α' Επ.·.;

Α' ΕΠ.·. Πλήρες Μεσονύκτιο.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αφού η ώρα της αναπαύσεως σήμανε, πρόκειται να κλείσω τις Εργασίες.

Αδδ.·. Α' και Β' Εππ.·. ενωθείτε μαζί μου για να κλείσουμε τις Εργασίες του Σεπτού αυτού Εργαστηρίου και σεις, Αδ.·. Δοκιμ.·. και Αδ.·. Τελετ.·. βοηθήστε μας.

— * — (κρούση)

Αδδ.·. μου, όρθιοι και σε Τάξη.

Είθε το Φως, το οποίο μας φώτισε κατά τις Εργασίες μας, να λάμπει πάντοτε μέσα μας, για να συνεχίσουμε και να φέρουμε σε πέρας το έργο μας και έξω από αυτόν το Ναό, μεριμνώντας ώστε να μη μένει εκτεθειμένο στα βλέμματα των αμυήτων.

Ο Δοκ.·. αφαιρεί το Γνώμονα και το Διαβήτη από το Βωμό των Όρκων και κλείνει τη Βίβλο. Στη συνέχεια καλύπτει τον Τάπητα της Στοάς και επιστρέφει στη θέση του. Ο Σεβ.·. Διδ.·. κατέρχεται από τη θέση του και οδηγούμενος από Τον Τελετ.·. κατευθύνεται προς τη Στήλη της Σοφίας

Ταυτόχρονα οι Εππ:.·. εγκαταλείπουν τις Θέσεις τους και κατευθύνονται στις αντίστοιχες Στήλες τους.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ .·. (Σβήνοντας τον Αστέρα της Ιωνικής Στήλης)

Είθε η Ειρήνη να βασιλεύει επάνω στη Γη.

Τη στιγμή αυτή σβήνονται τα φώτα της Ανατολής.

Α' ΕΠ.·. (Σβήνοντας τον Αστέρα της Δωρικής Στήλης)

Είθε η Αγάπη να βασιλεύει μεταξύ των Ανθρώπων.

Τη στιγμή αυτή, σβήνονται τα φώτα της Δύσης ο Πεντάκτινος Αστέρας και το σύμβολο του Ήλιου στην Ανατολή.

Β' ΕΠ.·. (Σβήνοντας τον Αστέρα της Κορινθιακής Στήλης)

Είθε η Χαρά να βασιλεύει στις οικογένειες μας.

Τη στιγμή αυτή σβήνονται όλα τα φώτα του Βορρά και της Μεσημβρίας και το σύμβολο της Σελήνης στην Ανατολή.

Με την ίδια τάξη, της αφής των Στηλών, ο Σεβ.·. Διδ.·. και οι Εππ.·, προηγούμενου του Τελετ.·., επιστρέφουν στις Θέσεις τους

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.           _ * * * _ (κρούση του Βαθμού)

Α' ΕΠ.·.                   _ * * * _ (κρούση του Βαθμού)

Β' ΕΠ.·.                   _ * * * _ (κρούση του Βαθμού)

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Σε Δόξα του Μ.·.Α.·.Τ.·.Σ.·.,  στο όνομα του Τάγματος των Ελευθέρων  Τεκτόνων, υπό την αιγίδα του Υπάτου της  Συμβουλίου, δυνάμει των εξουσιών με τις οποίες περιβάλλομαι, κηρύσσω κλειστές τις Εργασίες της Σ.·. Στ.·. Κάρανος, με αριθμ. 00 στην Ανατολή Έδεσσας, κοιλάδας Πέλλας και στο Βαθμό του Μαθ.·., του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου.

Μαζί μου, Αδδ.·. μου, με το Σημείο, τη Χειροκρουσία του Βαθμού και την Επιφώνηση.

Εκτελούνται οι εντολές του Σεβ.·. Διδ.·. και στη συνέχεια όλοι τοποθετούν το χέρι στην καρδιά.

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ.·. Ας ορκιστούμε να τηρήσουμε σιγή για τις σημερινές μας Εργασίες και ας απέλθουμε με Ειρήνη.

ΟΛΟΙ (εκτείνοντας το δεξί χέρι)

Το ορκίζομαι.

Τη στιγμή αυτή σβήνει το Δέλτα της Ανατολής και ο Σεβ.·. Διδ.·. σβήνει τους Αστέρες των τρικήρων. Ταυτόχρονα σβήνουν και οι Αστέρες όλων των άλλων Αξξ.·. της Στ.·..

ΤΕΛΕΤ.·.    Αδδ.·. μου, ακολουθήστε με.

Όλοι εξέρχονται ακολουθώντας τον Τελετ.·., με σειρά αντίστροφη από αυτή της Εισόδου.


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΝΕΟΥ ΜΑΘΗΤΟΥ

Η ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΛΥΣΟΣ

Σχηματίζεται η Μεγάλη Άλυσος, ο Νεόφυτος παραμένει στην θέση του (εκτός Αλύσου).

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.   Αδ.·.   Β' Επ.·.  ολοκληρώθηκε η άλυσος;

Β' ΕΠ.·.    Όχι Σεβ.·.  Διδάσκαλε, ο νεόφυτος αδδ.·.   δεν ευρίσκεται εις την Άλυσο.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.    Αδ.·.  Β' Επ.·.   καλέστε τον Νεόφυτο Αδ.·.  να ενωθεί μαζί μας στην Άλυσο.

Β' ΕΠ.·.    Αδελφέ/ η ................................ ενωθείτε μαζί μας στην Άλυσο.

Εκτελείται η εντολή.

Β' ΕΠ.·.    Σεβ.·.  Διδ.·.  ο Νεόφυτος Αδ.·.  βρίσκεται στην Ενωτική Άλυσο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί μας.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.    Η Παγκόσμια Τεκτονική Άλυσος αυξήθηκε σήμερα στο εργαστήριο μας  κατά .......... Κρίκο/ ους.

Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ι Α Μόνον μετά τις μυήσεις

          Μεγάλε Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος, γόνιμη και αιώνια πηγή Φωτός, οι Εργάτες αυτού του Ναού, Σου αποδίδουν μύριες Ευχαριστίες, για ό,τι καλό και χρήσιμο έπραξαν την Ιερή αυτή ημέρα, κατά την οποία είδαν τον αριθμό των Αδελφών να αυξάνεται.

Η Αρμονία, η Ένωση και η Ομόνοια ας είναι ο τριπλός δεσμός, ο οποίος θα μας συνοδεύει στην κοινή Εργασία.

Και, εσύ, συνετή εχεμύθεια και μετριόφρονη προσήνεια, ας είστε ο σταθερός κλήρος των Αδδ.·.  του Εργαστηρίου μας.

Είθε όλοι οι Αδδ.·., επιστρέφοντας στον έξω κόσμο, να αναγνωρίζονται από τους λόγους, τα ήθη και τις πράξεις τους, ως αληθινά και γνήσια Τέκνα του Φωτός.

Ας εγκαταλείψουμε την Άλυσο.

ΣΕΒ.·.   ΔΙΔ.·.    Αναλάβετε τις θέσεις σας, Αδδ.·.    μου.

Όλοι αναλαμβάνουν τις Θέσεις τους και ακολουθεί το Κλείσιμο των Εργασιών

ΜΥΗΣΗ (ΕΙΣΔΟΧΗ) ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ

( ΜΑΘΗΤΗ ) ΔΙΑΣΚΕΠΤΗΡΙΟ




Διασκεπτήριο ή Σκοτεινός Θάλαμος ή Θάλαμος Συλλογισμών ονομάζεται το μικρό, στενό, απομονωμένο, χωρίς παράθυρα δωμάτιο, στο οποίο εισάγεται ο Υποψήφιος πριν από την είσοδο του στο Εργαστήριο. Συμβολίζοντας το Χάος, από το οποίο προήλθε το μορφικό) «είναι» της φύσης (η Τάξη δηλαδή της Τεκτονικής φρασεολογίας), πρέπει να είναι σκοτεινό και φωτισμένο από κάποιο μυστηριώδες και αχνό φως, πιθανώς από ένα κερί. Η είσοδος και η έξοδος από το Διασκεπτήριο είναι μία και μοναδική, αρκετά στενή.

Οι Νόμοι που συντέλεσαν στη μορφοποίηση αυτού του Χάους είναι:

α. Ο Νόμος της Κίνησης, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και την έννοια του χρόνου και υποδηλώνεται με το αμμόμετρο (κλεψύδρα), και

β. Ο Νόμος της γονιμότητας, που υποδηλώνεται και συμβολίζεται από τον Αλέκτορα.

  Η διακόσμηση αυτού του δωματίου, σε αναφορά με τις δημιουργικές δυνάμεις της φύσης, είναι απλούστατη. Οι τοίχοι βάφονται με μαύρο χρώμα ή καλύπτονται με μαύρο ύφασμα και η επίπλωση αποτελείται από ένα τραπέζι και ένα κάθισμα Επάνω στο τραπέζι, τοποθετείται ένα κομμάτι άρτου, ένα κύπελλο με νερό, δύο αγγεία, που περιέχουν το ένα αλάτι και το άλλο θείο. μια κλεψύδρα και ένας αλέκτορας ταριχευμένος ή σε ζωγραφική απεικόνιση, και κάποιες επιγραφές όπως παρακάτω αναφέρονται

  Δίπλα στο τραπέζι είναι στημένος σε όρθια θέση ένας ανθρώπινος σκελετός ή αντί γι' αυτόν ένα κρανίο, στις κόγχες των ματιών του οποίου μπορούν να τοποθετηθούν μικροί λαμπτήρες.

 Στους τοίχους αναγράφονται τα εξής ρητά: V I T R I O L .

ΓΝΩΘΙ Σ' ΑΥΤΟΝ, ΜΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΕΑΝ Η ΨΥΧΗ  ΣΟΥ ΕΝΟΙΩΣΕ ΤΡΟΜΟ

ΑΠΕΛΘΕ  ΕΑΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ  ΠΡΟΣΗΛΘΕΣ.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ  ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΩΣ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ.

 ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, ΕΑΝ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΕΙΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΣΟΥ.

ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΞΥ  ΜΑΣ  ΕΑΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΘΝΗΤΟΣ.

ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΚΕΠΤΗΡΙΟ


ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο Υποψήφιος πρέπει να οδηγείται από τον Ανάδοχο - Προτείνοντα του στο χώρο της Στέγης, την προκαθορισμένη ημέρα και μισή ώρα τουλάχιστον πριν από την προγραμματισμένη ώρα ενάρξεως των εργασιών.

Αφήνεται σε απομονωμένο χώρο, απ' όπου δεν μπορεί να βλέπει και να ακούει αυτά που συμβαίνουν στον Πρόναο ή στους υπολοίπους χώρους της Στέγης.

Του υποδεικνύεται να σκεφτεί σοβαρά, για μια ακόμα φορά, το διάβημα του για την Εισδοχή του στο Τάγμα.

Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη των Εργασιών, ο Υποψήφιος οδηγείται στο Διασκεπτήριο, με καλυμμένα τα μάτια, από το Δοκ.·., μετά από εντολή του Σεβ.·. Διδ.·.,

Ο Δοκ.·., παρουσιάζεται στον Υποψήφιο χωρίς κανένα διακριτικό διάσημο, καλυμμένος πλήρως με μαύρη στολή, καλύπτρα και προσωπίδα. Του καλύπτει τα μάτια με κεφαλόδεσμο και τον οδηγεί στο Διασκεπτήριο. Του απευθύνει μόνο τις πολύ απαραίτητες και αναγκαίες τυπικές λέξεις, αποφεύγοντας κάθε τόνο οικειότητας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Αμέσως μετά την είσοδο του Υποψηφίου στο Διασκεπτήριο, ο Δοκ.·. του αφαιρεί τον κεφαλόδεσμο και του παραδίδει ένα έντυπο, επάνω στο οποίο αναγράφονται οι παρακάτω ερωτήσεις:

 α. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΟ;

β. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

γ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ;

Ο Δοκ.·. του επισημαίνει πως έχει στη διάθεση του μόνον δεκαπέντε λεπτά για να συμπληρώσει αυτή την κοινωνική του Διαθήκη του, αφήνει, επίσης, τα ειδικά έντυπα, στα οποία πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του, όπως αυτά αναγράφονται.

Αφού του απαγορεύσει αυστηρά την έξοδο από το Διασκεπτήριο, τον αφήνει μόνο του στους στοχασμούς και στην απόλυτη σιγή και μοναξιά

 

Ο ΝΑΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΜΥΗΤΩΝ

 


 

 

 

ΤΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΜΥΗΤΩΝ

 

 




ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ (ΜΑΘΗΤΗ)

 

Αμέσως μετά το Άνοιγμα των Εργασιών και αφού ο Υποψήφιος βρίσκεται ήδη στο Διασκεπτήριο για να συμπληρώσει την κοινωνική του Διαθήκη.

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·.     Αδ.·. Ρήτ.·., βεβαιώστε τη Στοά εάν τηρήθηκαν πιστά οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Γενικό Κανονισμό του Τάγματος και αφορούν την Αίτηση Εισδοχής του κυρίου/ας_______, ο οποίος παρουσιάζεται σήμερα εδώ σύμφωνα με την από ________ (ημερομηνία) Απόφαση μας και εάν υπάρχει η αντίστοιχα προβλεπομένη έγκριση του Υπάτου Συμβουλίου, για την Τελετουργία Εισδοχής.

Ο Ρήτ:.·. σηκώνεται και τίθεται σε Τάξη.

ΡΗΤ.·.          Σεβ.·. Διδ.·., βεβαιώνω την πιστή τήρηση των Άρθρων   του Γενικού Κανονισμού του Τάγματος, που αφορούν την Εισδοχή του/της κυρίου/ας ________________ και την ύπαρξη της εγκριτικής Εγκυκλίου του Υπάτου Συμβ.·.

Ο Ρήτ:.·. Θα αναφέρει εδώ τα Άρθρα που αναφέρονται στις διαδικασίες και στο χρόνο που προβλέπονται για Αίτηση Εισδοχής Υποψηφίου στο Γενικό Κανονισμό.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αδ.·. Ρήτ.·., αναγνώστε μας την εγκριτική Εγκύκλιο του Υπάτου Συμβ.·.   — * — (κρούση) Αδδ.·. μου, όρθιοι και σε Τάξη.

ΡΗΤ.·. (Διαβάζει την εγκριτική Εγκύκλιο)

Είπον, Σεβ.·. Διδ.·..

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αναλάβετε τις Θέσεις σας, Αδδ.·. μου.                       

Αδ.·. Δοκιμ.·., βεβαιωθείτε εάν ο/η Αμύητος/η ________________ βρίσκεται στο Διασκεπτήριο.

Ο Δοκ.·. σηκώνεται και αφού χαιρετίσει Κανονικά πηγαίνει στο Διασκεπτήριο όπου βεβαιώνεται ότι όλα είναι εντάξει. Επιστρέφει στη Στοά και τοποθετείται μεταξύ των Στηλών, όπου παραμένει όρθιος και σε Τάξη. Αναφέρει στον Α' Επ.·..

ΔΟΚΙΜ.·. Αδ.·. Α' Επ.·., ο Υποψήφιος βρίσκεται στο Διασκεπτήριο

Ο Δοκ.·. επιστρέφει στη Θέση του.

Α' ΕΠ.·.        _ * _ (κρούση) Σεβ.·. Διδ.·., ο Υποψήφιος _____________ βρίσκεται στο Διασκεπτήριο.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδδ.·. Α' και Β' Εππ.·., ρωτήστε τους Αδδ.·. των Στηλών σας, όπως κάνω και εγώ για τους Αδδ.·. της Ανατολής, εάν υπάρχουν νέες πληροφορίες ή αντιρρήσεις ικανές να δικαιολογήσουν την αναβολή της Εισδοχής του/της  Αμύητου κυρίου/ ας ______________.

Α' ΕΠ.·.  Αδδ.·. της Στήλης της Μεσημβρίας, ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά εάν έχετε νέες πληροφορίες ή αντιρρήσεις ικανές να δικαιολογήσουν την αναβολή της Εισδοχής του/της  Αμύητου κυρίου/ας  ____________.

Β' ΕΠ.·. Αδδ.·. της Στήλης του Βορρά, ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά εάν έχετε νέες πληροφορίες ή αντιρρήσεις ικανές να δικαιολογήσουν την αναβολή της Εισδοχής του/της  Αμύητου κυρίου/ας _____________.

Α' ΕΠ.·.Η αναγγελία έγινε, Σεβ.·. Διδ.·.

Ακολουθείται και εδώ η τάξη της συζητήσεως, όπως και στην κατάθεση της Αιτήσεως ή των Εκθέσεων Αντίρρηση που θα προβληθεί από οποιονδήποτε και είναι επαρκώς αιτιολογημένη, θα αξιολογηθεί από τους Διδδ.·. της Στοάς, οι οποίοι έχουν και το δικαίωμα ψήφου, μετά πάντοτε από την κατάθεση των συμπερασμάτων του Ρήτ.·.. Αντιρρήσεις που θα προβληθούν την τελευταία αυτή στιγμή πρέπει να είναι απόκτα σοβαρές και αξιόλογες. Εάν τα πάντα είναι σύμφωνα.

Β' ΕΠ.·.  Αδ.·. Α' Επ.·., η Στήλη του Βορρά σιγεί.

Α' ΕΠ.·. Σιγή επικρατεί, Σεβ.·. Διδ.·., και στις δύο Στήλες.

Εάν το ίδιο συμβαίνει και στην Ανατολή:

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αδ.·. Δοκιμ.·., μεταβείτε στον Αμύητο και ζητήστε του τις απαντήσεις των ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν, ως προς την κοινωνική του Διαθήκη.

Ο Δοκ.·. σηκώνεται, χαιρετά και εξέρχεται.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αδδ.·. μου, είναι χρήσιμο χρησιμοποιώντας το χρόνο μέχρι την επιστροφή του Αδ.·. Δοκιμ.·., να γνωρίζουμε ποια πρέπει να είναι η στάση μας κατά τη διάρκεια των σημερινών δοκιμασιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στη ζωή του Υποψηφίου και ότι από τις εντυπώσεις που αυτός θα αποκομίσει από τη σημερινή ημέρα και τη Μύηση του, αλλά και από τις γεμάτες αγάπη σκέψεις μας γι' αυτόν, θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο μέρος η Τεκτονική του πορεία.

Επιβάλλεται, λοιπόν, η στάση, οι σκέψεις και οι πράξεις μας, κατά τη διάρκεια της Μυήσεως, να διέπονται από αυτό το πνεύμα.

Αδ.·. Α' Επ.·., ρωτήστε τους Αδδ.·. και των δύο Στηλών, όπως και εγώ κάνω για τους Αδδ.·. της Ανατολής, εάν επιθυμεί κανείς να υποβάλλει στον Υποψήφιο κάποια ερώτηση και ποια.

Α' ΕΠ.·.  Αδ.·. Β' Επ.·., Αδδ.·. των Στηλών του Βορρά και της Μεσημβρίας, ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά, εάν έχετε να υποβάλλεται στον Υποψήφιο κάποια ερώτηση και ποια.

Α' ΕΠ.·.  Η αναγγελία έγινε, Σεβ.·. Διδ.·.

Οι Αδδ.·. που επιθυμούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στον Υποψήφιο, τις γνωστοποιούν τώρα στον αρμόδιο Επ.·. της Στήλης τους. παίρνοντας κανονικά το λόγο.

Ο Σεβ.·. Διδ.·., κατά την κρίση του, με αιτιολογημένη θέση, μπορεί να μην επιτρέψει την υποβολή κάποιας ερωτήσεως.

Όταν όλα τελειώσουν ή αν δεν υπήρξαν παρεμβάσεις.

Β' ΕΠ.·. Αδ.·. Α' Επ.·., η Στήλη του Βορρά σιγεί.

Α' ΕΠ.·. Σιγή επικρατεί, Σεβ.·. Διδ.·., και στις δύο Στήλες.

Ερωτώνται από το Σεβ.·. Διδ.·. και οι Αδδ.·. της Ανατολής.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Σας συνιστώ, Αδδ.·. μου, την πιο βαθιά σιγή κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών. Είθε οι αγαθές και γεμάτες αγάπη σκέψεις όλων μας για τον Υποψήφιο, να έχουν ευεργετική επίδραση επάνω του, για να αποδειχθεί η Μύηση πραγματική και να αποδώσει το Έργο, που όλοι ευχόμαστε και περιμένουμε.

Ο Δοκ.·. επιστρέφοντας, εισέρχεται κανονικά και από τις Στήλες της Εισόδου κατευθύνεται προς την Ανατολή με το βηματισμό, φέρνοντας στον Σεβ.·. Διδ.·. τις απαντήσεις του Υποψηφίου, περασμένες στην αιχμή του ξίφους του, όπου και τις παραδίδει. Επίσης, μοιράζει στους βασικούς Αξξ.·. τα έντυπα με τα στοιχεία του Υποψηφίου, όπως ο ίδιος τα συμπλήρωσε κατά την ώρα της περισυλλογής.

Ο Σεβ.·. Διδ.·. παραλαμβάνει και διαβάζει τις απαντήσεις στους Αδδ.·., ασχολίαστες

Ο Δοκ.·. επιστρέφει στη θέση του. Μετά την ανάγνωση.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδ.·. Α' Επ.·., ρωτήστε τους Αδδ.·. και των δύο Στηλών, όπως κάνω και εγώ για τους Αδδ.·. της Ανατολής, εάν έχουν παρατηρήσεις επάνω στις απαντήσεις του Υποψηφίου.

Α' ΕΠ.·. Αδ.·. Β' Επ.·., Αδδ.·. των Στηλών του Βορρά και της Μεσημβρίας, ο Σεβ.·. Διδ.·. ρωτά εάν έχετε να κάνετε παρατηρήσεις επάνω στις απαντήσεις του Υποψηφίου.

Α' ΕΠ.·.Η αναγγελία έγινε, Σεβ.·. Διδ.·.

Ακολουθείται η ίδια τάξη όπως και κατά την υποβολή ερωτήσεων. Όταν όλα τελειώσουν ή εάν δεν υπήρξαν παρεμβάσεις.

Β' ΕΠ.·.  Αδ.·. Α' Επ.·., η Στήλη του Βορρά σιγεί.

Α' ΕΠ.·.Σιγή επικρατεί, Σεβ.·. Διδ.·., και στις δύο Στήλες.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Ο λόγος στην Ανατολή.

Εάν υπάρχουν παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις που θεμελιώνονται επάνω στις απαντήσεις του Υποψηφίου, και που προέρχονται από Διδ.·. της Στοάς, ο Σεβ.·. Διδ.·. αφού ζητήσει τα συμπεράσματα του Ρήτ.·. προκαλεί ψηφοφορία μεταξύ των Διδδ.·. και επιλύεται το θέμα. Όταν όλα τελειώσουν.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδ.·. Δοκιμ.·., επιστρέψτε στον Υποψήφιο, καλύψτε του τα μάτια, προετοιμάστε τον σύμφωνα με τους κανόνες και οδηγήστε τον στη Θύρα του Ναού, επάνω στην οποία θα του υποδείξετε να δώσει μια δυνατή κρούση. Θα τον συνοδεύσετε και θα του συμπαρασταθείτε σε όλη τη διάρκεια των δοκιμασιών.

Ο Δοκ.·., χαιρετά και εξέρχεται. Πηγαίνει κοντά στον Υποψήφιο και του καλύπτει τα μάτια Του ζητά και του αφαιρεί όλα τα μεταλλικά αντικείμενα, όλα τον τα χρήματα και τα κοσμήματα, τα οποία τοποθετεί σε κουτί, που παίρνει μαζί του. Του γυμνώνει το αριστερό στήθος και το δεξιό γόνατο, του αφαιρεί, επίσης, το δεξιό υπόδημα, αντικαθιστώντας το με ένα κομμάτι μαύρο ύφασμα, καλά προσαρμοσμένο ή με μαύρη εμβάδα (παντόφλα).

Μετά από αυτά αφαιρεί τη δική του προσωπίδα, την καλύπτρα και την τήβεννο και ντύνεται με τα κανονικά Τεκτονικά του διάσημα. Λαμβάνει τον Υποψήφιο και ένα ξίφος και τον οδηγεί στη θύρα του Ναού. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, του απευθύνει μόνο τις απαραίτητες λέξεις. Στη θύρα του Ναού του υποδεικνύει να κρούσει μια φορά δυνατά.

ΥΠΟΨ.·.       _ * _

(Κρούση στη Θύρα του  Ναού μία φορά).

Β' ΕΠ.·.  Αδ.·. Α' Επ.·., κρούεται η Θύρα του Ναού άτακτα.

Α' ΕΠ.·.  Σεβ.·. Διδ.·., κρούεται η Θύρα του Ναού άτακτα.

ΣΕΒ.·.  ΔΙΔ.·.   Αδ.·. Α' Επ.·., ποιος είναι αυτός που τολμά να διαταράξει τις Εργασίες μας;

Α' ΕΠ.·.        Αδ.·. Β' Επ .·., ρωτήστε ποιος κρούει;

Β' ΕΠ .·.       Αδ .·. Στεγ .·., ποιος κρούει;

Ο Στεγ.. μισανοίγει τη θυρίδα και κοιτάζει. Την ξανακλείνει και αναφέρει στον Β' Επ:..

ΣΤΕΓ.·.  Αδ.·.  Β' Επ .·. είναι ο Αδ.·.  Δοκιμ .·.   που συνοδεύει Αμύητο, και ζητά να γίνει δεκτός από εμάς.

Β' ΕΠ .·.  Αδ .·.  Α' Επ .·.   είναι ο Αδ. .·. Δοκιμ .·. που συνοδεύει Αμύητο και ζητά γίνει δεκτός από εμάς.

Α' ΕΠ .·.  Σεβ .·.  Διδ.·. είναι ο Αδ.·. Δοκιμ .·. που συνοδεύει Αμύητο και ζητά να γίνει δεκτός από εμάς.

ΣΕΒ.·.  ΔΙΔ .·.  Αδδ .·.  μου, οπλιστείτε με ξίφη.

(Ακούγεται έντονος θόρυβος ξιφών)

Αμύητος βρίσκεται προ της θύρας του Ναού. Τι ζητά;

Ο Β' Επ .·. κατέρχεται από τη θέση του μισανοίγει τη θυρίδα και ρωτά.
Β' ΕΠ .·.  Τι ζητάς;

ΔΟΚΙΜ.·.  Ο Αμύητος ζητά να γίνει δεκτός,

Β' ΕΠ .·.  Πώς ετόλμησε να ζητήσει τούτο

ΔΟΚΙΜ.·.   Διότι είναι ελεύθερος και χρηστοήθης.

Β' ΕΠ .·.  (Κλείνει τη θυρίδα) Αδ .·.   Α' Επ .·. , ο Αδ .·.  Δοκιμ .·.   δηλώνει ότι ο Αμύητος ζητά να γίνει δεκτός, διότι είναι ελευθέρας και χρηστοήθης.

Α' ΕΠ .·. Σεβ. .·. Διδ.·., ο Αμύητος Ευελπιστεί ότι θα τύχει Εισδοχής ,διότι είναι ελεύθερος και χρηστοήθης.

ΣΕΒ .·.ΔΙΔ .·. Τότε, ρωτήστε το όνομα, το επώνυμο, τη  χρονολογία και τον τόπο γεννήσεως, το επάγγελμα και την κατοικία του.

Α' ΕΠ.·.  Αδ .·.  Β' Επ .·., εκτελέστε την εντολή του Σεβ .·. Διδ .·. 

Ο Β' Επ.·., μισανοίγει τη θύρα και ρωτά τον Υποψήφιο, για τα στοιχεία που ζητά ο Σεβ .·.  Διδ .·. 

Β' ΕΠ .·. Ποιο είναι το όνομα, το επώνυμο, η χρονολογία και ο τόπος γεννήσεως, το επάγγελμα και η κατοικία του;

ΔΟΚΙΜ .·.Είναι ο/η  κύριος/α ____________  , που γεννήθηκε το_________ (χρονολογία), στην (τόπος),  _________ (επάγγελμα) _________ και κατοικεί στην_________         (πόλη).

Ο Β' Επ .·., κλείνει τη θύρα και μεταφέρει τις απαντήσεις στον Α' Επ.·. 

Β' ΕΠ .·.  Αδ .·. Α' Επ .·.  , είναι ο/η  κύριος/α ____________  , που γεννήθηκε το_________ (χρονολογία), στην (τόπος),  _________ (επάγγελμα) _________ και κατοικεί στην_________          (πόλη).

Α' ΕΠ .·.   Σεβ .·.     Διδ .·.  , είναι ο/η  κύριος/α ____________  , που γεννήθηκε το_________ (χρονολογία), στην (τόπος),  _________ (επάγγελμα) _________ και κατοικεί στην_________          (πόλη).

Ο Γραμ .·. οφείλει να αναγράψει αυτά τα στοιχεία στα Πρακτικά της Συνεδριάσεως.

Ο Β' Επ .·. επανέρχεται στη θέση τον.

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·. Αδδ .·. μου, αφού βεβαιώθηκε η ταυτότητα του Αμύητου που βρίσκεται προ της θύρας του Ναού, για τον οποίο έγιναν ήδη οι σχετικές ψηφοφορίες, συναινείτε να του επιτραπεί η είσοδος στο Ναό.

Οι Αδ .·. δίνουν τη συγκατάθεση τους, ως συνήθως.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ .·.   Χωρίς να του αντισταθεί κανείς, ας εισαχθεί ο Αμύητος.

Ανοίγεται η Θύρα του Ναού, με πάταγο και ο Δοκ:. κάνει τον Υποψήφιο να σκύψει σαν να επρόκειτο να μπει σε τούνελ. Τον οδηγεί έπειτα να σταθεί ανάμεσα στις Στήλες της Εισόδου, όπου και του ακουμπά στα γυμνό στήθος, την αιχμή του ξίφους που κρατά.

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ.·. Κύριε, το ξίφος, την αιχμή του οποίου αισθάνεστε, συμβολίζει τις τύψεις της συνειδήσεως, οι οποίες θα σπαράξουν την καρδιά σας, εάν ποτέ γίνεται Επίορκος προς την Εταιρία, στην οποία ζητάτε να γίνετε Μέλος.

Η στέρηση της φυσικής οράσεως, που σας επιβλήθηκε, συμβολίζει την τύφλωση του ανθρώπου, τον οποίο νικούν τα πάθη και τον καταδυναστεύουν η αμάθεια και οι προλήψεις.

Με τη δική σας βούληση, αβίαστα και ελεύθερα, εμφανίζεστε σήμερα μπροστά μας;  Απαντήστε.     Ο Δοκ .·.   βοηθά τον Υποψήφιο στις απαντήσεις.

ΥΠΟΨ .·.                 (απαντά)

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·.  Τι γνωρίζετε για τον Τεκτονισμό;

Ποια ιδέα έχετε σχηματίσει γι' αυτόν;

Υποψήφιος           (απαντά)

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ.·. Κύριε, ο Τεκτονισμός είναι ένας Θεσμός, που υπάρχει από πολύ παλιά, πηγάζει από τον Ορθό Λόγο και είναι κατά συνέπεια, παγκόσμιος.

Έχει δικές του Αρχές και δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με τις Αρχές των Θρησκειών, αφήνει στον καθένα την ελευθερία να πιστεύει αυτό που θέλει και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί και ΔΕΝ είναι Θρησκεία.

Ο Σκωτικός Τεκτονισμός, αν και σταθερά αφοσιωμένος στο Θεμελιώδες Δόγμα της Αθανασίας της Ψυχής και της αναγνωρίσεως του θεού, του οποίου την ύπαρξη διακηρύσσει με το όνομα Μ .·.  Α .·.  Τ .·.   Σ .·. , είναι πρώτα απ' όλα θεσμός προοδευτικός, που δεν θέτει κανένα όριο στην αναζήτηση της Αλήθειας. Για την επίτευξη όλων αυτών, θεωρεί την Εργασία ως τον πρώτο και ωφελιμότατο Νόμο της Ανθρωπότητας και για το λόγο αυτό, αποκλείει τους ανέργους.

Στο σημείο αυτό, υποβάλλονται οι πιθανές ερωτήσεις προς τον Υποψήφιο με ιεραρχική σειρά. Ο Σεβ.·.  ρωτά πρώτος και με νεύμα δίνει το λόγο στους Αδδ .·. που ήδη δήλωσαν ερωτήσεις και εγκρίθηκαν. Οι ερωτήσεις πρέπει να γίνονται με τη μεγαλύτερη διακριτική ευγένεια και ηρεμία. Όταν όλα τελειώσουν.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.  Κύριε οφείλετε να υποσχεθείτε επί τη τιμή σας, ότι δεν θα αποκαλύψετε ποτέ και εις ουδένα, οτιδήποτε εξ όσων είδατε, ακούσατε ή πράξατε, κατά την παραμονή σας εις το Διασκεπτήριον, όπου συντάξατε την Φιλοσοφική σας Διαθήκη, ή κατά την περαιτέρω διαδικασίαν της εισδοχής σας.

Το υπόσχεσθε κύριε/α ;

Ο δόκιμος απαντά : Υπόσχομαι.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.  Σημειώνουμε την υπόσχεση σας.

Επιθυμώ στην συνέχεια να σας θέσω την ακόλουθη ερώτηση:

Αν έχετε κάποιον εχθρό και τον συναντήσετε σε αυτόν εδώ το χώρο, είσθε πρόθυμος μετά από διάλογο να λύσετε την παρεξήγηση η οποία σας χωρίζει και να συμφιλιωθείτε μετ' αυτού;;

Απάντηση του Δοκίμου : Μάλιστα

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.  Πριν προχωρήσω στη Μύηση σας, κρίνω καλό να επιστήσω την προσοχή σας στη σοβαρότητα της Αιτήσεως σας, να γίνετε δεκτός μεταξύ μας. Σκεφτείτε καλά, κύριε. Η Αίτηση σας αυτή μπορεί να σας οδηγήσει σε σκληρές δοκιμασίες. Είστε διατεθειμένος να υποστείτε αυτές τις δοκιμασίες όποιες και αν είναι;

ΥΠΟΨ.·.                 (απαντά)

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Αισθάνεστε το θάρρος να αντιμετωπίσετε τις δοκιμασίες αυτές;

Σας αφήνω κάποιο χρόνο για να το σκεφτείτε.

Σιγή

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ.·.   Ήδη αφού το σκεφτήκατε, επιμένετε πάντοτε;
ΥΠΟΨ
.·.                (απαντά)

Σε περίπτωση αρνητικής απαντήσεως ή επιφυλάξεως, ο Υποψήφιος οδηγείται εκτός Ναού και η Στ:, αποφασίζει για την ακύρωση της διαδικασίας .Όταν όλα είναι θετικά.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ .·.   Σε αυτήν την περίπτωση εμπιστευτείτε το χέρι, το οποίο πρόκειται να οδηγήσει τα βήματα σας.

Απομακρύνεται η αιχμή του Ξίφους από το στήθος τον.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ .·.   Αδ.·.Α' Επ.·. ας ολοκληρώσει ο δόκιμος την δοκιμασία της Γης.

Α' ΕΠ.·. Αδ.·. Τελ.·. εκτελέσατε τα καθήκοντα σας

Αδ.·. Δοκ.·. ας γονατίσει ο δόκιμος για να ολοκληρώσει την δοκιμασία της ΓΗΣ.  

Ο Τελ.·. τοποθετεί όπισθεν του δοκίμου δοχείο γεμάτο με καθαρή άμμο. Ο Δοκ.·. βοηθάει τον δόκιμο να γονατίσει με το πρόσωπο στραμμένο προς την Δύση και να βυθίσεις την δεξιά του εντός του δοχείου.

Α' ΕΠ.·. Κύριε/α τώρα αγγίζετε την ΓΗ, την μητέρα όλων μας, την οποία ο αρχαίος κόσμος ονόμαζε Δήμητρα.

Από αυτήν είμαστε πλασμένοι και σε αυτήν θα επιστρέψουμε.

Μη λησμονείτε όμως, η Αγάπη είναι ισχυρότερη του Θανάτου, η Ζωή και η Παγκόσμια Αγάπη είναι ένα και το αυτόν.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ .·.    : Η δοκιμασία της Γης είναι το πρώτο αλληγορικό στοιχείο που οφείλετε να μελετήσετε. Στην Στοά τα πάντα είναι συμβολικά.

Κρούετε και θα σας ανοίξουν.

Ο Σεβ.·. Διδ.·.  δίνει εντολή να καθίσει ο Υποψήφιος, σε καρέκλα, ανάμεσα στις Στήλες της Εισόδου, υπό την αυστηρή επίβλεψη του Δοκ.·..

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ.·.  Κύριε, πριν η ομήγυρη αυτή, την οποία αντιπροσωπεύω, συναινέσει να υποστείτε τις δοκιμασίες, επιθυμώ να σας παρουσιάσω τις πρώτες Αρχές της Τεκτονικής Ηθικής.

Κύριε, είπατε ότι ελεύθερα και αβίαστα παρουσιάζεστε μπροστά μας.

Ακούστε τι εννοούμε λέγοντας «Ελευθερία», «Ηθική», «Αρετή», «Ελάττωμα».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, είναι η δύναμη να κάνεις ή να μην κάνεις κάτι, σύμφωνα με τη δική σου θέληση.

Είναι το δικαίωμα, το οποίο έχει ο καθένας μας, να μην κάνει τίποτε αντίθετο προς το Νόμο, την Ηθική και την Ελευθερία του άλλου. Είναι το προνόμιο της απολαύσεως των ελευθεριών, τις οποίες εγγυάται ο Νόμος για όλους τους πολίτες και της έμμεσης συμμετοχής στην ψήφιση των θεσμών και των Νόμων, τους οποίους οφείλουν όλοι οι πολίτες και όλοι οι άνθρωποι να σέβονται και να τηρούν ευλαβικά, σε όλη την Επικράτεια,

ΗΘΙΚΗ, είναι η Επιστήμη που βασίζεται στην ανθρώπινη διανόηση. Είναι ο Φυσικός, ο παγκόσμιος, ο αναλλοίωτος Νόμος που διέπει πάντα, όλα τα λογικά και ελεύθερα όντα. Είναι η επιστημονική απόδειξη της συνειδήσεως. Η θαυμάσια αυτή Επιστήμη διδάσκει τα καθήκοντα και τη δικαιολογημένη χρήση των δικαιωμάτων μας, εισδύει στα πιο ενδόμυχα συναισθήματα της καρδιάς μας, για να εξασφαλίσει το θρίαμβο του λόγου και της αρετής.

ΑΡΕΤΗ, είναι η δύναμη της επιτελέσεως του απόλυτου Καλού. Είναι η εκπλήρωση των καθηκόντων προς την Κοινωνία, τον Πλησίον και την Οικογένεια, χωρίς επίδειξη, χωρίς φιλοδοξία και χωρίς φιλαυτία. Με ένα λόγο, η Αρετή δεν οπισθοχωρεί ούτε μπροστά στις Θυσίες, ούτε ακόμα μπροστά και στο Θάνατο, κάθε φορά που πρέπει να εκπληρώσουμε το καθήκον μας.

ΕΛΑΤΤΩΜΑ, είναι κάθε υποχώρηση, που γίνεται για χάρη ιδιοτέλειας ή για την ικανοποίηση των παθών μας, σε βλάβη του καθήκοντος μας. Είναι ο κορεσμός των αγενών ορμών του ανθρώπου, είναι ο απατηλός καθρέπτης μέσα στον οποίο καθρεπτίζονται οι ακόλαστες απολαύσεις, είναι όχι μόνο μυσαρό, αλλά και δελεαστικό εμπόδιο, τοποθετημένο στο δρόμο της Αρετής, την οποία προσπαθεί να διαστρέψει. Είναι τέλος ο κίνδυνος εναντίον του οποίου οφείλει ο άνθρωπος να οπλιστεί με όλες τις δυνάμεις του λογικού του και με όλη την ενέργεια του χαρακτήρα του. Αυτό δε, κατορθώνει ο άνθρωπος να το αποσβήσει, μόνο με την εικόνα των αγνών και ευάρεστων απολαύσεων, τις οποίες δημιουργεί στον άνθρωπο μια ζωή κατευθυνόμενη από τη Σοφία και την Αρετή.

Παύση

Κύριε, προσερχόμαστε εδώ, για να χαλιναγωγήσουμε τα πάθη μας, να υψωθούμε πάνω από τα συμφέροντα τα οποία συνταράσσουν τον αμύητο κόσμο. Προσερχόμαστε για να διδαχθούμε την περιστολή των αντικοινωνικών μας τάσεων. Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την βελτίωση μας, εκπαιδεύοντας το πνεύμα μας με τις υψηλές ιδέες της δόξας, της αρετής και του καθήκοντος.

Μόνο έτσι, τακτοποιώντας τα ήθη και τις κλίσεις μας, μπορούμε να δώσουμε στην ψυχή μας την απαιτούμενη ισορροπία, η οποία αποτελεί τη Σοφία, δηλαδή την Επιστήμη της Ζωής.

Το Έργο αυτό είναι επίπονο και απαιτεί μεγάλες θυσίες, στις οποίες είναι ανάγκη να υποβληθείτε και εσείς, εάν γίνετε δεκτός μεταξύ μας. Οφείλετε να λάβετε τη σταθερή απόφαση να εργάζεστε αδιάκοπα για την ηθική τελειοποίηση σας, εάν επιμένετε ακόμα στην πρόθεση σας να γίνετε δεκτός ως Τέκτων.

Είστε πάντοτε διαθετημένος, κύριε/α;

ΥΠΟΨ .·.                 (απαντά)

Εάν υπάρξει αρνητική απάντηση, ο Υποψήφιος απομακρύνεται από το Ναό χωρίς καμία παρατήρηση και η διαδικασία σταματά οριστικά.

Εάν όλα είναι θετικά.

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Κύριε, κάθε Οργανισμός έχει δικούς του Κανόνες και Νόμους, όλα του δε τα Μέλη, έχουν να εκτελέσουν αμοιβαία καθήκοντα. Επειδή είναι αστόχαστο να αναλαμβάνει κανείς υποχρεώσεις των οποίων αγνοεί τη σοβαρότητα, σωστά σκεπτόμενη η σεβαστή αυτή συνάθροιση, μου ανέθεσε να σας καθορίσω ποια θα είναι τα καθήκοντα σας, σε περίπτωση που γίνετε δεκτός στους κόλπους μας.

Πρώτο καθήκον σας μετά την Εισδοχή σας, είναι η απόλυτη  σιγή,  _*_  (Κρούση)  για όσα δείτε ή ακούσετε από εμάς τώρα ή στο μέλλον.

Δεύτερο καθήκον, η εκτέλεση του ευγενικού και υψηλού προορισμού του ανθρώπου, της αγαθοεργίας προς τους ομοίους του. Διότι Θα είστε υποχρεωμένος να βοηθάτε αυτούς, στις ανάγκες τους, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, να περιθάλπετε αυτούς στις ατυχίες τους και να τους καθοδηγείτε με τις συμβουλές, τα φώτα και την επιρροή σας. Οι αρετές αυτές, που από τον αμύητο κόσμο θεωρούνται ως σπάνια προσόντα, είναι για μας, η απλή εκτέλεση του καθήκοντος.

Τρίτο του Τέκτονα καθήκον, την υποχρέωση του οποίου θα αναλάβετε μόνον εάν η σεβαστή αυτή συνάθροιση σας κρίνει άξιο και σας δεχθεί στους κόλπους της, είναι η συμμόρφωση προς τα Μεγάλα Συντάγματα του Τεκτονισμού και τους Ειδικούς Κανόνες του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, προς το Σύνταγμα και τους Γενικούς Κανονισμούς του Τάγματος των Ελευθέρων Τεκτόνων, τις Αποφάσεις και τα Διατάγματα του Υπάτου Συμβουλίου Του και προς τον Ειδικό Κανονισμό αυτής της Σ.·. Στ.·.. Μπορώ δε να σας βεβαιώσω, ότι οι Κανονισμοί αυτοί δεν περιέχουν τίποτε, που να αντιβαίνει στους Νόμους του Κράτους ή στους κοινωνικούς θεσμούς. Ήδη, Κύριε, σας υπέδειξα τα κυριότερα από τα καθήκοντά σας. Επιμένετε ακόμα να υποστείτε τις Δοκιμασίες;

 ΥΠΟΨ  .·.  ……………………………..(απαντά)

 ΣΕΒ.·.ΔΙΔ .·.  θα σας ζητήσω να ομόσετε τον Όρκο   του Κυπέλλου των Σπονδών.  Συμφωνείτε με αυτό;

ΥΠΟΨ  .·.               (απαντά)

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.   Αδ .·.   Δοκιμ .·. , πλησιάστε τον Υποψήφιο και εσείς,

Αδ .·.  Τελετ .·. , φέρτε το χοηφόρο κύπελλο.

Ο Τελετ.·. φέρνει δύο κύπελλα, το ένα γεμάτο με νερό και το άλλο γεμάτο με ένα πικρό μίγμα.

Ο Δοκ .·.   τον σηκώνει όρθιο και τον οδηγεί στην Ανατολή διά του Βορά .

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ.·.   Δώστε στον Υποψήφιο να πιεί. (ΝΕΡΟ)

Ο Δοκ.·.  τον δίνει να πιει από το κύπελλο με το νερό, αφού τοποθετήσει το δεξί χέρι του Υποψηφίου πάνω στην καρδιά του. Ο Τελ .·.  επιστρέφει στη θέση του.

 

 


 

 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΩΝ ΣΠΟΝΔΩΝ

 ΣΕΒ  .·. ΔΙΔ .·.Επαναλάβετε μετά από εμένα τον Όρκο.

Ορκίζομαι, στην τιμή μου, να τηρήσω απόλυτη σιγή για τις δοκιμασίες στις οποίες θα υποβληθώ.

Ο Υποψήφιος επαναλαμβάνει τα λόγια του Σεβ .·. Διδ. :.

ΣΕΒ .·.ΔΙΔ .·. Οφείλετε, κύριε, να γνωρίζετε την σημασία αυτού του Όρκου.

 Σε περίπτωση που θα παραβείτε τον λόγο σας που τόσο επίσημα μας δώσατε.   Πιείτε!                     _ * _    (κρούση)

Στην κρούση του Σεβ .·.   Διδ .·.  , ο Δοκ :. βίαια δίνει στον Υποψήφιο να πιει, από το κύπελλο τον πικρού μίγματος.

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·.  Το ποτό αυτό που μετατράπηκε από γλυκό σε πικρό, ας είναι για σας, κύριε, το σύμβολο της πίκρας και των τύψεων της συνειδήσεως, τις οποίες θα δοκιμάσετε, εάν ποτέ η επιορκία μολύνει τα χείλη σας.

Έχετε ακόμη το χρόνο και την ευκαιρία να αποχωρήσετε, αν αισθάνεστε και τον ελάχιστο δισταγμό.

Εάν το θέλετε να το κάνετε τώρα, γιατί σε λίγο δεν θα μπορείτε πια. Επιμένετε να συνεχίσετε;

ΥΠΟΨ .·.  _____________(απαντά)

Ο Δοκ:. του χαμηλώνει το χέρι από την καρδιά.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ.·.     _ *  _  (Κρούση)
Α' ΕΠ .·.              _ *  _  (Κρούση)

Β'ΕΠ .·.              _ * _ (Κρούση)

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·. Αδ .·. Δοκιμ .·., παραλάβετε τον Υποψήφιο και οδηγήστε τον στην Πρώτη Περιοδεία. Τον εμπιστεύομαι στα χέρια σας και επιθυμώ να τον επαναφέρετε, σώο και αβλαβή.

 


 Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Ο Δοκ:. τοποθετείται στα αριστερά του Υποψηφίου, τον πιάνει σταθερά από το δεξί του χέρι, τον δίνει ξίφος το οποίο κρατά επάνω στην καρδιά τον με το αριστερό χέρι και τον οδηγεί ανάμεσα από τα διάφορα εμπόδια που είναι διασκορπισμένα επάνω στο δρόμο τον. Η πορεία που ακολουθείται είναι από την Ανατολή εις την Δύση δια της Μεσημβρίας και στην Ανατολή δια του Βορρά και επιστροφή στη Δύση δια της Μεσημβρίας. Σε όλη τη διάρκεια της Περιοδείας, ξεσπούν κρότοι και δυνατοί θόρυβοι στη Στοά. Κατά τη διέλευση από τη Μεσημβρία, σταματούν στο ύψος και στη θέση του Β' Επ:.. Εκεί ο Δοκ:., κρατώντας το δεξί χέρι τον Υποψηφίου, κτυπά με αυτό τρεις φορές το δεξιό ώμο του Β' Επ:., ο οποίος απαντά τοποθετώντας τη Σφύρα του στο στήθος τον Υποψηφίου.


Β' ΕΠ  .·.  Ποιος είσαι;

ΔΟΚΙΜ .·. Ένας Αμύητος που ζητά να γίνει Τέκτων.

Β' ΕΠ  .·.  Πώς τολμά να ζητά κάτι τέτοιο;

ΔΟΚΙΜ .·.  Το τολμά, επειδή είναι ελεύθερος και χρηστοήθης.

Β' ΕΠ.·.  Με αυτές του τις ιδιότητες, ας διέλθει αλλά ας καθαρθεί δια του αέρος .

 Ο Β’ Επ .·. του φυσάει αέρα με μία βεντάλια.

Ο Δοκ :. οδηγεί τον Υποψήφιο μεταξύ των Στηλών.

Α' ΕΠ .·.  _ * _ (κρούση)  Σεβ .·.  Διδ .·. , η Πρώτη Περιοδεία περατώθηκε.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·. Αδ .·. Β' Επ .·., εξηγήστε στον Υποψήφιο τη συμβολική σημασία αυτής της  Περιοδείας.

Β' ΕΠ.·. Κύριε, η Περιοδεία αυτή συμβολίζει την ανθρώπινη ζωή.

Οι θόρυβοι τους οποίους ακούσατε, απεικονίζουν τα πάθη τα οποία την συγκλονίζουν. Τα εμπόδια που συναντήσατε, παρουσιάζουν τις δυσκολίες τις οποίες δοκιμάζει και τις οποίες δεν μπορεί ο άνθρωπος να υπερπηδήσει, παρά μόνο εφ' όσον αποκτήσει την ηθική ενέργεια και δύναμη, η οποία του επιτρέπει να παλεύει ενάντια στις κακοτυχίες. Κυρίως, όμως, αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια, την οποία βρίσκει από τους ομοίους που βρίσκονται κοντά του.

Κατά την περιοδεία αυτή υποβληθήκατε στην δοκιμασία του αέρος.

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·.  Η δοκιμασία του αέρος είναι το δεύτερο αλληγορικό στοιχείο που οφείλετε να μελετήσετε. Στην Στοά τα πάντα είναι συμβολικά.

Ερευνάτε και θα εύρετε.

Στη Διαθήκη σας, μας εκθέσατε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τα καθήκοντα του ανθρώπου στο Θεό, στον πλησίον, στην πατρίδα, στην οικογένεια και στον εαυτό σας. Επιθυμώ να σας γνωρίσω τον τρόπο με τον οποίον ο Τεκτονισμός ορίζει τη λέξη «καθήκον», με την απόλυτη αυτής έννοια.

ΚΑΘΗΚΟΝ, είναι ο σεβασμός προς τα δικαιώματα του ατόμου αφ' ενός, και της κοινωνίας αφ' ετέρου. Δεν αρκεί, όμως, μόνο να σεβόμαστε την ιδιοκτησία του άλλου, οφείλουμε, επίσης, να σεβόμαστε και να υπηρετούμε τους ομοίους μας. Στον Τεκτονισμό συνοψίζουμε ως εξής τα καθήκοντα του ανθρώπου:

Σεβασμός προς το Θεό. Αγάπη προς την Πατρίδα και τον πλησίον και Τρυφερή αφοσίωση στην οικογένεια. Είναι πραγματικά, τα καθήκοντα αυτά, η ευγενέστερη εκδήλωση της Παγκόσμιας Αδελφότητας.

Μικρή Παύση

ΣΕΒ  .·.  ΔΙΔ .·. Αδ .·.  Δοκιμ .·. , να εκτελεστεί η Δεύτερη Περιοδεία.



Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

 Αυτή η Περιοδεία διεξάγεται από τη Δύση διαμέσου τον Βορρά προς την Ανατολή και δια της Μεσημβρίας επιστροφή προς τη Δύση. Κατά τη διάρκεια της, το έδαφος είναι ομαλότερο, με λιγότερα εμπόδια και συνοδεύεται από κλαγγή όπλων και ξιφών.

Στο τέλος της, ο Δοκ:. σταματά στον Α' Επόπτη και κτυπά με το δεξί χέρι του Υποψηφίου τρεις φορές το δεξιό ώμο του Α' Επ:., ο οποίος απαντά  ανακόπτοντας την πορείαα του δοκίμου, τοποθετώντας τη Σφύρα του, στο στήθος του Υποψηφίου.

Α' ΕΠ.·.  Ποιος είσαι;

ΔΟΚΙΜ .·. Ένας Αμύητος που ζητά να γίνει Τέκτων.

Α' ΕΠ  .·.  Πώς τολμά να ελπίζει κάτι τέτοιο;

ΔΟΚΙΜ  .·.  Τολμά, γιατί είναι ελεύθερος και χρηστοήθης.

ΑΕΠ .·. Με αυτές του τις ιδιότητες ας διέλθει, αλλά ας καθαρθεί δια του ύδατος.

Ο Δοκ.·.  βυθίζει τότε το δεξί χέρι τον Υποψηφίου σε μια λεκάνη με νερό που πρέπει να υπάρχει κοντά στη θέση του Α' Επ.·. ,τρεις φορές.

Τον σκουπίζει κατόπιν το χέρι και τον οδηγεί μεταξύ των δύο Στηλών.

Α’  ΕΠ .·.     _ * _ (κρούση) Σεβ.·. Διδ.·.  ,η Δεύτερη Περιοδεία περατώθηκε.

ΣΕΒ.·.  ΔΙΔ .·.    Αδ.·.  Α'   Επ.·. ,   εξηγήστε   στον   Υποψήφιο   το συμβολισμό αυτής της Περιοδείας.

Α' ΕΠ .·.  Κατά τη Δεύτερη αυτή Περιοδεία συναντήσατε, κύριε, λιγότερες δυσκολίες και βρήκατε εμπόδια, λιγότερο απότομα. Από αυτά διδάσκεστε, ότι όσο ο άνθρωπος εμμένει και παραμένει στον δρόμο της Αρετής, τα εμπόδια υποχωρούν και οι δυσκολίες υπερνικούνται.  Παρ' όλα αυτά, δεν απαλλάσσεται από την πάλη, την οποία οφείλει να διεξάγει για να κατανικήσει τα πάθη, τόσο τα δικά του όσο και των άλλων ανθρώπων.

Αυτό συμβολίζεται με την κλαγγή των όπλων, την οποία ακούσατε.

Κατά την περιοδεία αυτή υποβληθήκατε στην δοκιμασία του ύδατος.

Μικρή Παύση

ΣΕΒ.·.  ΔΙΔ .·.    Η δοκιμασία του ύδατος είναι το τρίτο αλληγορικό στοιχείο που οφείλετε να μελετήσετε. Στην Στοά τα πάντα είναι συμβολικά.

Ζητείτε και θα λάβετε.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ.·.  Αδ .·. Δοκιμ .·., εκτελέστε την Τρίτη Περιοδεία.

 


 Η ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

 Η Περιοδεία αυτή γίνεται από τη Δύση δια της Μεσημβρίας  προς την Ανατολή και ο δρόμος τον Υποψηφίου είναι ανοικτός, χωρίς δυσκολίες ή εμπόδια.

Την Περιοδεία συνοδεύει απαλός ήχος ανέμου που φυσά. Ο Δοκ.·. οδηγεί από το δεξί χέρι τον Υποψήφιο και σταματούν στα σκαλοπάτια της Ανατολής.

Ο Σεβ.·. Διδ.·. κατέρχεται από την Ανατολή και ο Δοκιμ.·. κτυπά με το δεξί χέρι του Υποψηφίου τρεις φορές το δεξιό ώμο του Σεβ.·. Διδ.·., ο οποίος απαντά, τοποθετώντας τη Σφύρα του στο στήθος του Υποψηφίου.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ.·.  Ποιος είσαι;

ΔΟΚΙΜ .·.Ένας Αμύητος που ζητά να γίνει Τέκτων.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ.·. Πώς τολμά να πιστεύει πως θα το κατορθώσει;

ΔΟΚΙΜ .·.Τολμά γιατί είναι ελεύθερος και χρηστοήθης.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.  Με αυτές του τις ιδιότητες, ας διέλθει δια των φλογών.

Ο Σεβ.·. Διδ .·. δια της αριστεράς του λαμβάνει την δεξιά του δοκίμου και κρατώντας την εκ της παλάμης την φέρει τρείς φορές υπεράνω των φλογών του βωμού. Στην συνέχεια ο Σεβ.·. Διδ.·. επιστρέφει στη θέση του και ο Δοκ.·. οδηγεί, δια της Μεσημβρίας, τον Υποψήφιο στη Δύση περνώντας τον μέσα από έντονες φλόγες. 

Α’ ΕΠ.·.        _*_ (κρούση)Σεβ  .·. Διδ .·. , η Τρίτη Περιοδεία περατώθηκε.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·. Κύριε, οι φλόγες οι οποίες σας περιέβαλαν, ολοκλήρωσαν τις δοκιμασίες σας.

Είθε αυτές οι φλόγες να θερμάνουν την καρδιά σας, στην αγάπη για τον πλησίον.

Είθε η αγάπη στο μέλλον, να έχει την πρώτη θέση σε κάθε λόγο ή έργο σας.

Μη λησμονήσετε ποτέ το ρητό: «Ο ΣΥ ΜΙΣΕΙΣ ΕΤΕΡΩ ΜΗ ΠΟΙΗΣΗΣ»

Κατανοήστε, επίσης, και το άλλο παράγγελμα, που ο Τεκτονισμός κρίνει απαραίτητο να προσθέσει: «Κάνε στους άλλους, καθετί καλό που και οι άλλοι επιθυμείς να κάνουν σε σένα».

Υποβληθήκατε τέλος στην δοκιμασία του Πυρός.

Αυτό είναι το τέταρτο αλληγορικό στοιχείο που οφείλετε να μελετήσετε.

Στην Στοά τα πάντα είναι συμβολικά.

Ερωτάτε και θα σας απαντήσουν...........

 

          Κύριε/α, ο Τεκτονισμός, στον οποίο ζητήσατε να γίνεται δεκτός/η, ίσως να απαιτήσει από εσάς, κάποια ημέρα  για την υπεράσπιση του Τάγματος και των Αδελφών σας, να χύσετε το αίμα σας, μέχρι της τελευταίας ρανίδας.

Στο σημείο αυτό ο Δοκ.·. αγγίζει το μέσα μέρος του καρπού του δοκίμου με μικρό εγχειρίδιο υποκρινόμενος ότι θα τον κόψει.

Εάν αισθάνεστε το θάρρος να πράξετε αυτή  τη θυσία, οφείλετε να μας δώσετε μια έμπρακτη διαβεβαίωση, αυτής σας της δεσμεύσεως.

Σας προειδοποιώ ότι ο Όρκος σας αυτός, πρέπει να υπογραφεί με το αίμα σας.

Είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο;

ΥΠΟΨ.·.       (απαντά)  Μάλιστα

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·. Αρκεί κύριε/α. Η απάντηση σας αποδεικνύει επαρκώς την ειλικρίνεια σας. Εμείς θελήσαμε μόνον να βεβαιωθούμε για την αφοσίωση σας. Το ανθρώπινο αίμα είναι ιδιαίτερα πολύτιμο, είναι δε ανάγκη  να μη  χύνεται άσκοπα. Εάν ποτέ βρεθείτε στην ανάγκη να χύσετε στην πραγματικότητα το αίμα σας, η θυσία σας αυτή να γίνει μόνο υπέρ κάποιου δίκαιου σκοπού και ιερού. 

Μικρή Παύση

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·. Κύριε, έφτασε η στιγμή να εκπληρώσετε το δεύτερο  καθήκον του Τέκτονα.

Χήρα, μητέρα παιδιών, ζητά από εσάς τη βοήθεια σας, αυτή όσο και η οικογένεια της, βρίσκονται σε τραγική ένδεια. Θα στείλω κοντά σας έναν από τους Αδδ .·.   μας, στον οποίο θα πείτε, με χαμηλή φωνή, τι μπορείτε να προσφέρετε για την άτυχη αυτή οικογένεια.

Σας επισημαίνω δε με χαμηλή φωνή, γιατί οι Τεκτονικές Αγαθοεργίες πρέπει να μην μεταβάλλονται σε έργα επιδείξεως ή πράξεις ματαιοδοξίας.

Για εμάς, η Αγαθοεργία, είναι πράξη καθήκοντος και πρέπει να παραμένει μυστική.

Γνωρίζετε τις δυνατότητες σας, ακούστε την καρδιά σας και προσφέρετε όσα σας επιτρέπουν οι πόροι σας. Δεν ζητάμε εδώ, παρά μόνο την ανάλογη Αδ .·.  Αγαθοεργία προς τον πλησίον.

Αδ .·.  Ελεον .·., πλησιάστε τον Υποψήφιο και μάθετε τι προορίζει για το σκοπό, για τον οποίο του μίλησα.

Ο Ελεον.·.  πλησιάζει τον Υποψήφιο, ο οποίος χαμηλόφωνα του λέει τι προσφέρει για τον Κορμό της Χήρας. Ο Ελεον.·.  ανεβαίνει στην Ανατολή και μεταδίδει  χαμηλόφωνα στο Σεβ.·.  Διδ.·.  αυτό, που ο Υποψήφιος είναι διατεθειμένος να προσφέρει.

Επιστρέφει δε στη θέση του.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.  Η Στοά αποδέχεται την προσφορά σας, κύριε/α, με ευγνωμοσύνη. Οι ευλογίες της άτυχης Χήρας και των αθώων ορφανών, θα ευοδώσουν τα έργα σας.

Μικρή Παύση

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.  Και τώρα, κύριε, πρόκειται να ανταμείψουμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και τη σταθερότητα σας κατά τις δοκιμασίες. Αδ.·.  Δοκιμ .·.  , οδηγήστε τον Υποψήφιο στον Αδ.·.  Α' Επ.·.  για να του διδάξει τα πρώτα βήματα σε σχήμα ορθογωνίου, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει στην Ανατολή και να αναλάβει τις υποχρεώσεις του Όρκου του.

Ο Δοκ  .·.  εκτελεί την εντολή,

Ο Α ' Επ .·.σηκώνεται και καθοδηγεί τον Υποψήφιο, να τοποθετήσει τα πόδια του σε σχήμα Γνώμονα και να κάνει τα τρία μυστηριώδη βήματα του Βαθμού. Αφού γίνει αυτό, Ο Δοκ .·. του πιάνει το δεξί χέρι και τον οδηγεί στην Ανατολή. Ο Τελετ.·. τον βάζει να γονατίσει και τοποθετεί το δεξί τον χέρι, επάνω στο ανοικτό Βιβλίο του Νόμου, επάνω στο οποίο υπάρχουν Γνώμονας, Διαβήτης και Ξίφος.

Του τοποθετεί, στο αριστερό χέρι, ανοικτό Διαβήτη, σε ορθή γωνία, με το ένα σκέλος τον τοποθετημένο επάνω στην καρδιά του.  Ο Τελ.·.   και ο Δοκ.·.   είναι στην Ανατολή, ο μεν πρώτος μπροστά στην Έδρα του Ρήτορα ο δε δεύτερος μπροστά στην Έδρα του Γραμματέα.

Μόλις γίνει αυτό.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.  Αδδ .·.   μου, όρθιοι και σε Τάξη. Υψώστε τα ξίφη σας.

Ο Υποψήφιος πρόκειται να αναλάβει τις υποχρεώσεις του Όρκου του.

Κύριε, επαναλάβετε μετά από εμένα, την ακόλουθη Επίσημη Διαβεβαίωση κάθε Τέκτονα.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

Εγώ, ο/η  ________________με δική μου ελεύθερη βούληση, μπροστά στο        Μ.·.  Α.·.   Τ .·.  Σ. .·.  και στη Σεπτή αυτή Ομήγυρη των Τεκτόνων, επάνω στο Γνώμονα και το Διαβήτη, εμβλήματα της συνειδήσεως, της ευθύτητας και του δικαίου, επάνω στο ξίφος, σύμβολο τιμής και επάνω στη Βίβλο του Νόμου, υπόσχομαι επίσημα και ειλικρινά και ορκίζομαι να μην αποκαλύψω ποτέ τίποτε από τα Τεκτονικά Μυστήρια, όσα θα μου εμπιστευτείτε, σε κανέναν, παρά μόνο σε τακτικό και αγαθό Τέκτονα ή σε Στοά κανονικά συγκροτημένη.  

Υπόσχομαι, επίσης, αγάπη προς τους Αδδ.·. μου και αρωγή στις ανάγκες τους.

Υπόσχομαι, επίσης, πίστη και υπακοή στα Μεγάλα Συντάγματα Του Τεκτονισμού, στο Σύνταγμα και τους Κανονισμούς Του Τάγματος των Ελευθέρων Τεκτόνων, στις Εγκυκλίους και τα Διατάγματα του Υπάτου της Συμβουλίου, καθώς και στον Ειδικό Κανονισμό και τα ψηφίσματα αυτής της Σ.·. Στ.·..

Ας είναι η μνήμη μου αποτρόπαιη, εάν ποτέ παραβώ αυτόν τον Όρκο μου.

Ο Τελετ.·. σηκώνει τον Υποψήφιο και τον οδηγεί μεταξύ των Στηλών της Εισόδου στη Δύση. Σβήνονται όλα τα φώτα της Στοάς και ανάβονται δύο πυρσοί στις δύο πλευρές των σκαλοπατιών της Ανατολής. Όλοι οι Αδδ.·. στρέφουν τα ξίφη τους προς τον Υποψήφιο. Όλα αυτά γίνονται με απόλυτη σιγή και τάξη, με την καθοδήγηση του Δοκ.·.. Ο Σεβ.·. Διδ.·. όρθιος στο Θρόνο του, όταν όλα είναι έτοιμα:

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.       Αδ.·. Τελετ.·., αποκαλύψτε τα μάτια του Υποψηφίου στην Τρίτη κρούση ης Σφύρας μου.

______* * *______ (τρεις κρούσεις)

Στην τρίτη κρούση της Σφύρας, ο Τελετ.·. αποκαλύπτει τα μάτια του Υποψηφίου, σηκώνοντας για λίγο τον κεφαλόδεσμο.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Οι ωχρές και πένθιμες αυτές λάμψεις μας καθοδηγούν στην τιμωρία των επιόρκων. Τα ξίφη αυτά κρατούν άσπονδοι εχθροί του ψεύδους, έτοιμοι να τα βυθίσουν και σε εσένα, εάν ποτέ παραβείς τις υποσχέσεις σου. Οπουδήποτε επάνω στη Γη κι αν καταφύγεις, η φήμη της επιορκίας θα σε ακολουθεί πάντα.

Αδ.·. Τελετ.·., καλύψτε τα μάτια του Υποψηφίου και οδηγήστε τον στον Πρόναο.

Ο Τελετ.·. εκτελεί την εντολή και εξέρχεται από το Ναό.

Εκεί ντύνει τον Υποψήφιο κανονικά και του επιστρέφει το υπόδημά του.

Μέσα στο Ναό σβήνουν οι πυρσοί και ανάβουν τα φώτα της Στ.·..

Οι Αδδ.·. στέκονται όρθιοι στις ίδιες θέσεις και με τα ξίφη προτεταμένα.

Ο Τελετ.·. οδηγεί και πάλι τον Υποψήφιο, με τα μάτια καλυμμένα, στο Ναό και τον τοποθετεί μεταξύ των Στηλών της εισόδου.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.  Αδ.·. Α' Επ.·., εσείς, ο πρώτος στύλος αυτού του Ναού, τώρα που η υπομονή και η σταθερότητα του Υποψηφίου τον βοήθησαν να υπερνικήσει την εσωτερική πάλη του Αμύητου και του Τέκτονα, τον κρίνετε άξιο να γίνει δεκτός από εμάς;

Α'ΕΠ .·.        Μάλιστα, Σεβ .·.   Διδ. .·.

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·.        Τι ζητάτε, λοιπόν, γι αυτόν, Αδ .·.  Α' Επ .·.  ;

Α' ΕΠ.·.        Το Φως.

Ο Τελετ.·.  θα αφαιρέσει τελείως τον κεφαλόδεσμο και θα τον αφήσει να πέσει κάτω, μπροστά στα πόδια του Υποψηφίου, στην τρίτη κρούση της Σφύρας του Σεβ .·.  Διδ.·.

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ .·. Στην τρίτη κρούση της Σφύρας μου, ας γεννηθεί το ΦΩΣ.

_ *** _ (τρεις κρούσεις)

Ο Τελετάρχης αποκαλύπτει τα μάτια του Υποψηφίου.

ΣΕΒ .·.   ΔΙΔ  .·.   Νεόφυτε, μην σε τρομάζουν πια αυτά τα ξίφη.

Αυτά είναι ήδη συμβολικά και δεν σε απειλούν καθόλου.

Οι οπλισμένοι Αδδ .·.  είναι φίλοι και έτοιμοι να σπεύσουν σε βοήθεια σου τη στιγμή του κινδύνου και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα για να υπερασπίσουν την τιμή και τη ζωή σου. _ * _ (κρούση)

Χαμηλώστε τα ξίφη σας, Αδδ. .·.   μου.

(Εκτελείται η εντολή. Όλοι χαμηλώνουν τα ξίφη τους).

 ΣΕΒ .·.   ΔΙΔ  .·.   Νεόφυτε, προ ολίγου μας δηλώσατε ότι είσθε πρόθυμος να συμφιλιωθείτε με οποιονδήποτε εχθρό σας συναντήσετε εδώ μέσα.

Παρατηρήσατε λοιπόν μεταξύ όλων ημών:  (Παύσης)

ΣΕΒ .·.   ΔΙΔ  .·.   Οι εχθροί μας δεν είναι πάντα φανεροί.

Παραφυλάγουν συνήθως στο σκότος.

Ο Δοκιμαστής φροντίζει να τοποθέτηση αθορύβως, όπισθεν του Νεοφύτου μεγάλο καθρέπτη στραμμένο προς την Αν.·.

ΣΕΒ .·.   ΔΙΔ  .·.   Κάμνετε μεταβολή.

Ο Νεόφυτος αντικρίζει τώρα τον καθρέπτη και εντός αυτού τον ίδιον τον εαυτό του.

ΣΕΒ .·.   ΔΙΔ  .·.   Ιδού ο μεγαλύτερος εχθρός, ο ίδιος μας ο εαυτός.

Πρέπει πρώτα να καταπολεμήσουμε την αμάθεια, την πλάνη, τας προκαταλήψεις και να χαλιναγωγήσουμε τα πάθη μας.

Παύση

ΣΕΒ .·.   ΔΙΔ  .·.   Αδ.'. Τελ.'., θέσατε τον Νεόφυτο σε τάξει.

ΣΕΒ .·.  ΔΙΔ .·.    Αδ .·.  Τελετ .·.  να  οδηγήσεις  το   Νεόφυτο   στην Ανατολή, για να επαναλάβει τη Διαβεβαίωση του.

Ο Τελετ:. οδηγεί το Νεόφυτο στην Ανατολή, με συνοδεία του Δοι.·.  με το βηματισμό και τον θέτει στη στάση της αναλήψεως των Υποχρεώσεων του Όρκου του, γονατιστό κλπ.

Οι Τελ.·.   και Δοκ.·.   παραμένουν στην Ανατολή. Ο Σεβ.·.   σηκώνεται κρατά με το αριστερό την Ρομφαία και με το δεξί τη σφύρα, τα χέρια του είναι σταυρωμένα στο στήθος του.

Ο Σεβ:. κρούει τρεις φορές με τη Σφύρα του στην κορυφή του Διαβήτη που κρατά ο Νεόφυτος και λέγει:

ΣΕΒ  .·. ΔΙΔ  .·.  Επαναλαμβάνεις  ολόκληρη  τη  Διαβεβαίωση, την οποία λίγο πριν μας έδωσες;

Επικυρώνεις ειλικρινά και ανεπιφύλακτα τον Όρκο που ελεύθερα ώμοσες;

Ορκίζεσαι πίστη και υπακοή σε ό,τι διατάξουν οι Αρχηγοί του Τάγματος, σύμφωνα πάντοτε με τους Νόμους του κράτους μας;

ΔΟΚΙΜΟΣ    Μάλιστα, ορκίζομαι.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ

Ο Σεβ:. Διδ:. τοποθετεί το ξίφος του επάνω στο κεφάλι, στη συνέχεια στο δεξιό και αριστερό ώμο του Νεόφυτου και το κτυπά μια φορά με τη Σφύρα του.

ΣΕΒ.'. ΔΙΔ.'.       _ * _ (κρούση πάνω στο ξίφος)

Σε Δόξα του Μ .·. Α.·.Τ.·.Σ.·. , στο όνομα του Τάγματος των Ελευθέρων Τεκτόνων και του Παγκοσμίου Τεκτονισμού, δυνάμει των εξουσιών με τις οποίες περιβάλλομαι, σε ονομάζω, σε αναγνωρίζω και σε ανακηρύσσω Μαθ.·. Τέκτονα 1ου Βαθμού του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και Μέλος αυτής    της    Σ.·. Στ.·.,    με    το    όνομα ΚΑΡΑΝΟΣ , και  με  αριθμ.  00,  στην Ανατολή   ΕΔΕΣΣΑΣ, κοιλάδας ΠΕΛΛΑΣ.

Ο Σεβ.·. Διδ.·. επαναλαμβάνει τρεις κρούσεις επάνω στο ξίφος με τη Σφύρα του ενώ το ξίφος είναι στον δεξιό ώμο του νεόφυτου.

ΣΕΒ .·. ΔΙΔ .·.  Αναλάβετε τις θέσεις σας, Αδδ:. μου.

Πλησίασε, Αδ.·.  μου, γιατί από τώρα και στο εξής έτσι θα σε αποκαλούμε.     Πλησίασε για να σου δώσω τον πρώτο Αδελφικό Ασπασμό, στο όνομα όλων των Αδδ.·. αυτής της Στοάς.

Ο Τελετ .·.σηκώνει το νέο Αδ.·.  και τον οδηγεί στα δεξιά του Σεβ.·.  Διδ. .·.  : στην Ανατολή.

Ο Σεβ.·. Διδ.·. του δίνει τον Αδ.·. Ασπασμό, τον περιζώνει με το Περίζωμα του Μαθ.·. και του προσφέρει το Ξίφος του, λέγοντας:

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Να φοράς το Περίζωμα αυτό, ως σύμβολο της Εργασίας, που σου δίνει και το δικαίωμα να παρακάθεσαι μεταξύ μας.

Οφείλεις να το φοράς πάντοτε μέσα στη Στοά με το τριγωνικό επικάλυμμα στραμμένο προς τα επάνω.

Οι Τέκτονες, Αδ.·. μου, έχουν μεταξύ τους Σημεία, Λέξεις και Χειραψίες για να αναγνωρίζονται.

Ο Σεβ.·. Διδ.·. του διδάσκει το Σημείο, τη Λέξη του Βαθμού και τη Χειραψία.

ΣΗΜΕΙΟ: Ενώ βρισκόμαστε σε Τάξη, σύρουμε τη δεξιά παλάμη προς το δεξιό ώμο, χαμηλώνοντας ταυτόχρονα το δεξιό βραχίονα. Κατόπιν αφήνουμε το δεξί μας χέρι να πέσει κατά μήκος του σώματος προς το δεξιό ισχίο, έτσι ώστε να σχηματιστεί στο επάνω μέρος του σώματος ένας Γνώμονας.

ΙΕΡΗ ΛΕΞΗ:  Ζ. Α. Ο. Β. , που προφέρεται γράμμα-γράμμα, συλλαβή-συλλαβή και τέλος ολόκληρη.

Αδ.·. μου, είσαι Μαθ.·.;

Δεν γνωρίζω ανάγνωση και γραφή.

Δώστε μου το πρώτο γράμμα, να σας πω το δεύτερο.

ΧΕΙΡΑΨΙΑ: Τρεις μικροί, ισόχρονοι, διακεκριμένοι κτύποι με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού στη φάλαγγα του αντίχειρα του δεξιού χεριού του άλλου. Η κάλυψη της

Χειραψίας, με το αριστερό χέρι, είναι υποχρεωτική, όταν αυτή δίνεται εκτός Ναού.

Μετά την ανακοίνωση αυτών:

ΣΕΒ .·.ΔΙΔ .·. Αναγνωρίζοντας σε ως Μαθ.·. Τέκτονα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, σου δίνω εντολή να μεταβείς, κάτω από την καθοδήγηση του Αδ.·. Τελετ.·., στους Αδδ.·. Α' και Β' Εππ.·., για να αναγνωριστείς από αυτούς με τα Σημεία, τις Λέξεις και τις Χειραψίες που σου μετέδωσα. Οι Αδδ.·. αυτοί θα συμπληρώσουν τη διδασκαλία σου στο Βαθμό του Μαθ.·..

Ο Τελετ.·. οδηγεί το νέο Αδ.·. στον Α' Επ.·., ο οποίος σηκώνεται και ζητά τα Σημεία αναγνωρίσεως. Στη συνέχεια του δίνει τη Σφύρα του και του ζητά να κρούσει τρεις φορές επάνω στην Έδρα του.

Ο Τελετ.·. οδηγεί στο Β' Επ.·. το νέο Αδ.·. όπου επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία με τον Α ' Επ.·..

Ο Β' Επ.·. θα διδάξει επίσης, τον τρόπο που θα κρούει τη θύρα του Ναού, τη Χειροκρουσία, την Τεκτονική ηλικία του Μαθ .·.  και το ότι οι Εργασίες αρχίζουν τη Μεσημβρία και λήγουν το Μεσονύκτιο.

Ο Τελετ.·. οδηγεί το νέο Αδ.·. ανάμεσα στις Δύο Στήλες.

Α' ΕΠ .·.        _ * _ (κρούση)

Σεβ.·.Διδ.·. ο Νέος Αδ.'. έμαθε τα Σημεία, τη Λέξη, τη Χειραψία και το Βηματισμό.

ΣΕΒ .·.ΔΙΔ .·.  Αδ.·.  Τελ.·.  οδηγήστε τον Νεόφυτο στον Πρόναο και επιστρέψτε του όλα τα μέταλλα

 Ο Τελετ  .·.  οδηγεί το νέο Αδ.·. εκτός Ναού, όπου τον επιστρέφει όλα του τα μέταλλα.

Κατόπιν εισέρχονται και πάλι στο Ναό και παραμένουν μεταξύ των Στηλών της Εισόδου.

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.   Αδ.·.  Β' Επ.·.  υποδείξατε στον μαθητή να εκτελέσει την πρώτη του εργασία.

Ο Β' Επ.·.  ζητά από τον Μαθητή να γονατίσει στο δεξιό γόνατο μπροστά στην στήλη Β.·.  και αφού του δώσει σφύρα και σμίλη τον διδάσκει να χτυπήσει τρείς φορές τον ακατέργαστο λίθο. Κατόπιν επιστρέφει στην Έδρα του και ο Μαθητής στέκεται σε Τάξη ανάμεσα στις Στήλες.

Β' ΕΠ.·. :  Σεβ.·.  Διδ.·.  η πρώτη εργασία του Μαθητή εξετελέσθη καλώς.

ΣΕΒ.·. ΔΙΔ.·.      Αδδ.·. μου, όρθιοι και σε Τάξη.

Στο Όνομα του Τάγματος των Ελευθέρων Τεκτόνων, υπό την Αιγίδα του Υπάτου Συμβουλίου  της Ελλάδος και δυνάμει των εξουσιών με τις οποίες περιβάλλομαι από αυτή τη Σ.'.   Στ.·., ανακηρύσσω τον μεταξύ των   Στηλών   Αδ.·.         ,   ως   Μαθ.·. Τέκτονα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και Μέλος της Σ.·. Στ .·. ΚΑΡΑΝΟΣ με αριθμ.  00 στην Ανατολή ΕΔΕΣΣΑΣ, κοιλάδας ΠΕΛΛΑΣ.

Αδδ.·. μου, σας προσκαλώ όπως από τώρα και στο εξής, να αναγνωρίζετε το Νεόφυτο ως Αδ.·., να παρέχετε σε αυτόν κάθε βοήθεια και αρωγή σε κάθε περίσταση, είμαι δε πεπεισμένος ότι και αυτός ποτέ δεν θα λησμονήσει τις υποχρεώσεις για τις οποίες επίσημα δεσμεύτηκε.

Το χαρμόσυνο γεγονός της αποκτήσεως ενός Νέου Αδ.·., ας εορτάσουμε με την Τριπλή Χειροκρουσία.

Μαζί μου, Αδδ.·. μου, με το Σημείο, την τριπλή χαρμόσυνη Χειροκρουσία και την Επιφώνηση.

Ο Τελετ.·. ζητά το λόγο εκ μέρους του Νέου Αδ:. και ζητά την άδεια να δώσει, μαζί με το νέο Αδ.·. ,την πρώτη του χαρμόσυνη Χειροκρουσία προς τιμήν της Στοάς που τον δέχθηκε.

Μόλις δοθεί η άδεια.

ΤΕΛΕΤ.'.      Μαζί μου, Νέε μας Αδ.·., με το Σημείο, την τριπλή χαρμόσυνη Χειροκρουσία και την Επιφώνηση: Ο .·.Ο.·.Ο.·.

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ .·.   Αδδ  .·. μου, ας καλύψουμε αυτή τη Χειροκρουσία.

Μαζί μου, Αδδ.·. με το Σημείο, την τριπλή χαρμόσυνη Χειροκρουσία και την Επιφώνηση.

Αδ.·. Τελετ.·., οδηγήστε το Νέο Αδ.·. επικεφαλής της Στήλης των Μαθ.·., μιας και σήμερα του ανήκει η πρώτη θέση.

Από την επομένη Συνεδρίαση, θα κάθεται σύμφωνα με την τάξη της Εισδοχής του.

Ο Τελετ.·. εκτελεί την εντολή του Σεβ.·. Διδ.·. και επιστρέφει στη θέση του. Ο Σεβ.·.  Διδ.·.  κατέρχεται από την Ανατολή και σταματάει μπροστά στον βωμό.

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Φίλτ .·.   Αδ.·. μου, δεν μου μένει πια παρά να καταστρέψω τη Διαθήκη, μέσα στην οποία έχεις καταγράψει τις τελευταίες σου σκέψεις ως βέβηλος. Καλείσαι στο εξής σε μια νέα Ζωή και οι ιδέες σου θα εξελίσσονται κατ' ανάγκην, σιγά-σιγά στο μέτρο που θα πραγματοποιείς την τελειοποίηση του εαυτού σου και θα προχωρείς μέσα στη γνώση. Αρμόζει, λοιπόν, να ξεχαστούν οι παλιές σου εντυπώσεις, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν. Καταστρέφοντας αυτή τη μαρτυρία του παρελθόντος, εκδηλώνουμε την εμπιστοσύνη που τρέφουμε για το μέλλον σου!

Παραδίδω, λοιπόν, τη Διαθήκη σου στις εξαγνιστικές φλόγες!

Ο Σεβ.·. Διδ.·. καίει τη Διαθήκη την οποία, προηγουμένως, έχει θέσει στην αιχμή του Ξίφους που είναι τοποθετημένο στο Έδρανο του.

Ο Δοκ.·. συλλέγει τις στάχτες μέσα σε ένα φάκελο τον οποίο παραδίδει στο νέο Αδ.·..

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ .·. Να διατηρείς, Αδ .·.  μου, επιμελέστατα αυτές τις στάχτες, σε ανάμνηση της τελετουργίας την οποία βίωσες, ενθυμούμενος αυτή την ημέρα κατά την οποία κλήθηκες στην αναζήτηση της Αλήθειας και συνδέθηκες με τα Τέκνα της Χήρας!

Είθε αυτή σου η επιλογή να σε καταστήσει ευτυχή για όλη σου τη Ζωή!

Αναλάβετε τις θέσεις σας, Αδδ .·. μου.

Αδ .·.  Δοκιμ .·. , Παρακαλώ τώρα να παραδώσετε στην πυρά τις αναφορές για την έρευνες που είχαν γίνει για τον Αδ .·.   μας.

Ο Δοκ .·.  εκτελεί την εντολή.

ΣΕΒ.·.  ΔΙΔ .·.    Χορηγείται τώρα ο λόγος στον Αδ .·.   Ρήτ.·., για να ερμηνεύσει τον Πρώτο Βαθμό.

Ο Ρήτ.·. πρέπει να. έχει έτοιμα Πίνακα, σχετική με τη Μύηση τον Πρώτον Βαθμού, κύρια αποσυμβολιστικού χαρακτήρα και περιεχομένου τον οποίο και καταθέτει.

Στο τέλος, ο Σεβ.·.  Διδ .·.  πληροφορεί το νέο Αδ.·. να ετοιμάσει για την επομένη Συνεδρία, Πίνακα στον οποίο θα αναφέρει τις εντυπώσεις του, από την τελετουργία της Μυήσεως και θα τον καταθέσει κανονικά στη Στ.·..

Πριν από την ολοκλήρωση των Εργασιών και εάν ο χρόνος το επιτρέπει, θα γίνει η Κατήχηση τον Βαθμού με τη μέθοδο των ερωταποκρίσεων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΣΕΒ  ΔΙΔ .·.        _ * _ (κρούση)

 

Αδδ.'. μου, όρθιοι και σε Τάξη.

Ας αποδώσουμε ευχαριστίες στον Μ .·. Α.·.Τ.·.Σ .·. για τις σημερινές μας Εργασίες.


 Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ι Α

Μόνον μετά τις μυήσεις


          Μεγάλε Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος, γόνιμη και αιώνια πηγή Φωτός, Εσύ στον οποίο η Ανθρωπότητα οφείλει την ύπαρξη της, Εσύ που είσαι το Ένα από όπου απορρέοι το Πολλαπλό, Εργάτες αυτού του Ναού, Σου αποδίδουν μύριες Ευχαριστίες, για ό,τι καλό και χρήσιμο έπραξαν την Ιερή αυτή ημέρα, κατά την οποία είδαν τον αριθμό των Αδελφών να αυξάνεται.

Εισάκουσε την ειλικρινέστατη και ταπεινή προσευχή μας και άπλωσε επάνω μας την άγρυπνη φροντίδα σου  Βοήθησε εμάς τους πιστούς εργάτες Σου, να εκπληρώσουμε μέσα στο εργαστήριο μας το μεγαλειώδες θέλημά Σου!

Κατ' αυτήν την σπουδαία μάχη που διεξάγουμε συνεχώς, εδώ ενάντια στα πάθη μας, ας βασιλεύσει η λογική μας.

Και είθε αυτή η λογική, ταπεινωμένη, να γονατίσει με σεβασμό μπροστά στην Θεία Αλήθεια.

Γένοιτο.

Επαναλαμβάνουν όλοι μαζί Γένοιτο.

Ο Σεβ.·. κρούει ακολούθως άπαξ την σφύρα και λέγει_ * _ (κρούση)

ΣΕΒ.·.ΔΙΔ.·. Αναλάβετε τις θέσεις σας, Αδδ.·. μου.

 

Όλοι αναλαμβάνουν τις θέσεις τους και ακολουθεί το Κλείσιμο των Εργασιών.

  

ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΟΥ 1ου ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ

 κατά J.M.RAGON

 

ΕΡ 01 : ΑΠ:    

ΕΡ 02 :

ΑΠ   :

  

ΕΡ03 :

ΑΠ:

 

 

 

 

 

  

 

ΕΡ 04 : ΑΠ:    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

ΕΡ 05:  ΑΠ:     

ΕΡ 06: 

ΑΠ:

ΕΡ07 :  

ΑΠ:      

 

ΕΡ08 :  

ΑΠ:      



ΕΡ09: 

ΑΠ    :

 

 

ΕΡ 10 :

ΑΠ: 

     








 

Αδελφέ Α' Επόπτη, είστε Τέκτων;

Οι Αδελφοί μου, με αναγνωρίζουν ως Τέκτονα.

Τι είναι ο Τέκτων;

Άνθρωπος ελεύθερος και χρηστοήθης, φίλος και του πλούσιου και του φτωχού, εάν είναι ενάρετοι.

Τι είναι ο Ελευθεροτεκτονισμός;

Είναι μια εσωτερική Εταιρία εκλεκτών ανθρώπων, της οποίας η δοξασία

έχει ως βάση το Μεγάλο Αρχιτέκτονα Του Σύμπαντος.

Για κανόνα έχει το Νόμο της Φύσης, για αιτία έχει την Αλήθεια, την Ελευθερία, το ηθικό Φως. Οι αρχές της είναι η Ισότητα, η Αδελφότητα και η Φιλανθρωπία.

Καρπός της είναι η Αρετή, η Κοινωνικότητα και η Πρόοδος. Σκοπός της είναι η ευημερία των λαών, τους οποίους προσπαθεί να ενώσει κάτω από ένα λάβαρο.

Το κέντρο της και η επικράτεια της, βρίσκονται παντού, όπου υπάρχει το

ανθρώπινο γένος.

Ποια είναι τα καθήκοντα του Τέκτονα;

Τιμούμε και σεβόμαστε το Μεγάλο Αρχιτέκτονα των Κόσμων.

Τον ευχαριστούμε, με τις καλές μας πράξεις προς τον πλησίον, για τα  

πάμπολλα αγαθά που μας δίνει. Θεωρούμε όλους τους ανθρώπους, χωρίς να κάνουμε διάκριση τάξεως ή χρώματος, ως ίσους με εμάς και ως Αδελφούς μας.

Καταπολεμάμε τη φιλοδοξία, την υπερηφάνεια, το σφάλμα και τις προλήψεις.

Πολεμάμε εναντίον της άγνοιας, του ψεύδους, του φανατισμού και της

δεισιδαιμονίας, γιατί αυτές οι τέσσερις πληγές προκαλούν όλα τα δεινά που

πλήττουν την ανθρωπότητα και καθυστερούν την πρόοδο της. Συνιστούμε την αμοιβαία Δικαιοσύνη, αληθινό φύλακα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων, καθώς και την ανοχή, που αφήνει τον καθένα να πιστεύει και να σκέπτεται ελεύθερα. Οικτίρουμε αυτόν που έχει πλανηθεί και προσπαθούμε να τον οδηγήσουμε ξανά στον αληθινό δρόμο. Τέλος, σπεύδουμε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, το δυστυχή και τον ενδεή.

Όλα αυτά τα επιτελούμε γιατί έχουμε την πίστη, που δίνει το θάρρος και οδηγεί στην πρόοδο, γιατί έχουμε την επιμονή και την καρτερία, που οδηγούν στην ανατροπή των εμποδίων, γιατί έχουμε την αφοσίωση, που έχει σαν αποτέλεσμα την τέλεση του Καλού, έστω κι αν κινδυνεύσουμε εμείς οι ίδιοι, χωρίς να περιμένουμε καμιά άλλη ανταμοιβή, εκτός από τη μαρτυρία της συνειδήσεως μας.

Πώς θα γνωρίσω ότι είστε Τέκτων;

Από το Σημείο, τις Λέξεις και τη Χειραψία

Πώς γίνεται το Σημείο;

Δια του Γνώμονα, της Στάθμης και της Καθέτου. (Εκτελεί το Σημείο).

Τι σημαίνει το Σημείο;

Ότι θα προτιμήσω να μου κοπεί ο λαιμός, παρά να αποκαλύψω τα Μυστήρια μας.

Πώς δίνεται η Χειραψία;  Αδ. Δοκιμ., δώστε τη Χειραψία.

(Ο Δοκ.'. δίνει τη Χειραψία στον Α' Επ:.)

 Είναι σωστή, Σεβάσμιε Διδάσκαλε.

Δώστε μου την Ιερή Λέξη.

Δεν γνωρίζω ούτε ανάγνωση, ούτε γραφή. Μπορώ μόνο να συλλαβίζω,

Δώστε μου το πρώτο γράμμα να σας δώσω το δεύτερο.

(Συλλαβίζεται η Λέξη κανονικά).

Τι σημαίνει;

Αυτή η λέξη σημαίνει «Δύναμη». Παραφράζεται και ως «επιμονή στο καλό».

Δώστε μου το Σύνθημα Εισόδου

Ν ϊ ά κ λ α π μ υ ο τ.

Τι σημαίνει και γιατί επιλέχθηκε αυτή η Λέξη;

Ο Τεκτονισμός σέβεται τον αριθμό «τρία», γιατί το τρίγωνο, σύμβολο της Θεότητας, αναπαριστά τα τρία βασίλεια της φύσεως, τα οποία πρέπει να κάνει ο Τέκτων αντικείμενο της μελέτης του. Το πρώτο βασίλειο, το           ορυκτό, ανήκει σ' αυτόν το Βαθμό. Επιλέχθηκε, λοιπόν ο γιος του Λαμέθ, γιατί  ήταν ο εφευρέτης της τέχνης της επεξεργασίας των μετάλλων, καθώς, επίσης, γιατί αυτό το όνομα, που σημαίνει POSSESSIO ORBIS, θέλει να πει, ότι η Τεκτονική επιρροή ασκεί την επικράτεια της σε όλους τους λαούς της γήινης σφαίρας.


 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Λόγω της διπλής του σημασίας, αυτό το Σύνθημα Εισόδου, ευφυώς διαλεγμένο, έγινε ολοκληρωτικά μέρος του δόγματος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το απορρίψει. Ο Μαθητής Σκώτος δεν έχει Σύνθημα Εισόδου, γιατί στην Αίγυπτο, ο μυημένος του 1ου Βαθμού έμενε τρία χρόνια χωρίς να επικοινωνεί με το βέβηλο κόσμο, και σε περίπτωση που έβγαινε έξω, δεν μπορούσε να γυρίσει πια.

Αντίθετα ο μυημένος του 2™ Βαθμού, κατείχε Σύνθημα Εισόδου, γιατί μερικές φορές την εβδομάδα, είχε άδεια εξόδου. Αυτή, όμως, η εποχή πέρασε, και επειδή οι Μαθθ.'. Τέκτονες ζουν μέσα στον κόσμο, επισκέπτονται διάφορες Σττ.’. και δεν παίρνουν μέρος στα Τεκτονικά Μυστήρια, παρά μερικές μόνο φορές το μήνα, πρέπει να έχουν Σύνθημα Εισόδου και το Γαλλικό Δόγμα καλώς τους έδωσε.

Τα νέα Τυπικά που φτιάχτηκαν το 1858, εσφαλμένα το κατήργησαν.

Θα αισθανθούμε σύντομα την ανάγκη να το ξανα- υιοθετήσουμε.

ΕΡ 11:  

ΑΠ    : 

ΕΡ 12 : 

ΑΠ:       

ΕΡ 13 :

ΑΠ   :    



ΕΡ 14 : 

ΑΠ    :   

ΕΡ 15 : 

ΑΠ    :

   

ΕΡ 16 :  

ΑΠ    :   


ΕΡ 17 : 

ΑΠ    :

 

ΕΡ 18 : 

ΑΠ    :   







  

ΕΡ 19 :  

ΑΠ:     

ΕΡ 20 : 

ΑΠ:

 

 

 

 

 

 





 

ΕΡ 21 : 


ΑΠ    :   














































































































ΕΡ 22 : 

ΑΠ:       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί ζητήσατε να γίνεται δεκτός ως Τέκτων;

Γιατί ήμουν μέσα στα σκοτάδια και αναζήτησα  το Φως.

Ποιος σας παρουσίασε στη Στοά;

Ένας φίλος ενάρετος, τον οποίο αργότερα αναγνώρισα ως Αδ.'..

Σε ποια κατάσταση παρουσιαστήκατε;

Ούτε γυμνός, ούτε ντυμένος, στερημένος από όλα τα μέταλλα, εμβλήματα των ελαττωμάτων, για να θυμηθώ την πρωτόγονη κατάσταση της Ανθρωπότητας πριν από την εποχή του πολιτισμού της.

Πού γίνατε δεκτός;

Σε μια Στοά κανονική και τέλεια.

Τι απαιτείται, για να είναι μια Στοά κανονική κατ τέλεια;

Τρείς την κυβερνούν, πέντε την συνθέτουν και επτά την κάνουν κανονική και τέλεια.

Πώς εισαχθήκατε;

Δια τριών κρούσεων που σημαίνουν: ΖΗΤΗΣΤΕ και θα λάβετε, ΨΑΞΤΕ και θα βρείτε ΚΤΥΠΗΣΤΕ και θα σας ανοίξουν.

Τι σας παρήγαγαν αυτές οι κρούσεις;

Έναν Δοκ.’. που ρώτησε το όνομα, το επίθετο μου και την πατρίδα μου, καθώς και αν επιθυμούσα να γίνω δεκτός ως Τέκτων.

Τι σας έκανε ο Αδελφός Δοκιμ.’.,

Με εισήγαγε μεταξύ των Εππ.’., με έκανε να ταξιδέψω (να περιοδεύσω) για να θυμηθώ τις δυσκολίες και τις θλίψεις της Ζωής. Με εξάγνισε δια των Στοιχείων και αφού ικανοποίησα τον Σεβ.’. Διδ.'. με τις απαντήσεις μου, οδηγήθηκα στο Βωμό. Είχα το δεξί γόνατο γυμνό επάνω στο Γνώμονα, το δεξί μου χέρι επάνω στο Ξίφος της Τάξεως. Με το αριστερό χέρι κρατούσα Διαβήτη, ανοικτό στις ενενήντα μοίρες, του οποίου το ένα σκέλος στηριζόταν επάνω στο γυμνωμένο αριστερό μου στήθος. Σ' αυτή τη στάση ανέλαβα την υποχρέωση μου να  φυλάξω τα μυστικά του Τάγματος.

Τι είδατε εισερχόμενος στη Στοά;

Τίποτα, Σεβ.’. Διδ.'., ένα βαρύ πέπλο, κάλυπτε τα μάτια μου.

Τι είδατε όταν σας δόθηκε το Φως;

Βρέθηκα στη Δύση επάνω στο μωσαϊκό δάπεδο, μεταξύ των Στηλών που στην κορυφή τους είχαν ρόδια. Ο τόπος, φωτισμένος από τρία Φώτα, είναι ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο του οποίου ο κυανός θόλος έχει διάσπαρτα αστέρια. Στην Ανατολή, πάνω σε μια εξέδρα με τρεις βαθμίδες, που τελειώνει σε ημικύκλιο, κάθεται ο Σεβ.’. Διδ.'., που φέρει σαν έμβλημα το Γνώμονα.

Επάνω από το κεφάλι του βρίσκεται ερυθρό σκήνωμα με χρυσούς θυσάνους.

Μπροστά  του  είναι ένα  τραπέζι επάνω  στο  οποίο είναι τοποθετημένη η

πύρινη ρομφαία. Κοντά στις Στήλες βρίσκονται ο Εππ .·., φέροντας τα

εμβλήματα τους, κοντά στην Έδρα του Β' Επ.’. ο ακατέργαστος λίθος, στα

πλάγια της αίθουσας πολλοί Αδδ.'. και στους τοίχους πολεμικά τρόπαια

ανάμικτα με εμβλήματα των Τεχνών, της Επιστήμης, της Γεωργίας και της

Αρχιτεκτονικής.

Μπορείτε να μου δώσετε την εξήγηση μερικών εμβλημάτων και όσων μας

περιγράψατε;

Το κάλυμμα των ματιών είναι μια αισθητή εικόνα του σκοταδιού και των

προκαταλήψεων του αιώνα, καθώς και της ανάγκης όλων ίων ανθρώπων να αναζητήσουν το Φως μεταξύ των μυημένων. Το ξυπόλητο δεξί πόδι είναι σημείο σεβασμού : «βγάλε τα σανδάλια σου» λέγει στο Μωυσή μια τρομερή φωνή, «ο τόπος στον οποίο εισέρχεσαι είναι άγιος».

Το αριστερό στήθος και το αριστερό μπράτσο που γυμνώνονται, συμβολίζουν  ότι ο Υποψήφιος αφιερώνει το χέρι του στο Τάγμα και την καρδιά του στους Αδδ.’.του.

Η μύτη του Διαβήτη επάνω στο γυμνό στήθος, έδρα της συνειδήσεως, πρέπει να του υπενθυμίζει την περασμένη ταυ ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πράξεις του δεν ρυθμίζονταν, ίσως πάντοτε, από το σύμβολο της ακριβείας που πρέπει από δω πέρα να ρυθμίζει τις σκέψεις και τις πράξεις του.

Ο Διαβήτης είναι, επίσης, σύμβολο των σχέσεων του Τέκτονα με τους Αδδ,'. Του και με τους άλλους ανθρώπους. Η μια πλευρά παραμένει σταθερή σχηματίζοντας ένα κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο η άλλη πλευρά μπορεί, μεταβάλλοντας το άνοιγμα, να διαγράψει αναρίθμητους κύκλους, που απεικονίζουν στις Στοές μας τον Ελευθεροτεκτονισμό, η επέκταση του οποίου μπορεί να είναι απεριόριστη. Ένα σημείο περικλείει μια σκέψη, που για τον Μυημένο, η έννοια της έχει πάντοτε σημασία. Τα δύο γρήγορα χτυπήματα της κρούσεως σημειώνουν το ζήλο του Τέκτονα, το δε τρίτο, δηλώνει την επιμονή του στο καλό. Τα τρία βήματα σχηματίζουν ορθές γωνίες κάθε φορά που ενώνονται τα πόδια, για να

δείξουν πως η ευθύτητα είναι απαραίτητη γι' αυτόν που επιθυμεί να φτάσει στην Επιστήμη, στην Αρετή.

Οι τρεις Περιοδείες, συμβολίζουν τα ταξίδια που έκαναν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, ιδρυτές των Μυστηρίων, για να αποκτήσουν νέες γνώσεις. Ο αριθμός τους, τρία, συμβολίζει τις περιοχές όπου καλλιεργήθηκαν πρωταρχικά οι Επιστήμες, όπου πήγαιναν οι σοφοί όλων των χωρών για να μελετήσουν. Οι περιοχές αυτές ήταν η Περσία, η Ιωνία και η Αίγυπτος.

Οι εξαγνισμοί που συνοδεύουν αυτές τις Περιοδείες υπενθυμίζουν, ότι ο

άνθρωπος δεν είναι ποτέ αρκετά αγνός για να φτάσει στο Ναό της Φιλοσοφίας.

Ο Επίκτητος είπε: «σκέψου πώς να κάνεις το δοχείο σου καθαρό, πριν βάλεις κάτι μέσα».

Η ηλικία ταυ Μαθητή είναι τριών ετών, γιατί κατά την αρχαιότητα, ο Υποψήφιος δεν γινόταν δεκτός πριν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα. Όταν ρωτάμε έναν Αδ.’. ποια είναι η ηλικία του, τον ρωτάμε ποιον Βαθμό έχει.

Ο Ακατέργαστος Λίθος είναι έμβλημα του Μαθ.’, γιατί βγαίνοντας από το λατομείο, αντιπροσωπεύει την ατελή κατάσταση της φύσεως μας.

Οι δύο Στήλες θεωρείται ότι έχουν ύψος 18 πήχεις, περιφέρεια 12 πήχεις, 12 στη βάση τους και 5 στα κιονόκρανα τους, σύνολο 47, αριθμός όμοιος με τον αριθμό των αστερισμών και ζωδιακών σημείων, δηλαδή του ουράνιου κόσμου.

Οι διαστάσεις τους είναι αντίθετες με κάθε κανόνα αρχιτεκτονικής, για να μας αναγγείλουν ότι ή Σοφία και η Ισχύς του Θείου Αρχιτέκτονα βρίσκονται πάνω από τα μέτρα και την κρίση των ανθρώπων. Είναι φτιαγμένες από ορείχαλκο για να αντέξουν στον κατακλυσμό, δηλαδή στη βαρβαρότητα. Ο ορείχαλκος, είναι εδώ έμβλημα της αιωνίας σταθερότητας των Νόμων της Φύσεως, πράγμα που αποτελεί τη βάση της Τεκτονικής διδασκαλίας. Είναι κούφιες για να κλείνονται μέσα τους τα εργαλεία μας, που είναι οι ανθρώπινες γνώσεις. Τέλος, δίπλα σ' αυτές πληρώνουμε τους εργάτες και τους ξεπροβοδίζουμε ικανοποιημένους δια της επικοινωνίας των Επιστημών. Είναι άξιο παρατηρήσεως ότι οι δυο Στήλες μας βρίσκονται επάνω από την εξωτερική πρόσοψη των Χριστιανικών Ναών, κάτω από το χαρακτηριστικό πύργο.

Το ρόδι είναι σύμβολο, αντίστοιχο με το δεμάτι του Αισώπου: «χίλιοι κόκκοι που περιέχονται μέσα στον ίδιο καρπό, ένα ίδιο σπέρμα, μια ίδια ουσία, ένα ίδιο άσυλο, εικόνα του Τεκτονισμού που, όσο πολυάριθμος κι αν είναι, δεν αποτελεί παρά μόνο την ίδια οικογένεια. Έτσι, το ρόδι γίνεται έμβλημα της κοινωνικής αρμονίας».

Το Μωσαϊκό Δάπεδο, έμβλημα της ποικιλίας του γήινου εδάφους, αποτελούμενο από μαύρες και λευκές πέτρες, ενωμένες με την ίδια αμμοκονία, συμβολίζει την ένωση όλων των Τεκτόνων της Υφηλίου, παρά τη διαφορά χρώματος, κλίματος, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Είναι μια εικόνα τον Καλού και του Κακού, με τα οποία είναι σπαρμένος ο δρόμος της ζωής. Η Στοά είναι ένα παραλληλόγραμμο. Θα έπρεπε να είναι σφαιρική ή τουλάχιστον ωοειδής, γιατί συμβολίζει τον κόσμο, όπως η τροχιά που διαγράφει κάθε χρόνο ο πλανήτης μας, γύρω από τον Ήλιο. Αυτό το λάθος χρονολογείται από την εποχή των αρχαίων Μυημένων που, μη αμφιβάλλοντας για τους αντίποδες, έδωσαν στη Γη αυτή την μορφή, απ' όπου προήλθαν οι περίεργες εκφράσεις μήκος και πλάτος, που χρησιμοποιούνταν διαρκώς από τους γεωγράφους, τόσο πολύ το σφάλμα είναι έντονο και σταθερό. Ο Θόλος του Ναού είναι κυανός και διάσπαρτος με αστέρια, όπως και ο θόλος του Ουρανού, γιατί, όπως και αυτός, καλύπτει όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση τάξεως και χρώματος.

Ο Ναός είναι προσανατολισμένος. Εισέρχεται κανείς από ιη Δύση. Το Φως βρίσκεται στην Ανατολή. Στο Νότο κάθονται οι Διδδ.'.. Οι Μαθθ.’. καταλαμβάνουν το Βορρά, που είναι το τμήμα του κόσμου που φωτίζεται λιγότερο.

Η λέξη Ανατολή, που χρησιμεύει για να δηλώνει τη θέση του Σεβ.·. Διδ.’. και των Αξιωματούχων του Τάγματος, αναγγέλλει τον τόπο απ' όπου ξεκινάει το φυσικό φως που μας φωτίζει. Αυτό υποδεικνύει, επίσης, ότι οι πρώτες λατρείες ήταν Ηλιακές και είχαν ως σκοπό να τιμήσουν τη θεότητα στο ορατό της όργανο. Όσον «φορά εμάς, το όνομα της Ανατολής υπενθυμίζει ότι τα Μυστήρια της Σοφίας μάς ήλθαν από τους ανατολικούς λαούς. Ο Σεβ.'. αναπαριστά το Φως. Ο Ήλιος και η Σελήνη είναι αφιερωμένα στον Α' και στον Β' Εππ.'. και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Σεβ.'. και οι Εππ.'. ονομάζονται Φώτα. Ο Ήλιος συμβολίζει το Φως, που πρέπει να φωτίζει ναι να οδηγεί τον Τέκτονα, όπως η θέρμη του συμβολίζει το ιερό πυρ που πρέπει να θερμαίνεται από την ψυχή του Τέκτονα. Το δανεικό φως της Σελήνης είναι εδώ μια προειδοποίηση: πρέπει να λαμβάνουμε με ευπείθεια και να επωφελούμαστε με διάκριση από τα Φώτα που μας δίνονται. Η πύρινη ρομφαία, συμβολικό όπλο, σημαίνει ότι η απείθεια, το ελάττωμα και το έγκλημα, πρέπει να διώκονται από τους Ναούς μας. Ο Γνώμονας που φέρει ο Σεβ.'. δεν θα έκανε ένα σώμα στρογγυλό και δεν μπορεί παρά να το κάνει τετράγωνο. Σημαίνει, λοιπόν, ότι ο Αρχηγός της Στοάς, δεν μπορεί να έχει παρά μόνο μια έννοια, την έννοια των Κανονισμών του Τάγματος, και δεν μπορεί να ενεργεί παρά με έναν μόνο τρόπο, με το καλό. Η Στάθμη του Α' Επ.'. συμβολίζει την κοινωνική ισότητα, βάση του φυσικού δικαίου. Το νήμα της Στάθμης του Β' Επ.'., σημαίνει ότι ο Τέκτονας πρέπει να κατέχει μια ευθύτητα κρίσεως που δεν πρέπει να την μετατρέπει κανένα συναίσθημα συμφέροντος και οικογενειακό. Τα ονομάζουμε κινητά κοσμήματα γιατί, κατά τις εκλογές, περνούν από τον έναν Αδ.’. στον άλλο. Οι τρεις Αρχηγοί της Στοάς αναπαριστούν συμβολικά τους τρεις μεγάλους κίονες του Ναού που ονομάζονται Σοφία, Ισχύς και Κάλλος. Κατά το παρελθόν, κόσμημα του Μαθ.'. ήταν ένας κανόνας με 24 υποδιαιρέσεις, που του υπενθύμιζε πως πρέπει να χρησιμοποιεί καλά και τις 24 ώρες της ημέρας. Τα πολεμικά τρόπαια που υπάρχουν στους τοίχους, τόσο σοφά αναμεμειγμένα με άλλα εμβλήματα, συμβολίζουν τις μάχες που πρέπει να δώσει ο Ελευθεροτέκτονας εναντίον της άγνοιας, των προκαταλήψεων και της δεισιδαιμονίας. Παλαιότερα, για να τιμηθεί η γεωργία, αυτή η τροφός του ανθρωπίνου γένους, τοποθετούνταν ένα λίκνο σίτου, αυτό το οικογενειακό σύμβολο της αρχαίας Μυήσεως, για να δηλώσει την εκλογή που πρέπει να γίνει μεταξύ των ανθρώπων και στην ηθική, για να διακριθεί η αλήθεια από το σφάλμα και το ψέμα.

Όταν ένας Τέκτονας γράφει σ' έναν Αδ.’., τι όνομα παίρνει το γράμμα του και τι ημερομηνία φέρει;

Το  «γράφω γράμμα» ονομάζεται «χαράσσω Πίνακα», το χαρτί ονομάζεται «Πίνακας Χαράξεως» και η πέννα «μολύβι». Το Τεκτονικό έτος όπως και το αστρονομικό έτος, αρχίζει την 21η Μαρτίου και προστίθενται στη χρονολογία 4000 χρόνια. Εάν, λοιπόν, χαραχθεί κάποιος πίνακας στις 20 Ιανουαρίου 1876, θα φέρει ημερομηνία 10η ημέρα του 12™ μηνός του έτους Φωτός 5875.

Γιατί δεν λέτε το έτος του αληθινού Φωτός 5875;

 Γιατί οι Μυημένοι δεν είναι τόσο ανόητοι, ώστε να θέτουν ημερομηνία στο αληθινό Φως.

Εδώ δεν πρόκειται, παρά για το Τεκτονικό Φως.

Γιατί επιλέχθηκε ο Μάρτιος σαν μήνας έναρξης του Τεκτονικού Έτους;

Γιατί στην Αίγυπτο τα Μυστήρια άρχιζαν την εαρινή ισημερία. Επειδή όμως η ημέρα της ισημερίας δεν είναι σταθερή, επιλέχθηκε η ημερομηνία της 21ης Μαρτίου.

Η προσθήκη των 4000 ετών στη βέβηλη ημερομηνία, έγινε μόνο για να ικανοποιήσει τη βιβλική ιδέα που κυριαρχούσε τότε.

Γιατί οι Τέκτονες ανοίγουν τις Εργασίες τους τη Μεσημβρία και τις κλείνουν το Μεσονύκτιο;

Αυτό το έθιμο είναι μια τιμή που αποδίδει ο Τεκτονισμός σ' έναν από τους πρώτους ιδρυτές των Μυστηρίων, τον ένδοξο Ζωροάστρη, που όταν δίδασκε, συγκέντρωνε τους Μαθητές του το μεσημέρι και τελείωνε τις φιλοσοφικές του εργασίες τα μεσάνυκτα, με τη συμμετοχή όλων σε μια αδελφική αγάπη.

 

 

 

  

ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΟΥ Α’ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ

 

Κατά Ο. WIRTH


ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Τα αρχαία Αγγλικά Τυπικά αρχίζουν την Κεράμωση ως εξής:


ΕΡ 01 :

ΑΠ:

ΕΡ 02 :

ΑΠ:      

ΕΡ 03 :      

ΑΠ:

ΕΡ 04 :      

ΑΠ:           

 

 

 

ΕΡ01 : 

ΑΠ  

ΕΡ 02 :       

ΑΠ :

  

ΕΡ 03 :   

ΑΠ    :  

 

 

  

ΕΡ 04 :

ΑΠ    :  


ΕΡ 05:      

ΑΠ:  

 ΕΡ 06 :       

ΑΠ:

 

ΕΡ 07 :

ΑΠ    :

 

 

ΕΡ 08 :   


ΑΠ: 



ΕΡ 09:

ΑΠ:

ΕΡ10:

ΑΠ: 


ΕΡ11:

ΑΠ:

ΕΡ12:

ΑΠ:

 

ΕΡ 13:

ΑΠ: 












ΕΡ 14:

ΑΠ:

ΕΡ15:

ΑΠ: 


ΕΡ16:

ΑΠ:

ΕΡ17:

ΑΠ:  




ΕΡ18:

ΑΠ:

ΕΡ19:

ΑΠ:




ΕΡ20:

ΑΠ:

ΕΡ21:

ΑΠ:

 

ΕΡ22:

ΑΠ: 







ΕΡ23:

ΑΠ:

ΕΡ24:

ΑΠ: 

 

 












ΕΡ25:

ΑΠ:

 

 

ΕΡ26:

ΑΠ:

 

 

 

ΕΡ27: 

ΑΠ:

 

 

 


ΕΡ28:

ΑΠ:

 

  



ΕΡ29:

ΑΠ:

ΕΡ30

ΑΠ:

ΕΡ31:

ΑΠ:

ΕΡ32

ΑΠ:

ΕΡ33:

ΑΠ:

ΕΡ34:

ΑΠ:

ΕΡ35:

ΑΠ:






ΕΡ36:

ΑΠ:

 

 

 



 

ΕΡ37:

ΑΠ:

 




ΕΡ38:

ΑΠ:

 

 ΕΡ39:

ΑΠ: 


ΕΡ40:


ΑΠ:

ΕΡ41:

ΑΠ: 

ΕΡ42: 

ΑΠ:








ΕΡ43:

ΑΠ:








ΕΡ44:

ΑΠ: 

ΕΡ45:

ΑΠ:

 


ΕΡ46:

ΑΠ:

 

ΕΡ47:

ΑΠ:


ΕΡ48:

ΑΠ:

  

ΕΡ49:

ΑΠ:

 

ΕΡ50:

ΑΠ:

 

ΕΡ51:

ΑΠ: 





ΕΡ52:

ΑΠ:

 





ΕΡ 53 :       

ΑΠ:     

ΕΡ 54 :      

ΑΠ :

  


ΕΡ 55 :      

ΑΠ     


ΕΡ 56 : 

ΑΠ:

 

 



 

ΕΡ57:

ΑΠ:



ΕΡ58:

ΑΠ:

ΕΡ59:

ΑΠ:

 


 

ΕΡ60:

ΑΠ:

 

 

 

 

 

ΕΡ61:

ΑΠ:

ΕΡ62:

ΑΠ:


 

ΕΡ63:

ΑΠ:

 

 

ΕΡ64:

ΑΠ:

 

 

 

 

 

ΕΡ65:

ΑΠ:


ΕΡ66:

ΑΠ:

 

ΕΡ67:

ΑΠ:

 

ΕΡ68:

ΑΠ:

 

ΕΡ69:

ΑΠ:

ΕΡ70:

ΑΠ:

 

ΕΡ71:

ΑΠ: 

ΕΡ72:

ΑΠ:

 

 

  

  

Υπάρχει κάτι ανάμεσα σε εσάς και μένα;

Μάλιστα, Σεβ.·. Διδ.·..

Τι, Αδ.·.μου;

Ένα Μυστικό.

Ποιο;

Ο Ελευθεροτεκτονισμός.

Να υποθέσω, λοιπόν, ότι είσθε Τέκτων:

Έγινα δεκτός και εισήχθηκα ως Ελευθεροτέκτων από τους Αδδ.·.Διδδ.·.

και τους Εττ.·..


****************

Ποιος είναι ο Δεσμός που μας ενώνει;

Ο Ελευθεροτεκτονισμός

Τι είναι ο Ελευθεροτεκτονισμός;

Είναι μια παγκόσμια συμμαχία φωτισμένων ανθρώπων, ενωμένων για να εργαστούν από κοινού, για τη νοητική και ηθική τελείωση της Ανθρωπότητας.

Ο Τεκτονισμός είναι Θρησκεία;

Δεν είναι θρησκεία με τη στενή έννοια του όρου.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό, έχει στόχο του να συνενώσει (treligatre) όλους τους ανθρώπους μεταξύ τους. Λόγω αυτού του γεγονότος αποτελεί ενωτική συμμαχία ( Treligion) με την πιο πλατιά και πιο ψηλή έννοια του όρου.

ΕίστεΤέκτων;

Οι Αδδ.·.μου με αναγνωρίζουν ως Τέκτονα.

Γιατί απαντάτε έτσι;

Γιατί ο Μαθ.·.πρέπει να δυσπιστεί για τον εαυτό ταυ και να φοβάται να

εκφράσει μια κρίση, πριν προσφύγει στα φώτα των Αδδ.·. του.

Τι είναι ο Τέκτων;

Άνθρωπος γεννημένος Ελεύθερος και χρηστών ηθών, εξ' ίσου φίλος του

πλούσιου και του φτωχού, εάν είναι ενάρετοι.

Τι σημαίνει γεννημένος ελεύθερος;

Γεννημένος ελεύθερος, είναι αυτός που, αφού πεθάνει στις  προκαταλήψεις του βέβηλου, βλέπει τον εαυτό του να ξαναγεννιέται σε μια νέα ζωή που του απονέμει η Μύηση.

Γιατί λέτε ότι ο Τέκτων είναι φίλος, τόσο του πλούσιου όσο και του φτωχού, εάν είναι ενάρετοι;

Για να δηλώσω ότι η ατομική αξία πρέπει να εκτιμάται, με βάση τις ηθικές

ιδιότητες. Η εκτίμηση δεν πρέπει να μετριέται παρά μόνο σύμφωνα με την εμμονή και την ενέργεια, που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την πραγματοποίηση του καλού.

Ποια είναι τα καθήκοντα του Τέκτονα;

Να καταδιώκει το ελάττωμα και να εξασκεί την Αρετή.

Πώς πρέπει να ασκεί την Αρετή ο Τέκτονας;

Προτιμώντας από όλα τα πράγματα, την Δικαιοσύνη και την

Αλήθεια.

Πού γίνατε δεκτός ως Τέκτων;
Σε μια Στοά κανονική και τέλεια.

Τι απαιτείται για να είναι μια Στοά κανονική και τέλεια;

Τρείς την διευθύνουν, πέντε τη φωτίζουν και επτά την καθιστούν κανονική και τέλεια.

Εξηγήστε αυτή την απάντηση.

Οι τρεις είναι ο Σεβ.'. Διδ.'. και οι δύο Εππ.·.. Αυτοί οι Αξξ.'.. μαζί με

το Γραμ.·.και το Ρήτ.·., είναι τα πέντε Φώτα της Στοάς.

Απαιτούνται, όμως, να ενωθούν επτά τουλάχιστον μέλη της Στοάς για να διεξάγουν κανονικές Μυήσεις. Από τους επτά, οι τρεις τουλάχιστον πρέπει να κατέχουν το Βαθμό του Διδ.'. και δύο το Βαθμό του Ετ.'.. Τρεις Τέκτονες, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας είναι Διδ.'., αποτελούν μια Στοά απλή, ικανή να παίρνει αποφάσεις. Η συγκέντρωση πέντε Τεκτόνων, εκ των οποίων οι τρεις να κατέχουν το Βαθμό του Διδ.'. και ο ένας το Βαθμό του Ετ.'., σχηματίζει μια Στοά κανονική, ικανή για θέματα διδασκαλίας.

Τέλος, η τέλεια Στοά, αποτελούμενη από επτά, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, Διδδ.·., Εττ.'. και Μαθθ.·., είναι η μόνη που κατέχει ολόκληρη την Τεκτονική Εξουσία.

Από πότε γίνατε Τέκτων;
Από τότε που είδα το Φως.

Τι σημαίνει αυτή η απάντηση;

Ότι δε γινόμαστε στ' αλήθεια Τέκτονες, παρά την ημέρα κατά την οποία το πνεύμα μας, ανοίγει στην νοημοσύνη των Τεκτονικών Μυστηρίων.

Πώς θα αναγνωρίσω ότι είστε Τέκτων;
Με τα Σημεία, τα Λόγια και τις Χειραψίες.

Πώς ερμηνεύετε την απάντηση σας;

Ο Τέκτων αναγνωρίζεται από τον τρόπο συμπεριφοράς του, που

είναι πάντοτε ευθεία και ειλικρινής ημεία), από την πιστή και ειλικρινή του γλώσσα (Λόγια), και τέλος από την αδελφική του μέριμνα, που την εκδηλώνει για όλους με τους οποίους συνδέεται, δια των δεσμών της αλληλεγγύης (Χειραψία).

Πώς γίνονται τα Σημεία των Ελευθεροτεκτόνων;

Δια του Γνώμονα, της Στάθμης και της κάθετης γραμμής.

Εξηγήστε την απάντηση σας;

Ο Τέκτων στις πράξεις του, πρέπει να εμπνέεται από τις ιδέες της Δικαιοσύνης και της Ευθύτητας (Γνώμονας), πρέπει να αποβλέπει στην στάθμιση των αυθαιρέτων ανισοτήτων (Στάθμη), και να συμβάλλει, τέλος, στην ακατάπαυστη άνοδο του κοινωνικού επιπέδου (κάθετη γραμμή}.

Δώστε μου το Σημείο.

(δίνεται το Σημείο) .

Τι σημαίνει αυτό το Σημείο;

Ότι θα προτιμούσα να μου κοπεί ο λαιμός, παρά να αποκαλύψω τα Μυστικά που μου έχουν εμπιστευτεί.

Αυτό το Σημείο δεν έχει άλλη ερμηνεία;

Το δεξί χέρι, τοποθετημένο σε σχήμα Γνώμονα κάτω από το λαιμό, φαίνεται ότι περιορίζει τον αναβρασμό των παθών, που κινούνται προς το μέτωπο και προφυλάσσουν έτσι το κεφάλι, από κάθε πυρετώδη έξαρση, που είναι ικανή να διαταράξει τη διαύγεια του πνεύματος μας. Το Σημείο του Μαθ.\ σημαίνει από αυτή την άποψη:

«Έχω την κατοχή του εαυτού μου και αφοσιώνομαι στο να κρίνω τα πάντα με αμεροληψία».

Δώστε μου το Σύνθημα Εισόδου.

(δίνεται το σύνθημα).

Τι σημαίνει αυτή η Λέξη;

Αναφέρεται σε Μυστήρια που δεν θα μπορούσε κανείς να τα εμβαθύνει στο Βαθμό μας. Η Βίβλος δίνει αυτό το όνομα στον πρώτο άνθρωπο που κατεργάστηκε τα μέταλλα. Αναφέρεται στους Τουμπλάι, λαό της Μικράς Ασίας που είχε αφοσιωθεί από την αρχαιότητα στη μεταλλουργία.

Ο πατέρας της μεταλλουργίας υπενθυμίζει τον Βουλκάιν, θεό της Εργασίας των Ρωμαίων.

Οι αλχημιστές τον θεώρησαν ως θεμελιωτή της Επιστήμης τους.

Στον Τεκτονισμό ερμηνεύτηκε πολλές φορές, Σύνθημα Εισόδου με την έννοια της κατοχής του κόσμου, απ' όπου προέκυψε και η ιδέα ότι ο Ελευθεροτεκτονισμός ασκεί την επιρροή του, σε όλους τους λαούς της Γης. Από μια άλλη άποψη, ο Τεκτονισμός εμφανίζεται ως η εσωτερική επεκτατική θέρμη, η δραστηριότητα του ζωτικού πυρός, που διατηρείται δια μιας κινήσεως επιστροφής στον εαυτό της. Αυτή η «άφθονη διάχυση της κεντρικής δυνάμεως» παράγει την ενέργεια που σπρώχνει τον άνθρωπο στην εργασία.

Δώστε μου την Ιερή Λέξη.

Δεν γνωρίζω ούτε ανάγνωση, ούτε γραφή. Μπορώ μόνο να συλλαβίζω.

Πέστε μου το πρώτο γράμμα, να σας πω το δεύτερο.

(Συλλαβίζεται κανονικά η Λέξη.)

Τι σημαίνει αυτή η Λέξη;

Κατά λέξη μεταφράζεται, «εν αυτώ η δύναμις», από το οποίο

προέκυψε το «Δύναμη μου ο Θεός» ή «Εμμονή στο Καλό». Είναι το όνομα της Στήλης του Ναού του Σολομώντα, στην οποία λαμβάνουν την μισθοδοσία τους οι Μαθθ...

Γιατί λέτε δεν γνωρίζω ούτε ανάγνωση ούτε γραφή;

Σε τι αναφέρεται η άγνοια σας;

Στην εμβληματική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Τεκτονισμός. Η

έννοια διακρίνεται μόνο προοδευτικά και ο Μυημένος, στην αρχή της καριέρας του συλλαβίζει με δυσκολία, αυτό που αργότερα, θα αποτελέσει γι' αυτόν, το αντικείμενο μιας ρέουσας ομιλίας.

Τι σας υποδηλώνει ο τρόπος συλλαβισμού της λέξεως;

Τη μέθοδο διδασκαλίας του Ελευθεροτεκτονισμού, που ζητά τις νοητικές προσπάθειες του καθενός, αποφεύγοντας να επιβάλλει δόγματα. Βάζουμε το Νεόφυτο στο δρόμο της αληθείας, δίνοντας του συμβολικά το πρώτο γράμμα της ιερής λέξεως, πρέπει να βρει μόνος του το δεύτερο, έπειτα του δίνουμε το τρίτο, για να μπορέσει να βρει το τέταρτο.

Τι ονομάζουμε Μισθοδοσία στον Τεκτονισμό;

Είναι η ανταμοιβή της εργασίας, το αποτέλεσμα που παράγεται από τον Εργάτη.

Σε τι μεταφράζεται η Μισθοδοσία των Τεκτόνων;

Σε μια σταδιακή τελειοποίηση του εαυτού τους.

Ποιο είναι το σχήμα της Στοάς σας;

Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

Προς ποια κατεύθυνση είναι το μήκος της;

Από την Ανατολή έως τη Δύση.

Το πλάτος της;

Από τη Μεσημβρία μέχρι το Βορρά.

Το ύψος της;

Από το Ζενίθ έως το Ναδίρ.

Τι σημαίνουν αυτές οι διαστάσεις;

Ότι ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι παγκόσμιος.

Γιατί η Στοά σας είναι τοποθετημένη από την Ανατολή έως τη Δύση;

Είναι προσανατολισμένη όπως όλα τα αρχαία ιερά κτίσματα, για να

υπενθυμίζει ότι ο Τεκτονισμός, χαράζει για τους Μυημένους του την διεύθυνση από την οποία έρχεται το Φως. Επαφίεται στους Τέκτονες να ακολουθήσου την χαραγμένη οδό, για να βαδίσουν μόνοι τους προς την κατάκτηση της Αλήθειας.

Τι σημαίνει η λέξη «Στοά»;

Είναι το ιερό μέρος που χρησιμεύει ως καταφύγιο, για τους

Τέκτονες, για να καλύπτουν τις Εργασίες τους.

Γιατί οι Τεκτονικές Εργασίες πρέπει να είναι καλυμμένες;

Γιατί όλες οι δυνάμεις που προορίζονται να αναπτυχθούν χρήσιμα προς τα έξω, πρέπει κατ' αρχήν να συγκεντρωθούν επάνω στον εαυτό τους, ώστε να μπορέσουν να ωριμάσουν και με την επεξεργασία τους, να αποκτήσουν τον ύψιστο βαθμό της επεκτατικής τους εργασίας.

Με τι μπορεί να συγκριθεί μια Στοά κανονικά στεγασμένη;

Με το οργανικό κύτταρο και πιο ιδιαίτερα με το αυγό, που περιέχει

«ένα ον εν δυνάμει του γίγνεσθαι». Επίσης, κάθε στοχαστικός

εγκέφαλος απεικονίζει ένα στεγασμένο εργαστήριο. Είναι μια

σκεπτόμενη  συνάθροιση, προφυλαγμένη από τις εξωτερικές

διαταραχές.

Τι λέτε όταν οι Εργασίες δεν είναι στεγασμένες;

«Βρέχει». Αυτή  η  έκφραση επιτρέπει στους Τέκτονες να προφυλάγονται όταν οι συζητήσεις τους, κινδυνεύουν να γίνουν αντιληπτές από αδιάκριτα και βέβηλα αυτιά.

Τι στηρίζει τη Στοά σας;

Τρεις μεγάλες Στήλες, που ονομάζονται Σοφία, Ισχύς και Κάλλος, που συμβολικά αναπαριστώνται από τον Σεβ.'. Διδάσκαλο και τους δύο Εππ.'..

Πώς αυτές οι αλληγορικές Στήλες μπορούν να στηρίξουν τη Στοά σας, δηλαδή να προεδρεύσουν στο εποικοδομητικό έργο των Τεκτόνων;

Η Σοφία επινοεί, η Ισχύς εκτελεί και το Κάλλος διακοσμεί.

Γιατί θελήσατε να γίνετε δεκτός ως Τέκτων;

Γιατί βρισκόμουν στα σκοτάδια και επιθύμησα το Φως.

Εξηγήστε την απάντηση σας αυτή.

Η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι μόνο κατά το ήμισυ πολιτισμένη.

Οι μεγαλύτερες και ουσιωδέστερες Αλήθειες, κρύβονται ακόμα από τεράστιες σκιές. Ο μεγαλύτερος αριθμός Αληθειών και Φώτων δεν θα μπορούσε να συναντηθεί πουθενά καλύτερα, από ότι μέσα στους Τεκτονικούς Ναούς, που είναι αφιερωμένοι στο έργο και στη μελέτη, από ανθρώπους άξιους και διαλεκτούς.

Σε ποια κατάσταση βρισκόσασταν όταν έγινε η Μύηση σας;

Ούτε γυμνός, ούτε ντυμένος, αλλά σε μια ευπρεπή κατάσταση και

στερημένος από όλα τα μέταλλα.

Γιατί έτσι;

Μου αφαιρέθηκαν ορισμένα ρούχα για να θυμάμαι ότι η Αρετή δεν έχει ανάγκη από στολίδια. Με αποκαλυμμένη την καρδιά, σαν ένδειξη ειλικρίνειας. Με γυμνωμένο το δεξί γόνατο, για να τονιστούν τα συναισθήματα ταπεινότητας που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον αναζητητή της Αληθείας. Με βγαλμένο το δεξί υπόδημα, σε απομίμηση κάποιου ανατολικού εθίμου, και λόγο σεβασμού στην ιερότητα του τόπου, γιατί εκεί αναζητούμε την Αλήθεια. Στερημένος από όλα τα μέταλλα, σαν ένδειξη αφιλοκέρδειας, και για να μάθουμε να στερούμαστε χωρίς λύπη, κάθε τι που εμποδίζει την τελείωση μας.

Πώς γίνατε δεκτός στη Στοά;
Με τρεις μεγάλες κρούσεις.

Ποια είναι η σημασία τους;

Αιτείτε και δοθήσετε υμίν, το Φως.

Ζητήστε και ευρήσετε, την Αλήθεια.

Κρούετε και τω κρούοντι ανοιγήσεται, η Πύλη του Ναού.

Τι σας συνέβη αφού μπήκατε στο Ναό;

Αφού πέρασα από διάφορες δοκιμασίες και με τη συναίνεση των Αδδ.·.

μου, ο Σεβ .·. Διδ.'. με έκανε δεκτό ως Τέκτονα.

Ποιες ήταν αυτές οι δοκιμασίες και τι σημαίνουν;

Αυτές οι δοκιμασίες αποτελέστηκαν από τρεις Περιοδείες, που είχαν σκοπό να με διδάξουν το δρόμο που οδηγεί στην Αλήθεια.

Τι κάνατε αφού υπεστήκατε τις δοκιμασίες;

Υποσχέθηκα να φυλάω τα Μυστικά του Τάγματος και να ενεργώ,

σε κάθε περίπτωση, ως καλός και νομοταγής Τέκτων.

Από τι αποτελούνται τα Μυστικά του Τάγματος;
Από τη γνώση αφηρημένων αληθειών των οποίων αισθητή

μετάφραση, αποτελεί ο Τεκτονικός Συμβολισμός.

Τι διακρίνατε μπαίνοντας στη Στοά;

Τίποτα που να μπορεί να είναι κατανοητό από το ανθρώπινο πνεύμα, γιατί ένα βαρύ πέπλο κάλυπτε τα μάπα μου.

Πώς εξηγείτε αυτή την κατάσταση;

Το να γίνει η Αλήθεια κατανοητή από τον άνθρωπο, δεν αρκεί να βρεθεί αυτός μπροστά της. Το Φως δεν φωτίζει το ανθρώπινο πνεύμα, παρά μόνο όταν τίποτε δεν εμποδίζει την ακτινοβολία του. Όσο η ψευδαίσθηση και οι προκαταλήψεις μας τυφλώνουν, το σκοτάδι Βασιλεύει μέσα μας και μας κάνει να μην αισθανόμαστε την λαμπρότητα της Αλήθειας.

Τι είδατε όταν λάβατε το Φως;

Τον Ήλιο, τη Σελήνη και το Διδ.'. της Στοάς.

Ποια συμβολική σχέση υπάρχει ανάμεσα σ' αυτά τα Άστρα και στο Σεβ.·. Διδ.’.;

Ο Ήλιος   αναπαριστά τη λογική που φωτίζει τη νοημοσύνη, η

Σελήνη υποδηλώνει τη φαντασία που ντύνει τις ιδέες με την κατάλληλη μορφή και ο Σεβ.'. Διδ.'. αναπαριστά τη συνειδητή αρχή, που φωτίζεται κάτω από την επίδραση του λογισμού - Ηλίου και της φαντασίας - Σελήνης.

Πού εδρεύει ο Σεβ.’. Διδ.'. της Στοάς;

Στην Ανατολή.

Γιατί;

Όπως ο Ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή, για να αρχίσει την τροχιά της ημέρας, έτσι και ο Σεβ.·. Διδ.·. εδρεύει στην Ανατολή, για να ανοίξει τη Στοά και να βάλει τους Εργάτες να εργαστούν.

Πού εδρεύουν οι Εππ .·.;

Στη Δύση, για να βοηθούν το Σεβ.·. Διδ.·. της Στοάς στις Εργασίες του, να αμείβουν τους Εργάτες και να τους αφήνουν να φύγουν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι.

Τι σημαίνει η Δύση, σε σχέση με την Ανατολή;

Η Ανατολή σηματοδοτεί την κατεύθυνση από την οποία έρχεται το Φως και η Δύση την περιοχή στην οποία κατευθύνεται και σταματάει. Η Δύση συμβολίζει τον υλικό και ορατό μας κόσμο, που γίνεται αντιληπτός από τις φυσικές μας αισθήσεις και με έναν γενικό τρόπο, αφορά καθετί συγκεκριμένο. Αντίστοιχα η Ανατολή, αναπαριστά το νοητό κόσμο που δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο στο πνεύμα και αφορά καθετί αφηρημένο.

Πού εδρεύουν οι Μαθθ .·. ;

Στο Βορρά, που αναπαριστά την λιγότερο φωτισμένη περιοχή, γιατί δεν έχουν λάβει ακόμα, παρά μόνο τις στοιχειώδεις αρχές και διδαχές του Τεκτονισμού και συνεπώς δεν βρίσκονται σε θέση να αντέξουν ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό Φως.

Ποια ώρα ανοίγουν και κλείνουν τις Εργασίες τους οι Μαθθ .’.;

Αλληγορικά οι Εργασίες ανοίγουν τη Μεσημβρία και κλείνουν το Μεσονύκτιο.

Τι σημαίνουν αυτές οι συμβατικές ώρες;

Μας δείχνουν ότι ο άνθρωπος φτάνει στο ήμισυ της καριέρας του, στη Μεσημβρία της ζωής του, πριν μπορέσει να είναι χρήσιμος στους ομοίους του, αλλά και ότι από αυτή τη στιγμή μέχρι και την τελευταία του ώρα, πρέπει να εργάζεται ακατάπαυστα, για το κοινό καλό,

Τι μας διδάσκει η συνήθεια, να πληροφορούμαστε την ώρα ενεργήσουμε;

Η δράση δεν είναι χρήσιμη παρά μόνο όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Οι κατακτήσεις της προόδου δεν ολοκληρώνονται, παρά μόνο στην ώρα τους. Όταν είμαστε όλοι ανυπόμονοι, κινδυνεύουμε να μην επιτρέψουμε να ωριμάσει, αυτό που είναι σε προετοιμασία. Πρέπει να ξέρουμε να περιμένουμε την κατάλληλη ψυχολογική στιγμή. Η πρόωρη ή η καθυστερημένη δράση συνεπάγεται μια ίση αποτυχία.

Τι ηλικία έχετε;

Τριών ετών.

Τι σημαίνει η απάντηση σας;

Όταν ρωτάμε την Τεκτονική ηλικία ενός Αδ.'., ρωτάμε ποιος είναι ο Βαθμός του. Ο Μαθ .'. είναι τριών ετών, γιατί πρέπει να μυηθεί στα μυστήρια των τριών πρώτων αριθμών.

Ποια είναι αυτά τα Μυστήρια;

Είναι οι λογικές συνέπειες, που συνάγονται από τις ίδιες και ουσιώδεις ιδιότητες των αριθμών. Η λογική Βασίζεται σ αυτές τις αφηρημένες έννοιες, όταν εφαρμόζεται για να λύσει το πρόβλημα της υπάρξεως των πραγμάτων.

Τι μάθατε δια της μελέτης του Αριθμού ΕΝΑ;

Ότι τα πάντα είναι ΕΝΑ, αφού τίποτε δεν θα μπορούσε να υπάρξει έξω από το όλο.

Πώς διατυπώνετε τις Αρχές, που σας δίνει ο Αριθμός ΔΥΟ;

Η ανθρώπινη νοημοσύνη, απονέμει με τεχνητό τρόπο, όρια επάνω σ' αυτό που είναι ένα και χωρίς όρια. Η ενότητα περικλείεται μέσα σε δύο άκρα, που δεν είναι παρά μόνο καθαρές αφαιρέσεις, στις οποίες   οι  λέξεις   μόνες,   δανείζουν   μια   ψευδή   εμφάνιση πραγματικότητας.

Τι συμπεραίνετε από αυτό;

Ότι το ΕΙΝΑΙ, η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ή η ΑΛΗΘΕΙΑ έχουν για σύμβολο, τον Αριθμό ΤΡΙΑ.

Γιατί;

Γιατί το ΕΙΝΑΙ ή ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ μας φαίνεται ως ένας τρίτος και μέσος όρος, στον οποίο συμφιλιώνονται τα αντίθετα άκρα.

Ποιο είναι το Έργο των Μαθθ .·.;

Η λέπτυνση και η κατεργασία του Ακατέργαστου Λίθου, ώστε να τον απαλλάξουμε από τις τραχύτητες και να του δώσουμε μια μορφή, σε σχέση με τον προορισμό του.

Ποιος είναι αυτός ο Ακατέργαστος Λίθος;

Είναι το χονδροειδές παράγωγο της φύσεως, το οποίο πρέπει να λειάνει και να μεταμορφώσει η Τέχνη.

Ποια είναι τα Εργαλεία του Μαθ .·.;

Η Σμίλη και η ξύλινη δικέφαλη Σφύρα.

Τι απεικονίζουν;

Η Σμίλη παριστά τη σκέψη, που κατέληξε σε αποφάσεις, και η ξύλινη δικέφαλη Σφύρα, τη θέληση που τις εκτελεί.

Τι σημαίνει ο Βηματισμός των Μαθθ.’.;

Το ζήλο που πρέπει να επιδεικνύουμε, περπατώντας προς αυτόν που μας φωτίζει

Έχετε καμιά φιλοδοξία;

Μία μόνο, ποθώ να αξιωθώ την τιμή, να γίνω δεκτός μεταξύ των

Εττ.’..

 

ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΡΤΕΡΕΙΤΕ

 

 

 

  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ορισμένες Ερωταποκρίσεις

αναφέρονται σε Τεκτονικούς Τύπους άλλων του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου.

Περιλαμβάνονται στην Κατήχηση για λόγους ιστορικούς και μόνο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.