Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ-ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ 1940

 


 

ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ-ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ 1940


 Μια εξαίρετη νέα  μου ζήτησε κάποια στοιχεία για μια ομιλία της για το ΟΧΙ -1940 και πριν λίγο, ψάχνοντας στα αρχεία μου βρήκα μερικές από τις σημειώσεις μου από ομιλίες που έκανα σε διάφορες στοές και διάλεξα μία για την διαδικτυακή συντροφιά μας.
 
ΦΙΛΩΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  
Ο Φιλώτας Παπαγεωργίου ήταν ανώτατος δικαστικός, αντιπρόεδρος του συμβουλίου της επικρατείας.
Μέχρι εκείνα τα χρόνια πολλοί δικαστικοί ανήκαν στο τάγμα μας και μάλιστα υπήρχε μια στοά από τις πρώτες ομοιοεπαγγελματικές στοές νομικών, με το όνομα «Θέμις».
Ο Παπαγεωργίου ήταν ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος την εποχή που έγινε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.
Ήταν διακεκριμένος Ελευθεροτέκτονας, με μεγάλη προσφορά στην αδελφότητα και στον αγώνα του Τάγματος για την Μακεδονία.
 Από τις πρώτες ενεργείας των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα ήταν η σύλληψη του Μεγάλου Δασκάλου του Ελευθεροτεκτονισμού για τον οποίον οι ναζί πίστευαν ότι ήταν όργανο σιωνιστικών συμφερόντων.
 Σημειώνοντας σας αναφέρω ότι μέρος του αρχείου της μεγάλης στοάς της Ελλάδος, που κατασχέθηκε από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής βρέθηκε μετά από την απελευθέρωση, στη Γερμανία μαζί με τα αρχεία της εβραϊκής κοινότητας .
Μετά τη σύλληψη του ο Παπαγεωργίου επρόκειτο να μεταφερθεί με τρένο στη Γερμανία, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Στο έγγραφο της σύλληψης του αναφερόταν ως ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα, χαρακτηρισμός για τον οποίον πρέπει να αισθάνονται περήφανοι όλοι οι Έλληνες Ελευθεροτέκτονες.
Η μεταφορά του στη Γερμανία ματαιώθηκε εξαιτίας της έντονης αντίδρασης πολλών και σημαντικών παραγόντων της ελληνικής κοινωνίας, όμως ο δάσκαλος μας έμεινε έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ για αρκετό χρονικό διάστημα και πέθανε λίγο μετά την απελευθέρωση από τις ταλαιπωρίες της φυλάκισης.  
 
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΟΥΡΗΣ  
Ήταν βιομήχανος και είχε την ομώνυμη ποτοποιία.
Είχε μεγάλη κοινωνική και εθνική δράση και προσφορά. Διέθεσε πολλά χρήματα για φιλανθρωπικές δραστηριότητες και μέχρι σήμερα παραμένει ζωντανή μνήμη του και η συμβολή του στην ανέγερση του  μητροπολιτικού ναού του Πειραιά της Αγίας Τριάδας.  
 Ήταν ο αναπληρωτής Μεγάλος Διδάσκαλος Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.  
Ο Διπλωμάτης και ακαδημαϊκός Βλάχος στο τρίτομο έργο του «μια φορά κι έναν καιρό ένας διπλωμάτης» περιγράφει τις συνθήκες συλλήψεώς του αμέσως μετά τη  είσοδο των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Αθήνα λόγω της ιδιότητάς του ως υπαλλήλου της  κρυπτογραφικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Κατοικούσε  σε μια πολυκατοικία  στην οδό Κουμπάρη στο Κολωνάκι.
Οι Γερμανοί τον αναζήτησαν αμέσως προκειμένου να του αποσπάσουν πληροφορίες για τα τελευταία σήματα της Κυβέρνησης που είχε στείλει ο Βλάχος μέσω της κρυπτογραφικής υπηρεσίας.
Ανέβηκαν στο σπίτι του νύχτα και τον συνέλαβαν.
Τους παρακάλεσε να περιμένουν λίγη ώρα προκειμένου  να αλλάξει  και να πάρει ρούχα μαζί του. Όπως και έγινε. Τον κατέβασαν σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο μέσα στο οποίο υπήρχαν και άλλοι κρατούμενοι.
Εκεί είδε τον γέροντα Μιλτιάδη Πουρή να τρέμει από το κρύο αφού τον είχαν  συλλάβει με  τις πυτζάμες και δεν του είχαν επιτρέψει να πάρει ρούχα μαζί του.
Αυτή τη σκληρή σύλληψη του σεβασμίου γέροντα είχε γίνει όπως γράφει ο  Βλάχος γιατί  ο Πουρής ήταν ηγετικό στέλεχος του τάγματος των Ελευθεροτεκτόνων.  
 
Η ΣΤΟΑ ΗΣΙΟΔΟΣ
 Κατά το μεσοπόλεμο ο Ελληνικός Ελευθεροτεκτονισμός είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή.
Στις τάξεις του ανήκαν οι σπουδαιότεροι πολιτικοί, επιστήμονες, στρατιωτικοί, δικαστικοί, επιχειρηματίες και τόσοι άλλοι.
Παρά το γεγονός ότι στην πολιτική ζωή της χώρας υπήρξαν μεγάλες εντάσεις και πολλά προβλήματα, στις στοές μας συμβίωναν κάτω από το περίσσευμα της αδελφικής ανοχής άνθρωποι από όλες τις πολιτικές  παρατάξεις και ήταν πολύ έντονη η παρουσία των σοσιαλιστών όπως ήταν ο Σπύρος Νάγος, ο Παπαναστασίου με την ομάδα του, αλλά και πολλοί που είχαν ενταχθεί ως στο Κομμουνιστικό κόμμα ο, Ελλάδας.
Ένας από αυτούς ήταν ο επιφανής δημοσιογράφος και λογοτέχνης Νίκος Καρβούνης.
Ο Νίκος Καρβούνης δημοσιογραφούσε σε σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές εφημερίδες.
 Ήταν από τα βασικά και νομίζω ιδρυτικά μέλη της Θεοσοφικής Εταιρίας στην Ελλάδα που είχε εντυπωσιαστεί από τις διδασκαλίες της Θεοσοφίας και την προσωπικότητα του Κρισναμούρτι που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Ήταν αφιερωμένος  Ελευθεροτέκτονας μας  και συνέγραψε πολλά τεκτονικά τεμάχια που δυστυχώς έχουν χαθεί. Όμως διασώθηκαν οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του στα περίφημα ελευθεροτεκτονικά βιβλία που είχε γράψει ο Άγγλος θεόσοφος συγγραφέας Λεντμπήτερ.

Αυτά ήσαν «τα αρχαία μυστήρια και ο Ελευθεροτεκτονισμός»  και «η κεκρυμμένη ζωή εν τω ελευθεροτεκτονισμώ»,  βιβλία που εκδόθηκαν  από τις Θεοσοφικές εκδόσεις και με που τόση αγάπη και μεράκι αναπαρήγε για δεκαετίες ο αείμνηστος μεγάλος Δάσκαλος του Μικτού Τεκτονισμού Νίκος Παναγόπουλος, που συνάντησα στα 1980, όταν πήγα από το μαγαζί του στην Ομόνοια, σταλμένος από τον αείμνηστο Ανθύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη του 33 και επί πολλά χρόνια Πρόεδρο της Θεοσοφικής εταιρείας στην Ελλάδα Κωστή Μελισσαρόπουλο, πρώην Σεβάσμιο της Στοάς μου ΟΡΦΕΥΣ 69., για να προμηθευθώ εκείνα τα δύο μοναδικά βιβλία.
Ο Καρβούνης αγαπούσε ιδιαίτερα το έργο ενός άλλου Μεγάλου Ελευθεροτέκτονα και λογοτέχνη, του Κίπλιγκ, και είχε μεταφράσει με λογοτεχνική επιδεξιότητα αρκετά απ’ τα έργα του, όπως το πασίγνωστο ποίημά του «ΕΑΝ». 

Είχα τη μεγάλη τύχη να ακούσω πολλά γι΄ αυτόν από ένα σύντροφό του, το μακαρίτη Λευτέρη Βουτσά, επι πολλά χρόνια διευθυντή της «ΑΥΓΗΣ» που μου χάρισε και το μεταφρασμένο απ τον Καρβούνη, ποίημα του Κίπλινγκ, για το «Γύφτικο Καραβάνι» γραμμένο με το χέρι του.
Ο Καρβούνης στην διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και έγινε υπουργός στην κυβέρνηση του βουνού.
Πολλά χρόνια πριν αγωνιζόταν για την υποστήριξη και διάδοση των πολιτικών ιδεών του.
Είναι ο συγγραφέας του ύμνου του ΕΛΑΣ « Στ’άρματα…στ’ άρματα…»
Από πολλούς παλιούς αδελφούς μας, όπως ο πρώην Μ.Δ. Ορφέας Μάνος, ο ένδ. αδ. Θεοδόσης Τάσιος 33 και ο κραταιός αδ. Κωστής Μπάλλας 33, άκουσα την παρακάτω  ιστορία.
Προ του πολέμου και επί Μεταξά ο Καρβούνης περιόδευε την Βόρειο Ελλάδα διεξάγοντας, κατά τον πανίσχυρο υφυπουργό ασφαλείας Κ. Μανιαδάκη, «έντονον Κομμουνιστικήν προπαγάνδαν».
Ο Μανιαδάκης τηλεφώνησε στον αστυνομικό διευθυντή Ιωαννίνων που ήταν αδελφός  και του έδωσε την εντολή να συλλάβει τον Καρβούνη. Ο Αστυνόμος δεν ήθελε να συλλάβει τον Καρβούνη και μετέθεσε το βάρος στο Στρατιωτικό Διοικητή της περιοχής .
Ο στρατιωτικός διοικητής, συγγενής του Μπάλλα και Ελευθεροτέκτονας που γνώριζε την αδελφική ιδιότητα του Καρβούνη , θορυβήθηκε και απευθύνθηκε στο στρατιωτικό προιστάμενό του και μέραρχο της 8ης μεραρχίας Ηπείρου, μετέπειτα ήρωα του Αλβανικού Χαράλαμπο Κατσιμήτρο που ήταν επίσης Ελευθεροτέκτονας, ανάφέροντάς του το πρόβλημα.
Ο Κατσιμήτρος τηλεφώνησε αμέσως στο Μεταξά, που ακύρωσε την εντολή του Μανιαδάκη, πράγμα που λέγεται ότι έγινε και άλλες φορές που ο Καρβούνης είχε παρόμοια προβλήματα.
Θρυλείται μάλιστα ότι ο Μανιαδάκης προσπάθησε να συλλάβει τον Καρβούνη και μετά το θάνατο του Μεταξά, πλήν όμως δέχθηκε αμέσως τηλεφώνημα από τον Βασιλιά Γεώργιο τον Β΄ και απελευθέρωσε τον Καρβούνη.
Η στοά Ησίοδος είχε εξαιρετική εθνική και φιλανθρωπική δράση, αλλά και εκλεκτά μέλη.
Ακούστε μερικά ονόματα Τσόντος Βάρδας Γεώργιος Στρατηγός, Αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα, Λουκάς Ρούφος Κανακάρης Υπουργός, Λογοθετόπουλος Κων. Ιατρός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πρωθυπουργός, Κυρίμης Γεώργιος Υπουργός,  
Κοτζιάς Κων. Δήμαρχος Αθηναίων, Υπουργός, Θεοτόκης Ιωάννης (Τζων) Πολιτικός, Πρωθυπουργός Ζαβιτσιάνος Κων. Διοικ. Εθν. Τραπ. Ελλ., Υπουργός, Πρόεδρος της Βουλής, Γενησαρλής Νικόλαος Στρατηγός, Βέρροιος Μιχαήλ Καθηγητής Πολυτεχνείου
Αξελός Ηρακλής Υποστράτηγος , Ανδρέας Πρίγκιψ Ελλάδος Γεώργιος Β' Βασιλεύς των Ελλήνων Μεταξάς Ιωάννης Στρατιωτικός, Πρωθυπουργός Χριστόφορος Πρίγκιψ Ελλάδος Χρύσανθος (Φιλιππίδης Χαρίλαος) Μητροπολίτης Τραπεζούντος, Αρχιεπ/πος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
 
Πολλοί από τους διοικητές των μεγάλων σχηματισμών στο Έπος του 40 ήσαν Έλευθεροτέκτονες.
Έχουμε ήδη αναφέρει τον θρυλικό Χαράλαμπο Κατσιμήτρο και συνεχίζω στρατηγός Κοσμάς Γεώργιος,  μετέπειτα υπουργός και εμπνευστής και οργανωτής της ΕΟΚΑ και ο  στρατηγός Μπακόπουλος Κων/νος.
Ένας μεγάλος του Β παγκοσμίου πολέμου ήταν  υποστράτηγος  Ζήσιμος Παρτίδος, που νέος τότε διακρίθηκε σαν πράκτωρ των συμμαχικών δυνάμεων και συνεργάτης της Λέλας Καραγιάννη.
Για την εντυπωσιακή δράση του αδ. Ζ. Παρτίδου, έγραψαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο αδ. Χρήστος Ζαλοκώστας στο βιβλίο του για τα χρόνια της κατοχής.
Μεταξύ των μεγάλων επιτυχιών του ήταν ο εντοπισμός του τόπου κατασκευής των πυραύλων V 1 & V2 που έδιναν μεγάλο οπλικό προβάδισμα στη Γερμανία.
Ελευθεροτέκτονας άνευ περιζώματος, μυήθηκε στη Στοά Αναγέννηση 17 της ΕΜΣΤΕ,  στα 1987 .

Αθήνα Οκτώβρης 2005


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.