Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Στάθμη και το νήμα της στάθμης


 Στάθμη και το νήμα της στάθμης

 

    Μπορεί το χάος με την ερμαφρόδιτη σύνθεσή του να δημιουργεί κόσμους.Όχι όμως χαώδεις κόσμους, άναρχους, όπως ακούγεται.

Το υπέρτατο όν, ο Μ.Α.Τ.Σ. ήτανε ο πρώτος οικοδόμος, ο οποίος ασχολήθηκε με την ανέγερση και την διακόσμηση των ουράνιων θόλων.

Κανείς δεν γνωρίζει κοιτώντας προς τον ουρανό, ποια σταγόνα βροχής θα τον χτυπήσει ακριβώς στα βλέφαρα, ποια νιφάδα θα καθίσει απαλά στα χείλη του, πόσες μυριάδες άστρα βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο, πόσα δισεκατομμύρια χρόνια πλέουν στην αιθεροθάλασσα που απλώνεται ως τις ακτές του σύμπαντος, πόση μαγεία, τέχνη και δύναμη απαιτήθηκε για να δημιουργηθεί ένα ελάχιστο, τμήμα από τον αμφιβληστροειδή των οφθαλμών του. Πόση αγαθότης και προστασία υπάρχει στο σύμπαν! Πόση βαναυσότητα και ανοησία γύρω μας.

Η επιμέλεια των πλανητών και της εκάστης φύσης για να δομηθεί τόσο τέλεια, ενδεχομένως να χρειάστηκε τη " Στάθμη και το νήμα της στάθμης".

Η λάξευση του ακατέργαστου λίθου εδώ μέσα θα συμβάλει στην ψυχική αυτοκαλλιέργηση  μας. Προσπαθώντας να απελευθερώσει την οντότητά μας από τα μέταλλα. Να δομήσει τον τέλειο άνθρωπο. Αυτό για να γίνει όμως,  χρειάζεται να συνεργαστούμε με όλα κοσμικά υλικά που μας παρέχει ο ναός μας.

Η συνηθισμένη κοινωνική αγωγή και παιδεία δεν μπορεί από μόνη της να προαγάγει τις ψυχικές δυνατότητες του ανθρώπου, ούτε και να τις αναπτύξει τόσο ώστε να αποκαλύπτονται οι αρετές που ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του.

Ο Τεκτονικός Ναός έρχεται ακριβώς, να συμπληρώσει αυτό το κενό. Με τα εργαλεία του ναού μας προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον νου, τον χαρακτήρα και το συναίσθημά μας, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την αυτοβελτίωσή μας.

Με την Στάθμη και το Νήμα της Στάθμης, θα δώσει τέρμα στα ζιζάνια και τις μαύρες Σκεπτομορφές , που επηρεάζουν το όμορφο πνεύμα που μας διακατέχει και με τον εξανθρωπισμό μας θα φτάσουμε στην εσωτερική μας ελευθερία και επομένως στην ειλικρίνεια απέναντι πρώτα στον εαυτό μας αλλά και απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Με την Στάθμη βοηθάμε ώστε ν' απελευθερωθούμε απ' τα δεσμά του εαυτού μας, να λυτρωθούμε  απ' τις συμβατικές και πρόσκαιρες απολαύσεις. Από τα πάθη μας και κυρίως από τις αντικοινωνικές μας τάσεις.

Στόχος μας πνευματικός μέσα από τις επιδιώξεις του φιλοσοφικού μας λίθου , είναι να επιτύχουμε την κυριάρχηση του πνεύματος στην περιοχή της καρδιάς και του συναισθήματος , νιώθοντας όλο και περισσότερο άνθρωποι πλάι στους συνανθρώπους μας. Μετατρέπουμε δηλαδή το άτομό μας σε ηθική προσωπικότητα ανοικοδομώντας μέσα μας τον Ναό της Αρετής , τον Ναό της δικής μας Αρετής. Τα οικοδομικά υλικά αυτού του Ναού αποτελούν οι ίδιοι οι Τέκτονες. Οι άνθρωποι δηλαδή, στον συμβολικό αυτό Ναό , μοιάζουν με ακατέργαστους λίθους, που όταν λαξευτούν συντελούν στην δημιουργία εξελιγμένης κοινωνίας, όπως τα άψυχα υλικά όταν λαξευτούν μετατρέπονται σε αριστουργήματα τέχνης.

Προσπαθώ να κάνω αυτή την προσέγγιση, πριν περάσω στον πυρήνα της εργασίας μου, για να δείξω κυρίως στους μαθητές και εταίρους, τον λόγο που η Τεκτονική μεθοδολογία χρησιμοποιεί σύμβολα και αλληγορίες, όπως "Λαξευμένους Λίθους" , που σημαίνει τους ηθικά εξελιγμένους και ελεύθερους Τέκτονες. Ή "Τον Ναό της Αρετής", που υποδηλώνει τον αληθινό Τέκτονα, αλλά και την ηθικά και πνευματικά εξελιγμένη κοινωνία.

Τα Τεκτονικά σύμβολα , περιλαμβάνουν αντικείμενα, ή σχήματα , όπως η εργασία μου, "Στάθμη και νήμα Στάθμης", που επίσης υποδηλώνουν ορισμένες ιδέες, έννοιες, ή γεγονότα που σχετίζονται με την Τεκτονική διδασκαλία. Η χρησιμοποίηση αλληγοριών και συμβόλων, βοηθάει στην ελεύθερη και πολύπλευρη κατανόηση βαθύτερων φιλοσοφικών εννοιών. Χάρη στην έντονη οπτική μεταδοτικότητα των συμβόλων, εδώ μέσα, διατηρούνται πάντα ζωντανές οι βαθύτερες έννοιές τους και οι αλήθειες που εμπεριέχουν. Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να γίνει πλήρως αντιληπτή και ούτε γράφεται με λόγια. Η αλήθεια βιώνεται.

Ενώθηκαν λοιπόν, η Στάθμη ( οριζοντίως Α΄ ΕΠ… ) και το νήμα της Στάθμης, (καθέτως) έλεγχος καθέτως Β ΄ΕΠ… και δημιουργήθηκε ένας Γνώμονας. Ανάμεσα από τον Α΄ και τον Β΄ Επόπτη, σε τρίγωνο, έχουμε τις 3 στήλες. Με την ένωση των δύο εποπτών, Γενετήσια ορμή Α΄ Επόπτης,(υποδηλώνει την αρσενική αρχή), τον δεύτερο, αστέρα της στοάς, επιβλητικός ρυθμός πάνω στο κιονόκρανο  δωρικού ρυθμού  σαν λεοντοκεφαλές.

Στη στήλη αυτή έχουμε την Ισχύ να μας σηκώνει ψηλά. Κατευθύνει τους Τέκτονες πάντα με την στάθμη προς τις υψηλότερες έννοιες της Θείας Αρμονίας.

Ιερό κέντρο η στήλη του Α΄ επόπτη. Φυσικός ήλιος. Σύνδεση γενετήσια με τον Σεβάσμιο Διδάσκαλο. Β΄ επόπτη Νήμα Στάθμης. Στήλη Κάλλους. Η καρδιά του Ήλιου της στοάς. Ο οποίος διοχετεύει ενέργεια στους μαθητές. Η στήλη αποτελείται από την κάλαθο και τον Άβακα. Την βάση του κάλαθου, καλύπτουν δύο σειρές φύλλων Ακάνθου. Μέσα από αυτά φυτρώνουν ελικοειδής βλαστοί. Το μακιγιάζ της ανθρώπινης διάνοιας.

Από τον αλχημιστικό αυτό γάμο, των δύο εποπτών, Στάθμη και Νήμα Στάθμης, δημιουργήθηκε ο Γνώμονας. Ο Σεβάσμιος Διδάσκαλος ο  Ιεροφάντης , τον οποίο ακολουθούν 3 πλανήτες, ο Ερμής, η Αφροδίτη, και ο Ουρανός και γίνεται η νόηση, επικοινωνία και ενόραση της Ανατολής, ο δρόμος του ασυνειδήτου. Πάνω από τον Γνώμονα υπάρχει ο Διαβήτης , ο οποίος υποδηλώνει το απεριόριστο άνοιγμα του απείρου, το όλον του Μ.Α.Τ.Σ. Ο Διαβήτης δηλώνει επίσης την ενεργητικότητα του Θείου πάνω στην Ύλη. Στην θηλυκή , αρνητική ενέργεια , που υπάρχει σ' όλο το Σύμπαν και που χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε δημιουργία.

Ο Γνώμων είναι το καθήκον προς τους ανθρώπους. Ο Διαβήτης το καθήκον προς τον εαυτό μας, επί των παθών μας.

Αδελφοί μου  με το άγγιγμα της φλόγας των 3 στηλών γεννηθήκατε εσείς. Από τον αλχημικό γάμο της στοάς γεννηθήκαμε όλοι μας. Από την Σοφία, Ισχύ και Κάλλος δημιουργήθηκαν οι κόσμοι.

Συγγνώμη  που ξέφυγα λιγάκι. Αλλά νομίζω, πως αν δεν αναφερόμουν στις 3 στήλες δεν θα μπορούσα να κάνω τον συσχετισμό για να αποσυμβολίσω την Στάθμη και το νήμα της Στάθμης.

Η Στάθμη που είναι πάντα οριζόντια , είναι σύμβολο ισότητας. Αδελφικής ισότητας αναγνωρίζοντας την πατρική ιδιότητα της δημιουργού δύναμης του Μ.Α.Τ.Σ.

Μας διδάσκει επομένως ότι ενώπιον του Μ.Α.Τ.Σ τα πλάσματά του κινούνται σε όλα τα πεδία όπως οι κινούμενοι αστέρες, οι οποίοι βρίσκονται εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, φαίνονται εντούτοις λάμποντας   στο ίδιο τμήμα του ουρανού. Απ' αυτής της απόψεως, η Στάθμη μας διδάσκει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, έχοντας κοινό τερματισμό της ζωής τους και ετοιμάζονται να κριθούν από τον ίδιο αμετάβλητο νόμο.

Η Στάθμη θεωρείται , με τον Γνώμονα και το νήμα Στάθμης , μεγάλης σημασίας και ως σύμβολα την συναντάμε στην ζωή μας συνέχεια. Σε οικοδομήσεις έργων τέχνης, μνημείων ακόμα, και στις κατοικίες που μένουμε. Χωρίς το σαούλιασμα που λένε οι οικοδόμοι, δόμηση του έργου δεν γίνεται και όσοι το κάνανε έτσι απλά το οικοδόμημα ή γκρεμίστηκε ή έμεινε για πάντα στραβό και άμορφο.

Εμείς οι Τέκτονες επιβάλλεται να κουβαλάμε την Στάθμη και το νήμα της όση διάρκεια έχει και η ψυχή μας σ' αυτό το πεδίο ή φάσμα ζωής. Η Στάθμη και το νήμα της Στάθμης με τον Γνώμονα στο Αγγλικό Τεκτονικό σύστημα, είναι τα 3 κινητά κοσμήματα. Στο Αμερικάνικο σύστημα είναι ακίνητα κοσμήματα. Η Στάθμη είναι το επίσημο έμβλημα του Α΄ Επόπτη. Γιατί όταν η στοά εργάζεται , τα μέλη της είναι εξαρτημένα  από τον Α΄ Επόπτη ο οποίος εφορεύει τις εργασίες. Στον Τεκτονικό Συμβολισμό η Στάθμη πρέπει να αποτελείται από ακριβή Γνώμονα, η γωνία της κορυφής πρέπει να είναι 90 μοίρες.

Ο Ραγκόν , θεωρεί την Στάθμη ως σύμβολο της κοινωνικής ισότητας βάση του φυσικού δικαίου. Για άλλους η Στάθμη είναι το σύμβολο της αρχικής ισότητας.

Ο Βιρτ διαβλέπει στην Στάθμη την υπόμνηση του αλχημικού σημείου του θείου. Ουσίας της οποίας η καύσης διατηρεί το κεντρικό πυρ πάσης εστίας δράσεως και προσθέτει ότι ο Α΄ Επόπτης είναι ακριβώς ο φύλακας της εργατικής αυτής δράσεως την οποία και αναζωογονεί.

Παρατηρούμε βέβαια, ότι τα σημεία τόσο των μαθητών όσο  και των εταίρων και των διδασκάλων γίνονται πάντοτε δια του Γνώμονος και της Στάθμης και του νήματος.

Ο Γνώμων όπως και στην αρχή ανέφερα, σχηματίζεται από την Στάθμη οριζοντίως και το  νήμα καθέτως. Η οριζοντίως γίνεται πάντοτε από τα αριστερά προς τα δεξιά και η κάθετος  από πάνω  προς τα κάτω. Η πρώτη φανερώνει εκούσια και λογική ενέργεια η δε δεύτερη την επιβολή του πνεύματος επί της ύλης.

Με το νήμα της Στάθμης υπονοούμε και σαν σύμβολο του Β΄ Επόπτη. Είναι σύμβολο ευθύτητας. Καθώς ο επαγγελματίας Τέκτονας αναγείρει την οικοδομή στηριζόμενος στο νήμα στάθμης η οποία τον οδηγεί  ώστε να μην παρεκκλίνει καθόλου της ευθείας.

Έτσι και ο Ελευθεροτέκτων  καθοδηγούμενος από τις ακλόνητες αρχές του δικαίου και της αλήθειας παραμένει πιστός εις την εκπλήρωση του Θείου προορισμού του.

Η Στάθμη λοιπόν που φέρει ως έμβλημα ο Α΄ Επόπτης διδάσκει , την ισότητα των ανθρώπων ενώπιον του Θεού και του τάγματος, την κοινή μας μοίρα, της χρήσης ταυτοσήμων σταθμών και μέτρων προς όλους.

Και τέλος το γεγονός ότι οι Τέκτονες συναντούν τους αδελφούς και όλους τους ανθρώπους στο ίδιο επίπεδο της δικαιοσύνης. 

Η Στάθμη του νήματος συμβολίζει την ακριβοδίκαιη και απαραίτητη ευθύτητα και εντιμότητα προς τους αδελφούς μας και όλους τους συνανθρώπους μας.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.